Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osječki trenerski pečat

Bjelica hit, Cvita mora spasiti Istru, a Zekić – sebe

Nenad Bjelica
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
13.03.2019.
u 16:47

Igor Cvitanović, novi trener Istre 1961, rođen 1970. godine, najstariji je od trojice, Dinamov preporoditelj Nenad Bjelica godinu je dana mlađi od svojega ponajboljeg prijatelja iz djetinjstva Cvite, dok je trener Osijeka Zoran Zekić (r. 1974.) najmlađi i s najduljim stažem, s već 150 utakmica na klupi bijelo-plavih

Trojica od desetorice trenera na klupama hrvatskih prvoligaša dolaze iz istoga grada – Osijeka! Sva trojica s igračkim pedigreom reprezentativca ili legende Hrvatske lige, sva trojica u najboljim trenerskim godinama i sva trojica autoritativni, ambiciozni, jakih osobnosti.

Igor Cvitanović, novi trener Istre 1961, rođen 1970. godine, najstariji je od trojice, Dinamov preporoditelj Nenad Bjelica godinu je dana mlađi od svojega ponajboljeg prijatelja iz djetinjstva Cvite, dok je trener Osijeka Zoran Zekić (r. 1974.) najmlađi i s najduljim stažem, s već 150 utakmica na klupi bijelo-plavih.

– Bjelica i ja poznajemo se valjda od osme godine. Obojica smo iz četvrti Sjenjak. Nismo pohađali iste škole, ali od malih smo nogu skupa igrali u podmlatku Osijeka. Kad sam bio u juniorima, Bjelica je kao mlađi, kao najbolji igrač u svojoj generaciji, bio moj suigrač. No, kada sam kao junior Osijeka 1988. godine osvojio Kup Jugoslavije pobijedivši u finalu OFK Titograd 4:1, Bjelica je bio premlad i nije bio dio te momčadi – kaže Igor Cvitanović.

>> Pogledajte što kaže Nenad Bjelica uoči Benfice

 

Četvrti trener u sezoni

Otkad je Nenad Bjelica preuzeo Dinamo u svibnju prošle godine, a Cvitanović donedavno radio u NK Dubrava, dvojica prijatelja stalno su bila u kontaktu.

– Kada sam dobio posao u Istri 1961, moj prijatelj Bjelica među prvima mi je čestitao – ističe Cvitanović, koji se kao trener razvijao u Dinamovoj školi, potom je bio pomoćnik Zoranu Mamiću u prvoj momčadi, a sada je, u 49. godini, samostalno debitirao na prvoligaškoj klupi.

Cvita je, naime, već četvrti trener na klupi Istre 1961 ove sezone, nakon Španjolaca Manola Marqueza i Curra Torresa te Krunoslava Rendulića. Ništa čudno budući da je Istra 1961 jedini prvoligaški klub bez pobjede u ovoj kalendarskoj godini. U šest utakmica ima dva remija i četiri poraza.

– U Puli sam zatekao zdravu momčad, u dobrome stanju, istina malo poljuljanu u psihološkom smislu od toga negativnog niza. Momci ne reagiraju dobro kada prime pogodak, što moramo što prije prevladati jer oni više nisu kadeti, nego ozbiljni profesionalci – ističe Cvitanović, koji je iz rodnoga Osijeka otišao 1989. godine nakon što mu je istekao juniorski staž u Gradskom vrtu.

O Bjeličinu epskom pohodu s Dinamom sve se zna; kako je jedan uporni, vrijedni, nepokolebljivi, autoritativni trenerski znalac iz Osijeka u nepunih godinu dana među navijačima Dinama stekao kultni status. A u Maksimir je stigao “okolnim putem”, preko Austrije i Poljske, i postao prvi trener rodom iz Osijeka na Dinamovoj klupi nakon čak šezdeset godina i legendarnoga Gustava Lechnera.

Bjelica je dijete NK Osijek, prošao je sve dobne kategorije u Gradskom vrtu i u Hrvatskoj ligi nastupao je samo za svoj Osijek skupivši 75 nastupa i postigavši 27 pogodaka. Jedan je od najvećih nogometaša koji je ikada izašao iz osječkoga inkubatora, a na putu je da postane i jedan od najvećih osječkih trenera.

Još jedna legenda osječkog nogometa, 67-godišnji Stjepan Čordaš, trenirao je u Gradskom vrtu svu trojicu junaka ove priče, Cvitanovića, Bjelicu i Zekića. U trenerskom kontekstu potencira upravo Bjeličin uspjeh.

– Treneri iz Osijeka i općenito izvan Zagreba teško su se mogli probiti do Dinama. A mi u Osijeku imali smo izvrsnu trenersku školu iz koje su izašli brojni uspješni treneri, među ostalima europski klupski prvak Ljupko Petrović. Zato mi je posebno drago zbog mojeg učenika Bjelice, jer smo napokon dočekali da jedan pravi nogometni znalac dobije priliku u najvećem klubu.

>> Pogledajte što je rekao Emir Dilaver uoči puta u Lisabon

I ne samo on, jer u Hrvatskoj ligi sada su i moj nekadašnji igrač u Samoboru Bišćan, i Tomić, i Zekić, i sada Cvitanović, sve odreda nekada sjajni nogometaši. Znalo se prije događati da su prvoligaške klubove vodili treneri koji su nogomet samo gledali na televiziji – ističe Čordaš.

Osječanin Zoran Zekić jedna je od najupečatljivijih figura Hrvatske lige, kao nogometaš koji je igrao za osam, a postizao pogotke za čak sedam prvoligaških klubova – Belišće, Osijek, Cibaliju, Zadar, Kamen Ingrad, Inter i Rijeku. Zanimljivo, za Dinamo u pet prvoligaških nastupa nije postigao nijedan.

Prodaju igrače bez plana

Zekić, dečko iz radničke obitelji iz osječkog Juga II., s Osijekom je ostvario najveći europski uspjeh eliminiravši PSV Eindhoven u Europskoj ligi prošloga ljeta, a danas proživljava teške trenutke na klupi bijelo-plavih.

– Ne znam kako bi Zekić preživio na klupi da nisu izjednačili protiv Lokomotive na 1:1 i zato mi je drago što Osijek nije izgubio tu utakmicu, upravo zbog Zekića – kaže Stjepan Čordaš i objašnjava:

– Za Osijekov slab proljetni start najmanje je kriv Zekić. Naravno da se sve svaljuje na trenerova leđa, a najveća je odgovornost na ljudima koji vode klub. Oni prodaju igrače bez ikakva plana i tako samo slabe momčad. Pa oni su krivi i u slučaju Petra Bočkaja jer su ga mjesecima tolerirali i skrivali njegove ispade, a trener ga je morao kažnjavati.

Kakva je Zekićeva perspektiva na klupi Osijeka?

– Zekić ima vrlo jaku opoziciju u vlastitom klubu. Trener B momčadi Skender samo čeka njegov kiks da bi uskočio na Zoranovo mjesto – zaključuje Čordaš.

Zanimljivost u slučaju osječkih trenera u Hrvatskoj ligi je da do dolaska Nenada Bjelice u Dinamo nijedan Osječanin nije osvojio trofej niti je Osječanin bio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije