Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA LIGA

Legenda Dinama i Hrvatske otkrila: Zbog ovoga Modri prije nikoga pobjeđivali

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
18.02.2021.
u 08:00

– Prvo; broj utakmica, a tako malo godina, svrstava ga tu, a drugo; uspjesi koje je momčad u njegovu mandatu postizala nešto je što smo svi mi prije njega mogli samo sanjati – zaključio je Butina

Dinamo danas na jugu Rusije, u Krasnodaru (18.55 sati, Arenasport), drugi put u posljednje tri godine, pokušava probiti barijeru šesnaestine finala Europske lige. Prije dvije godine plavima je pod Bjeličinim vodstvom u ovoj fazi natjecanja put zapriječila Benfica, dok je Zoran Mamić prvi put u trenerskoj karijeri suočen s proljetnim europskim izazovom.

Dinamov najjači europski adut u ovoj sezoni bila je obrana predvođena vratarem Dominikom Livakovićem, novim rekorderom plavih, s 551 minutom bez primljenoga gola u Europi. Livaković je drugi vratar po broju europskih nastupa za plave, ima ih 38 (rekorder Ladić 43), a iza njega su Kelava i Butina s po 36.

Međutim, kada Tomislavu Butini pridodamo 20 europskih nastupa za Club Brugge, onda je on hrvatski vratarski europski rekorder. Iza njega su Subašić s 52 i Galinović s 46 nastupa.

A tek mu je 26 godina

Kako objašnjavate tako sjajan obrambeni učinak Dinama u Europi?, pitali smo Butinu.

– Dinamo je u zadnjih nekoliko godina, i u Bjeličinu i u Zoranovu mandatu, omogućio trenerima veliki roster. Kakav prije nije postojao. Ja sam nekada u Dinamu morao braniti baš svaku utakmicu, nisam se mogao odmoriti ni u jednoj, a tako je bilo i s igračima. Imao si dovoljno igrača, ali nikada nisu bili tako izbalansirani da na svakoj poziciji imaš više dobrih igrača. Sjetite se prve sezone Bjeličine, koliko je tu bilo igrača da su primjerice Théophile i Dilaver igrali manje utakmica od Leškovića i Perića. I naravno da onda prvi stoperski par, kada dođe na europsku utakmicu, da je svjež, odmoran i može pokazati koliko vrijedi. Pa sjetite se Dinamove povijesti; Dinamo gotovo nikada nikoga nije pobijedio u studenome i prosincu. Zato što su počeli sezonu u srpnju, pa tri pretkola, pa grupna faza, u međuvremenu i reprezentacija, pa se nabere toliko nastupa da ljudsko tijelo u kasnijoj fazi sezone jednostavno ne može podnijeti takav zamor. Širina kadra koju danas ima Dinamo omogućava mu da uvijek bude spreman za svaku utakmicu, pa i u poodmakloj fazi sezone. To je najveći iskorak koji je klub napravio – ističe Butina.

Kada je vratar najbolji igrač, što to govori o momčadi?

– Pa logično je kada igraš Europu, jake utakmice, da će se onda nešto i događati, da će imati posla. Imao je i kikseva? E sad, mi Livakovića sada već, iako mu je tek 26 godina, doživljavamo kao jako iskusnoga vratara. A on je po dobi zapravo jako mlad. A kada braniš godinama na toj razini, pa logično je onda da će se dogoditi i poneka pogreška. Međutim, kod vratara je bitno da on u kontinuitetu donosi momčadi bodove, a ne oduzima ih. Kada na kraju sezone podvučeš crtu i vidiš koliko ti je bodova donio, po tome ga vrednuješ uspješnim ili neuspješnim. A to što će on na jednoj utakmici promašiti loptu ili će netko ga probiti šutem, to se događa – kaže Butina i dodaje:

– Danas mladi vratari imaju kompletno drukčiji način treniranja nego prije, puno su integriraniji u momčad pa im je lakše razumjeti što se događa. Usto, vratari imaju puno veći broj informacija nego što su ih prije imali. Informacije prije nisu postojale; radio si onako kako ti se činilo da bi trebalo raditi. A danas postoji punu ozbiljnija priprema utakmice, točno znaš što može pojedini igrač, kamo i kako puca...

Oršić stiže Cvitu i Zambatu

Je li Livaković po svemu jedan od najvećih Dinamovih vratara u povijesti?

– Prvo; broj utakmica, a tako malo godina, svrstava ga tu, a drugo; uspjesi koje je momčad u njegovu mandatu postizala nešto je što smo svi mi prije njega mogli samo sanjati – zaključio je Butina, koji je prvu europsku utakmicu za Dinamo branio u listopadu 1999. godine protiv Sturma u Grazu u Ligi prvaka.

Osim Livakovića, u fokusu će danas u Krasnodaru biti i Dinamovi napadači, i to iz dva razloga. Prvi: Dinamo u prethodna dva gostovanja u Rusiji, 1996. godine kod Spartaka i 2020. godine kod CSKA nije postigao pogodak, a bez gola u Krasnodaru teško će moći graditi konstrukciju za osminu finala. I drugi: Mislav Oršić na kontu ima 13 europskih pogodaka, a Dinamovi rekorderi i legende, Igor Cvitanović i Slaven Zambata, po 15. Tako se u sljedeće dvije utakmice možda piše još jedno antologijsko poglavlje Dinamove povijesti u Europi. U kojoj Dinamo još od 1970. godine, kada ga je u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova izbacio Schalke, nije nastupao dalje od veljače. 

Ključne riječi

Komentara 3

RE
rene
09:27 18.02.2021.

"Prije dvije godine plavima je pod Bjeličinim vodstvom u ovoj fazi natjecanja put zapriječila Benfica" - kaže novinar Dasović, čovjek koji godinama piše o Dinamu a skoro u svakom članku napiše poneku krivu činjenicu .... Dinamo je prije dvije godine ovoj fazi natjecanja prošao Victoriu Plzen i plasirao se u osminu finala gdje je ispao od Benfice ...

NA
naprijedplavi
10:51 18.02.2021.

" U kojoj Dinamo još od 1970. godine, kada ga je u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova izbacio Schalke, nije nastupao dalje od veljače. " Sad ćemo stvarati mitologiju oko veljače? A nije da nismo prije dvije sezone s Benficom obje utakmice igrali u ožujku.

HR
hrvat123
09:55 18.02.2021.

najbolji golman Dinama je bio Skoric a poslije njega Irovic a Livakovic je jako daljeko od njih jer prima pacarske gplove sa kornera i on nije gospodar peterca kosto su bili Skoric i Irovic i bilo bi danas super svjetska obrana Skoric, Belin, Braun a centarhalf moze biti neko ko np. I. Horvat, Crnkovic ili ???? i da Irovic je bio generacija prije Skorica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije