Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon se mora provoditi

Kristić u ime Mosta: Neka odmah krenu sportske inspekcije!

14.09.2016., Karlovac - Promocija druge knjige gradonacelnika Karlovca Damira Jelica pod nazivom Deset zapovijedi. O knjizi su govorili pomocni biskup Ivan Sasko, likovni urednik Vladimir Gerber i autor Damir Jelic, ulomke iz knjige citao je glumac Robert
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/8
09.11.2016.
u 11:28

Bio Zakon o sportu manjkav ili nedorečen, on se, kao i svaki drugi zakon, mora provoditi. Ne mogu pojedini nacionalni sportski savezi tvrditi da se on na njih ne odnosi. Nadamo se da će hrvatski sport krenuti putem ozdravljenja, da će se prilikom kadroviranja poštovati načelo stručnosti te da će se otvoriti dijalog sa svima pa i s navijačima – kazao je Kristić

U Hrvatskoj se ne provode, ili barem ne potpuno, mnogi zakoni, a jedan od onih za koje kažu da je mrtvo slovo na papiru svakako je Zakon o sportu. Ako se njemu doda i Zakon o sportskoj inspekciji, situacija izgleda još lošijom. Zadaće da poguraju provedbu tih zakona prihvatili su se u Mostu. Njihovi saborski zastupnici Ivana Ninčević-Lesandrić, Maro Kristić i Marko Sladoljev govorili su o tome jučer na posebnoj konferenciji za novinare.

Interesne skupine bile su jače

– Kolega Kristić i ja i u Saboru smo postavljali pitanje zašto se Zakon o sportu ne provodi. Ministar Predrag Šustar branio se da mu treba vremena da vidi u čemu je stvar. Sad možemo reći da se Zakon o sportu ne provodi jer su interesne skupine bile jače. One već dugo vladaju sportom i dovele su ga u ovu žabokrečinu. No, mi se želimo okrenuti budućnosti. Pozdravljamo odluku da se sport izdvoji u poseban Vladin ured i rado bismo da ga vodi Janica Kostelić, okružena stručnim ljudima, ali temeljni nam je cilj da se Zakon počne provoditi – kazao je Sladoljev istaknuvši da je u tome i HDZ suglasan.

Novinari su ga samo podsjetili da su u Izvršnom odboru Hrvatskoga nogometnog saveza, koji se najviše opire provođenju tog zakona, od 17 članova 11 iz HDZ-a. No, mostovci nisu odustali...

– Bio Zakon o sportu manjkav ili nedorečen, on se, kao i svaki drugi zakon, mora provoditi. Ne mogu pojedini nacionalni sportski savezi tvrditi da se on na njih ne odnosi. Nadamo se da će hrvatski sport krenuti putem ozdravljenja, da će se prilikom kadroviranja poštovati načelo stručnosti te da će se otvoriti dijalog sa svima pa i s navijačima – dodao je Kristić.

U Mostu tvrde da imaju riječ premijera Andreja Plenkovića da će se Zakon o sportu početi primjenjivati.

– Mi smo spremni u Sabor poslati izmjene koje će jasno odrediti djelokrug rada između Ureda i HOO-a. Ali smo spremni i pojačati sankcije za sve one koji se ne budu držali zakona. Sankcije mogu ići sve do suspenzija nacionalnih sportskih saveza i klubova. Želimo promjene odmah! Hitno treba poslati inspekcije na teren, da vidimo prva rješenja – odlučan je Kristić.

Puhak: Što je pisac htio reći?

Iako to nisu izrijekom spomenuli, jasno je da u Mostu smatraju Dinamo na čelu sa Zdravkom Mamićem i HNS najvećim kočničarima primjene Zakona o sportu. No, Stjepan Puhak, jedan od bivših pomoćnika ministra za sport, smatra da je bit problema u tome što je Zakon o sportu loše napisan.

– Zapravo ide naruku onima protiv kojih je bio uperen i samo pokazuje koliko je nestručnosti, nekompetentnosti i neznanja utkano u pojedine odredbe ponuđenih zakonskih rješenja. Pisali su ga ljudi koji nemaju pojma o toj materiji, pa tako sada posla imaju sve nadležne državne institucije, od Ustavnog suda do nadležnog ministarstva, pokušavajući objasniti što je pisac htio reći – kaže Puhak za zakon koji je Milanovićeva Vlada poslala u Sabor bez ikakve javne rasprave i koji je zatim po hitnom postupku usvojen u Saboru 15. srpnja 2015. godine Izmjene i dopune iz veljače 2016. nisu mu puno pomogle.

– Trebalo bi odmah pokrenuti proces donošenja izmjena i dopuna Zakona o sportu, a Zakon o sportskoj inspekciji, zbog velike štete koje čini tzv. malim sportovima, hitno treba staviti izvan snage – zaključio je Puhak.

>> Tjednik Max! i sport Večernjeg lista pratite i na Facebooku!

Komentara 4

ZO
zoom
13:43 09.11.2016.

neka zakon napiše struka, a ne torcida pa će zakon biti podržan od svih!!!!!!!

SE
senior
12:12 09.11.2016.

dozvolite da Hajduk pono prekrije prsa sa crvenom petokrakom pa da ga politika preko SDP-ea i MOSTA-a i dlje gura kada već neznaju igrati nogomet. Hajduk bez politike je mali beznačajan lokalni klub.

Avatar x-y
x-y
12:20 09.11.2016.

ako itko moze i hoce da proceslja, pomete i pocisti hrvatski sport a prije svega mislim na nogomet i kriminal.. , onda je to svakako Most. Samo polako hohst...., doci cete i vi na red. Mnogi jaci od vas su isto polako pali, vi ste najmanji problem. Oslobodit ce Bozo i nas nogomet,cjelokupni sport, vratiti ga gdje i pripada, narodu i navijacima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije