Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Kraj Vlatkove opsjene

18.04.2007.
u 16:53

Vlatko Marković će 2012. imati 75 godina. Da je ostvario obećanje i donio Europsko nogometno prvenstvo, bila bi to Markovićeva godina, vrijeme najveće slave, kada bi svaki njegov korak bio posut cvijećem. Hrvatska bi se kupala u euforiji, zbrajala hrpe eura i desetke tisuća potrošača iz Engleske, Njemačke, Španjolske, Italije, bogate Ruse... Rascvala Hrvatska bi tog nestvarnog ljeta 2012. bila središte Europe, a na vrhu bi ljubljen kao rimski imperator sjao Cezar V(latko).  

Marković bi kao pobjednik već i jučer u Zagrebu bio dočekan s lovorovim vijencem. Euro bi za “starog, tvrdoglavog Jarca” (rođen je 1. siječnja 1937.) bio životni trijumf, katarza “lukavog Bosanca” koji je “bez 'ikih problema obrlatio Uefine naivčine”. Bila bi to potvrda godinama podgrijavane priče da u nogometu nema moćnijeg čovjeka od Markovića, da je “Platini poznat zato jer je Vlatkov prijatelj, a Sepp Blatter po tome što je Markoviću nosio kovčege...”  Predsjednik HNS-a (teče mu deveta godina) postavio je kandidaturu kao svoje remek-djelo i da je Europi stvarno “uvalio” hrvatsko-ugarsku nagodbu, netko bi već, barem u Bugojnu, “skromno” predložio trg, ulicu ili barem Put Vlatka Markovića.

Ovako, uvalio je sam sebe. Marković je Europi prodavao sliku da je Hrvatska veća i bolja od odraza u ogledalu, a Hrvatima da je u bijelom svijetu on sam ljepši i jači nego što je. Rezultat je nula na kontu glasova Uefina Izvršnog odbora “u kojem je barem sedamdeset posto članova na mojoj strani”. To je Vlatkova izjava. Marković je tvrdio i da bi “poraz Hrvatske i Mađarske bio Uefin debakl”.

Prije puta u Cardiff dobacio je: “Što drugo preostaje našim konkurentima nego lagati javnost u svojim zemljama”. Uefa nije doživjela debakl, Marković i Hrvatska jesu. Zašto Marković? Zato što nam je prodavao “istinite laži”, što smo godinama gutali njegov iluzionistički show, opsjenu kako će iz šešira izvući zeca-spasitelja hrvatskog nogometa i gospodarstva uopće. Zašto je to i hrvatski debakl? Zato što su i državni vrh i devedeset posto građana prihvatili Vlatkovu iluziju. 

Marković je u svom mandatu već potrošio četiri izbornika (Ćiro, Jozić, Barić, Kranjčar). Svaki je svoje neuspjehe pravdao kao “maksimum”, no javnost bi im uvijek presudila prije nego Marković. Neodgovorni Cico nakon potopa na SP 2006. trubio je: “Sve sam napravio bez greške”. 

I za Vlatka znamo da je bezgrešan: “Sve smo učinili bez ijednog krivog koraka”.
Vjerujemo vam i u to, Markoviću. Ali, vrijeme je! Prekasno je da ostarimo uz neku novu priču o 2016., 2020. ili 2024. godini. Vrijeme je da povjerujemo u nekog novog Slavena Bilića, nekog mlađeg gazdu hrvatskog nogometa. Vlatko je knjigu trikova zatvorio u Cardiffu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije