Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARLOVAC Klub je, baš na svoj 90. rođendan, po prvi put postao prvoligaš

Klub koji se podigao iz najdubljega zamislivog ponora

02.06.2009.
u 15:18

Priču o NK Karlovcu nemoguće je započeti bez konkretnih podataka. A oni govore da je riječ o vjerojatno jedinom klubu iz grada pristojne veličine koji nikada nije bio prvoligaš.

To ne znači kako je oduvijek bio sramotno loš, naprotiv, igrali su Karlovčani dugo u drugoj saveznoj ligi ondašnje SFRJ, jednom bili i na pragu kvalifikacija za prvu ligu, a u sezoni 1972./73. bili su po plasmanu četvrti hrvatski klub, iza prvoligaša Dinama i Hajduka, te drugoligaškog prvaka Zagreba. No nakon što je klub 1978. ispao iz saveznog ranga, uslijedila su desetljeća padova, teško je zapravo opisati kako je nisko pao klub... Hrvatska je od osamostaljenja imala 33 prvoligaša, a NK Karlovac, iz sedmoga hrvatskog grada po veličini, na drugoligaškoj ljestvici do ove sezone bio je 40. ili ukupno 73. hrvatski klub!

Sramota je trajala do proljeća 2007. godine kada se kao spasitelj "ukazao" Igor Pamić. Teško je sada povjerovati, no prije dvije godine u ovo isto vrijeme, Karlovac je igrao protiv Vrapča susret koji bi ga u slučaju poraza bacio u četvrtu ligu. Nekako je došao do pobjede i ostalo je već stvar povijesti - na čelu s Igorom Pamićem, kojem bi Karlovčani već sada najradije dali titulu počasnog građanina, samo dvije godine kasnije, klub je, baš na svoj 90. rođendan, po prvi put postao prvoligaš.

U upravi su najviše povukli sportski direktor Krešimir Perković, tajnik Neven Šprajcer i Vlatko Ivka u funkciji blagajnika. No nije tajna da iza kluba, iako nema nikakvu funkciju, stoji i ministar obrane Branko Vukelić koji je na polutajnim sastancima u restoranu “Kristina” od brojnih karlovačkih gospodarstvenika tražio da se uključe u projekt prvoligaša, što je većina pokorno i poslušala.

Klub je drugoligašku sezonu odradio s proračunom od oko 5,5 milijuna kuna, plaće su u načelu tajna, no zna se kako prvotimci u prosjeku dobijaju oko 100.000 kuna godišnje, ne računajući premije. Proračun za sljedeću godinu u klubu ne žele još predstavljati javnosti, no indikativno je da je trener Pamić, nakon što je u dvije godine s ponora treće doveo klub u prvu ligu, pomalo u šali, ali pomalo i u zbilji, ovih dana već najavio - juriš na europske kupove!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije