Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekriženo O

Keltski križ: Evo zašto se Celtic njime diči bez posljedica, a Dinamo brutalno kažnjava

Dinamovi navijači
Foto: Marko Lukunić/Sanjin Strukić/Slavko Midžor/PIXSELL
1/15
02.04.2019.
u 09:54

Keltski križ odavno živi u navijačkoj supkulturi, ali FARE ga je proglasio nepoželjnim simbolom

Kada su Bad Blue Boysi uoči utakmice protiv Benfice izvjesili transparent Blue Lions, vjerojatno nikome nije bilo na kraj pameti da će klub zbog toga dobiti do sada najgoru kaznu. A informacije govore da su Modri stradali upravo zbog jednog prekriženog O, keltskoga križa, simbola već odavno ustaljenog u navijačkoj supkulturi.

Na transparent nije reagirala uprava, nije ni policija, ali je zato to učinio delegat utakmice, koji se strogo držao vodiča zabranjenoga znakovlja i simbola. Pa odakle mu to, pitate? Tako ga je instruirala organizacija FARE (Football Against Racism in Europe), koja već godinama brine o tome što sve navijači ne smiju koristiti (možete pogledati OVDJE).

>>> Pogledajte u kakvom je stanju maksimirski stadion

I doista, keltski križ je istaknut već u prvom poglavlju, odmah do svastike, a uz njega stoji opaska da ga koriste neonacističke grupe diljem svijeta u želji da naglase nadmoć bijele rase.

I to je točno, oko toga nema previše spora, ali su u FARE-u previdjeli masu stvari oko kojih je valjalo debatirati. Keltski križ doista je kroz desetljeća postao dijelom navijačke ikonografije, pa ako ćemo cjepidlačiti do kraja, to prekriženo O je na maksimirskim tribinama stajalo još u doba dok su navijači Dinama nosili šalove na kojima je klupski grb krasila petokraka.

Prekriženo O moguće je i danas vidjeti na mnogim fasadama, na grafitima 'od pamtivijeka', a u slučaju Bad Blue Boysa, često je dotjerano brojkom 1986, koja ukazuje na godinu službenog osnutka.

Rasistički simbol? Smiješnja tvrdnja u ovom slučaju, ali razumijemo što FARE pokušava reći i protiv čega se bori. Da su Bad Blue Boysi na sjevernu tribinu unijeli keltski križ okružen bijelom i crvenom bojom, baš ništa ne bismo mogli reći u njihovu obranu, ali na plavom transparentu, i to doista starom tridesetak godina, čini se da nije imao kao cilj bilo koga provocirati.

Uostalom, keltskim križem ne provociraju ni navijači Celtica, koji ga nose na gotovo svakom šalu, službenom dresu, majici.

Nose ga i navijači irske reprezentacije, ali u njihovu slučaju FARE šuti jer se priznaje kao naslijeđe, kao simbol iz vremena pokrštavanja.

Dapače, u svojstvu Celticova grba ga je svojedobno na vlastitim stranicama reklamirala i sama UEFA, a nije naodmat reći i da ga brani njemački zakon (Strafgesetzbuch section 86a), ali samo u izvedenicama koje promoviraju takozvani White Power pokret.

Hoće li to UEFA prihvatiti kao argument tijekom najavljene Dinamove žalbe? Teško, jer takvu obranu nije prihvatila niti kada je Rijeka stradala 2013. godine iz istog razloga. I tada su se pripadnici Armade čudom čudili zašto se klub kažnjava, kome je i što skrivio keltski križ, jer također nisu bili svjesni da će to FARE vezati uz neke druge konotacije. 

Poučeni tim primjerom, u Dinamu su trebali znati da će se jedno (ne)obično o pretvoriti u velik problem, baš kao što bi i uprava Hajduka trebala upozoriti Torcidu na korištenje konfederacijske zastave.

Navijači splitskog kluba i delegat nekakve buduće europske utakmice definitivno je neće gledati istim očima, te će se uprava Hajduka uzalud naknadno nadmudrivati s nekakvim UEFA-inim činovnikom koji će uprati prstom u FARE-ov vodič pun tumačenja o kojima bi se dalo raspravljati.

Retorički za kraj pitamo, što će se dogoditi ako se jednoga dana neki njemački reprezentativac odluči za dres s brojem 88, možda upravo stoga jer ga veže uz neku lijepu uspomenu?

Ponavljamo, keltski križ jesu preuzele mnoge neonacističke organizacije, ali je potpuna laž da ga ultrasi diljem Europe koriste kao namjernu provokaciju usmjerenu prema ljudima drugačije puti. Dapače, neki te poveznice uopće nisu ni svjesni, baš kao je sve do jučer nisu bili svjesni ni mnogi u Maksimiru.

>>> Sporni transparent zbog kojeg je Dinamo kažnjen kao nikada u svojoj povijesti

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Mi sami
Mi sami
10:07 02.04.2019.

Jel opet prijavio stevanović iz rijeke?

DU
Deleted user
10:29 02.04.2019.

Ovo više nema veze s mozgom. Šahovnica vrijeđa ako je prvo polje bijelo, krug oko križa može ako je samo bijele boje,a nema i crvene,... Da je na tribinama bilo sto petokraka ovi FARE nebi k... mrdnuli,a ovako izmišljaju incidente tamo gdje ih nema.

KU
Kupres
17:09 02.04.2019.

Jel ovaj novinar piše ovakve članke samo kada je kažnjen presveti klub ili će istu pricu pricati i u drugim slučajevima ?! Nema smisla sad pobrojavati sve nebulozne slučajeve iz recentne povijesti, novinar bi valjda trebao znati svoj posao papa ih navesti i obrazložiti bilo da je kazna stigla od strane UEFA ili HNS .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije