Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LINO ČERVAR

Kažu da je 5-1 zona mrtva... Ma živa je, još kako je živa!

lino červar
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
24.01.2014.
u 15:50

– Neka ih Danci zapamte i sanjaju, idemo po taj finale, pa onda i po zlato – nada se Lino Červar.

Sve što je najavio, na kraju se i ostvarilo. Naš bivši izbornik Lino Červar bio je uvjeren da će Hrvatska ući u polufinale EP-a, prognozirao je i da Šveđani neće pobijediti Poljsku, pa da nećemo morati strahovati od francusko-švedske “kuhinje” i da će na kraju sve ovisiti o nama samima.

– Ispalo je sjajno, pravda je zadovoljena, mjesto nam je među četiri najbolje svjetske momčadi koje je izlučilo ovo natjecanje. Velika je stvar što smo zadnjih 11 godina u kontinuitetu u samome vrhu, bez oscilacija, na koje nisu bile imune druge selekcije. Mogli smo osvojiti i više, ali moglo je biti i manje uspjeha, stoga se moramo ponositi ostvarenim – kaže Červar i naglašava:

– Izvrsna je u igri protiv Poljaka bila ta naša 5-1 obrambena zona, za koju su neki govorili da je to “mrtva”, bivša obrana. Ma živi ona, još kako živi! Uništili smo Poljake početkom drugog dijela, ponovila se povijest, to smo im napravili i 2008., 2009. i 2010. godine, kad su Poljaci također ostali bez rješenja na tu našu zonu. Vori je izvanredno igrao prednjeg centra u toj obrani, milina je bilo gledati tu defenzivnu izvedbu.

Je li ta 5-1 zona rješenje i za Dansku?

– Ha, vidjet ćemo. Naša je kvaliteta da možemo na najvišoj razini igrati obje zone, i 5-1 i 6-0. Velika je stvar kad možemo mijenjati sustav obrane, u kojoj mora funkcionirati svaki kotačić. Ako samo jedan zakaže, onda sve pada u vodu – kaže Červar.

Nisu Danci odmorni

Stručnjaci kažu da je obrana ponajviše stvar želje i volje. A našim dečkima ne bi smjelo nedostajati ni volje ni želje, upitno je tek koliko su umorni i ima li još svježine u njima.

– Vjerujem da će se dobro odmoriti do te teške utakmice. No, i Danci su u jednakom ritmu, ni oni nisu odmorni, tako da to ne bi trebalo biti presudno.

A što će biti odlučujuće? Je li rješenje “flaster” za Hansena?

– Ja ne volim tu igru s “flasterima”, jer time suparniku šaljete poruku da nemate sustav zone koji ga može zaustaviti! Može taj “flaster” biti i dobar, ali mi imamo dobru zonu kojom možemo neutralizirati Dance. No, izbornik Slavko Goluža, koji je sjajno taktički vodio momčad u dvoboju s Poljskom, sigurno će pronaći pravi odgovor za danski napad. Ne vjerujem da će prilijepiti “flaster” Hansenu, barem ne na početku dvoboja.

Idemo do kraja, po zlato!

Naša je napadačka igra protiv Poljaka bila tečna, nije bilo forsiranja i igre jedan na jednoga, lopta je kružila, pa su i sjajna krila došla do izražaja. Može li tako biti i u igri protiv Danske?

– Mora tako biti! Baš mi je drago što su naši dečki, od prvog do zadnjeg, odlično igrali i svi zaslužuju pohvale. Opet se potvrdilo da pobjedu donosi momčad. Budemo li i protiv Danske igrali kao protiv Poljaka ni ona nas neće zaustaviti. A onda idemo do kraja, po zlato, nitko u finalu neće imati šanse protiv nas, ni Španjolska, ni Francuska. Samo da preskočimo Dance... A možemo to učiniti, naša momčad ima potencijal i sportsku drskost potrebnu za velike stvari.

Mnogo će toga ovisiti o vratarima. Landin je odličan, i naši su vrhunski.

– Alilović i Losert sjajni su čuvari mreže i siguran sam da će braniti vrhunski. Vjerujem i u Mirka i u Venija, obojica su, svaki na svoj način, noćna mora za suparnika. Neka ih Danci zapamte i sanjaju, idemo po taj finale, pa onda i po zlato – nada se Lino Červar.

>> U 500 utakmica rekorderi su Červar, Vori i Lac

Tko će proći u finale, Danska ili Hrvatska?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije