Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tatarka Irina

Kazanj je biser Rusije u kojem caruju studenti, a rasni konji kupaju se u bazenu

Kazanj
Foto: Shutterstock
1/4
12.06.2018.
u 15:51

Zbog Mundijala obnavljaju se pročelja starih kuća, grafiteri ukrašavaju zgrade, a ruske vlasti jamče da će posjetitelji za vrijeme prvenstva biti pošteđeni huliganizma jer su poduzeli sve da se turisti osjećaju sigurno

U jednom od najstarijih ruskih gradova, Kazanju, 16. lipnja odigrat će se utakmica između Francuske i Australije, a u toj tatarskoj prijestolnici igrat će se i četvrtfinale nogometnog prvenstva. Kazanj je vrlo živopisan. Osnovan je u 11. stoljeću i s 2, 2 milijuna stanovnika glavni je grad Republike Tatarstan, u kojoj žive 173 nacije, a dominiraju Tatari i Rusi. Slavni baletan Rudolf Nurejev kao i supermodel te bivša djevojka Cristiana Ronalda, Irina Shayk, podrijetlom su Tatari. Kazanjski kremlj je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine kao jedinstven ruski kremlj, izgrađen na temeljima bugarske islamske utvrde. Danas je taj grad poznat kao „grad mladih“ jer se u njemu nalazi tridesetak najvećih ruskih fakulteta i čak 180.000 studenata.

Kazanj turiste fascinira utjecajima raznih kultura, a u njemu živi većinsko muslimansko stanovništvo. Tatarstan se ubraja u gospodarski najrazvijenije republike Ruske Federacije. Najveći je proizvođač nafte i plina, a poznat je i po proizvodnji automobila te zrakoplova.

Foto: Promo

Megatvornica čokolade

Naši susjedi Srbi svoju prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu odigrat će protiv Kostarike 17. lipnja u Samari na rijeci Volgi. Tu se nalazi i jedan od simbola Samare, spomenik Slave. Impresivna muška figura u rukama drži krila aviona i stoji na pijedestalu visokom 40 metara. Stanovnici Samare su susretljivi i srdačni pa će svakog posjetitelja veselo dočekati, pomoći mu i pozvati na piće. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Samara je bila rezervna prijestolnica Sovjetskog saveza. Sušena riba specijalitet je koji morate probati, a gotovo u svakom restoranu poslužuje se som duži od jednog metra. U Samari se nalazi i jedna od najvećih ruskih tvornica čokolade, koju možete obići i kući ponijeti neki od slatkih suvenira.

Izdigao se iz pepela

Pod nazivom Staljingrad, današnji Volgograd, u Drugom je svjetskom ratu bio sravnjen sa zemljom. Taj se grad, koji je 900 kilometara udaljen od Moskve, doslovno uzdignuo iz pepela i danas ima oko milijun stanovnika. Volgograd je poznat po spomenicima braniteljima grada. Jedan od najvažnijih simbola grada je Muzej-panorama „Staljingradska bitka”. U Volgogradu nema hotela s više od tri zvjezdice. U restoranima se najčešće uz europsku nudi i kavkaska kuhinja, a na ulici se prodaju „šašliki“, ruski ražnjići.

Foto: screenshot/facebook

Ljetna prijestolnica Rusije

Soči na Crnom moru najveći je turistički grad Rusije. Nalazi se u Krasnodarskoj oblasti na granici sa Gruzijom i ima 334.000 stanovnika. Bio je domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014., a na Olimpijskom stadionu Fišt odigrat će se četvrtfinale. Jekaterinburg će također biti domaćin četvrtfinala. Nalazi se u istočnom podnožju Urala, a ime je dobio prema ženi cara Petra Velikog, kasnijoj carici Rusije Katarini prvoj. Zovu ga Prozorom Azije, a zahvaljujući njemu ovogodišnje prvenstvo prvo je koje se igra na dva kontinenta, u Europi i Aziji. Posljednji grad domaćin je Saransk. Nalazi se u šumsko-stepskom pejzažu u centralnom dijelu sliva rijeke Insar. Udaljen je 500 kilometara jugoistočno od Moskve i glavni je grad Republike Mordovije. Na Mordovia areni igrat će se utakmice skupina te osmina finala.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije