Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prije 16 godina

Kate je jurnuo na Anderlecht s tri napadača, Gabrić je bio 'lud'

\'29.09.2010., Split - Darko Butorovic i  Nenad Pralija  bili su strijeci pobjedonosnih golova za Hajduk protiv Anderlechta 1994. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL\'
Ivo Cagalj/PIXSELL
30.09.2010.
u 12:01

Zanimljivo je da je svih 11 igrača zaslužnih za veliki trijumf (2:1) ostalo u nogometu, a ostat će zapisano da su sva tri gola na utakmici zabili Hrvati - strijelac za goste bio je Josip Weber.

Završavao je jedan od posljednjih treninga Hajduka, trener vratara Tonči Gabrić odrađivao je posljednje vježbe sa Subašićem. A onda mu je jedan postariji kibicer doviknuo: "Tonči, sićaš li se kako si bija lud kad smo dobili Anderlecht. Nek' i Subašić poludi!"

Popričali smo s Gabrićem, vratili se šesnaest godina unatrag, na taj 19. listopada 1994. godine.

Utakmica karijere

– Sjećam se toga kao danas. Prije toga smo pobijedili Steauu u Bukureštu i znali smo da utakmica s Anderlechtom znači možda i prolaz dalje. Igrali smo kao u transu. Da, obranio sam čuda. Ma, svi smo čuda radili te sezone – govori Gabrić.

Malo dalje od Poljuda, niti kilometar, u Parku mladeži žive i rade strijelci u toj utakmici. Nenad Pralija, strijelac prvog gola, danas je sportski direktor Splita.

– Igrao sam lijevog beka, nije bilo Praženice. Butorović i ja bili smo cimeri, tu noć sam mu kazao da ćemo obojica zabiti gol. Rekao mi je da sam lud. I sada se naježim kad se sjetim te utakmice, to mi je najdraži gol u karijeri – kazuje Pralija.

A Butorović je šef omladinske škole Splita. Jurišao je po toj Hajdukovoj desnoj strani, u 88. minuti zabio je gol, golčinu, za 2:0 i bacio Poljud u trans. Kasnije je Josip Weber uspio tek smanjiti na 2:1.

– Ta utakmica mi je vrhunac karijere, ništa kasnije nije se moglo mjeriti s njom. Vjerujte, nikada taj dvoboj s Anderlechtom nisam uspio cijeli vidjeti, a gol često vrtim po glavi – kaže Butorović.

Zajedno s Pralijom i Butorovićem u Parku mladeži je i Ivan "Grozni" Katalinić. Tada je s Hajdukom pisao najljepši nogometni rukopis, baš kao što ga danas piše sa Splitom. Brk je isti, tek je malo više sijedih...

– Znao sam da pobjedom nad Anderlechtom idemo dalje. I zaigrao s tri napadača, Ercegom, Mornarom i Rapaićem. A i Praliji sam kazao da se ne opterećuje obranom – prisjeća se Kate taktičkih zamisli.

Menadžeri, treneri...

Rizik mu se isplatio, pouka iz Katalinićevih dana je jasna. I dostupna Poklepovićevu Hajduku...

A zanimljivo je znati gdje su danas junaci Poljuda otprije šesnaest godina. Dakle, igrali su: Gabrić (danas je trener vratara u Hajduku), Butorović (šef omladinske škole Splita), Pralija (sportski direktor Splita), Hibić (nakon karijere u Španjolskoj vratio se u Zenicu), Peršon (trener juniora Pomorca iz Kostrene), Andrijašević (nogometni trener), Vulić (nogometni trener), Rapaić (poduzetnik i menadžer), Erceg (nogometni menadžer), Asanović (pomoćnik izbornika Slavena Bilića), Mornar (pohađa Višu trenersku školu). Trener Ivan Katalinić vodi Split.

Ključne riječi

Komentara 1

JA
jadre
16:30 30.09.2010.

Ponos je grada poznat po svitu - i uvik vjeran svom rodnom Splitu. Bili su bili vrhovi planina; bila je košulja hajdučkoga sina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije