Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZ 61. TROFEJ

Jug je postao institucija: gospodarstvenici čekaju u redu

Jug Mladost vaterpolo
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/3
17.04.2018.
u 12:39

Imali su i zagrebačka Mladost, splitski Jadran, pa i riječko Primorje svijetlih trenutaka i trofejne nizove, ali ovo kako na ovim prostorima posljednjih godina dominiraju Dubrovčani, rijetko je zabilježeno. Prvi put je jedan klub osvojio regionalni trofej bez poraza, sa svih 20 pobjeda!

Mladostaši su napravili veliki pothvat ušavši u finale završnog turnira Regionalne vaterpolske lige u Dubrovniku, ali više nisu mogli. Jug je u finalu bio prejak (15:8) i bez većih teškoća stigao do naslova. Trećeg u nizu, ukupno četvrtog na regionalnoj razini. U prebogate su klupske vitrine jugaši tako unijeli 61. trofej, čime se može pohvaliti malo koji klub u svijetu. Zapravo više trofeja od poznatih klubova imaju samo njemački Spandau – 85 (od čega 35 naslova njemačkog prvaka) i beogradski Partizan (74).

Ostalim klubovima ni mrvice

Imali su i zagrebačka Mladost, splitski Jadran, pa i riječko Primorje svijetlih trenutaka i trofejne nizove, ali ovo kako na ovim prostorima posljednjih godina dominiraju Dubrovčani, rijetko je zabilježeno. Prvi put je jedan klub osvojio regionalni trofej bez poraza, sa svih 20 pobjeda!

Nakon što su 2015. preuzeli palicu od primorjaša, jugaši nisu ostalim klubovima u Hrvatskoj i regiji prepustili niti mrvice. U Europi su u spomenutom razdoblju jednom došli do trona (2016.), osvojili su i Superkup. Nije lako hrvati se sa superbogatim talijanskim Pro Reccom te jakim mađarskim i španjolskim klubovima, ali u domaćim vodama...

Jug ima najboljeg vratara Regionalne lige (Bijača), najboljeg igrača (Macana), a sada i, logično, najboljeg igrača završnog turnira Lorena Fatovića koji u posljednje vrijeme igra sjajno ne samo u klubu nego i u hrvatskoj reprezentaciji.

– Nagrada laska s obzirom na to da su u Gružu bili sve sami vrhunski igrači, pogotovu u Jugu te je za najboljega mogao biti izabran bilo tko od njih. No, mi smo prije svega momčad, borimo se jedan za drugoga – skromno je istaknuo mladi Fatović.

Vjeko osvojio čak 10 trofeja

Svojevrsni fenomen je i naš Španjolac Xavi Garcia koji se može pohvaliti da je sudjelovao u osvajanju niza od šest regionalnih trofeja: najprije tri s Primorjem pa sada tri s Jugom.

A sjajna Jugova serija započela je zapravo dovođenjem mladostaša Vjekoslava Kobešćaka 2015. za trenera. Otad je Vjeko s gosparima osvojio čak 10 trofeja.

– Bila je to naša dobra sezona u regionalnoj ligi, iako po tradiciji uoči završnog turnira uvijek se dogodi nešto nepredviđeno. Prije dvije godine ostali smo bez Perronea, dan uoči Final Foura morao je na operaciju slijepog crijeva, a ove je godine sve proteklo u znaku ispraćaja bivšeg Jugova predsjednika Ivice Rustana. Igrači su bili na komemoraciji i na sprovodu, a potom odigrali finale. I fantastično su reagirali. Skidam im kapu na profesionalizmu, posebno kad znamo da su nositelji naše igre imali i obveza s hrvatskom reprezentacijom u Europskom kupu i Svjetskoj ligi – istaknuo je Kobešćak koji se već okrenuo sljedećoj utakmici.

U 12. kolu Lige prvaka u Gruž u srijedu dolazi njemački Hannover (18.30, Arenasport).

– Nema kalkulacija, moramo pobijediti ako želimo otići na završni turnir Lige prvaka u Genovi. Srećom, dižemo se u formi – napomenuo je Vjeko.

Jug je vaterpolska institucija, od Dubrovčana se može učiti. Dok se u Zagrebu, Splitu i Rijeci teško može naći neki gospodarstvenik koji bi “ušao” u klub, u Dubrovniku čekaju u redu...

Komentara 2

Avatar rubinet
rubinet
20:26 17.04.2018.

samo kad bi još prestali uvozit prekogranične vaterpoliste...

DU
Deleted user
17:59 17.04.2018.

Frajerski klub

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije