Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MERCATO

Je li zaslužio poziv? On je bio najskuplji Hrvat ove zime, ali Dalić ga još nije zvao

Pongračić
Foto: DPA/Pixsell
1/6
02.02.2020.
u 08:00

Dani Olmo stigao je u Dinamo iz Barcelone kao talentirani 16-godišnjak, a iz Dinama otišao za ogroman novac kao afirmirani nogometaš visoke europske klase

Trakavica o transferu Danija Olma obilježila je zimski prijelazni rok u Hrvatskoj i zasjenila nekoliko izvrsnih poslova koje su odradili hrvatski klubovi. Dakle, Dinamo je prvi put u zimskom prijelaznom roku prodao jednoga igrača za “dvadeset 20 plus” milijuna eura, za kojega uz bonuse može i udvostručiti tu svotu, a usto se potvrdio kao jedan od najboljih proizvođača igrača u Europi.

Dani Olmo stigao je u Dinamo iz Barcelone kao talentirani 16-godišnjak, a iz Dinama otišao za ogroman novac kao afirmirani nogometaš visoke europske klase.

Senzacija iz Gradskog vrta

U sjeni Olmova odlaska u Leipzig odvijao se spektakularni transfer za osječke prilike, pet milijuna eura vrijedan odlazak 20-godišnjega stopera Boška Šutala u Atalantu. Taj posao iz snova najveća je senzacija prijelaznoga roka u Hrvatskoj jer daroviti igrač u klub iz Lige prvaka ne odlazi iz Dinama, nego iz četvrtoplasiranog kluba Hrvatske lige, bez ijednoga nastupa za A reprezentaciju te sa samo 34 seniorska nastupa za Osijek. Šutalo će, naravno, nedostajati Osijeku, ali će istodobno i igrački profitirati jer će Talijani od njega napraviti materijal za A reprezentaciju.

Ambiciozni Hajduk, koji s Tudorom lovi plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka, ostao je bez jednoga od najvažnijih igrača, Filipa Bradarića, a jedino pojačanje dobio je u stoperu Mujakiću iz belgijskog Kortrijka. Hajduku će na ruku ići činjenica da je Rijeka izgubila dvojicu standardnih igrača, Darija Župarića i Zorana Kvržića, a dovela tek stopera Ninu Galovića.

Pomalo iznenađujuće, najveći transfer od hrvatskih nogometaša ostvario je dojučerašnji stoper Red Bull Salzburga, 22-godišnji Marin Pongračić, za kojega je Wolfsburg platio deset milijuna eura. Pongračić je u dvije i pol godine skupio 56 nastupa za Red Bull Salzburg, osvojio dva naslova prvaka, a još nikada nije bio na Dalićevu popisu A reprezentacije. Ima tek tri nastupa za mladu vrstu, u eri izbornika Nenada Gračana.

Marko Pjaca, umjesto u Dinamu, novi uzlet karijere tražit će u tek devetoplasiranoj momčadi belgijskog prvenstva, posrnulome Anderlechtu. Pomalo čudan odabir zagrebačkoga dečka, koji je najbolje utakmice odigrao upravo za Dinamo, ali nije imao afiniteta prema povratku u Hrvatsku ligu. Na žalost, ni u Schalkeu, ni u Fiorentini, ni u Juventusu nije demonstrirao ni djelić svoje razorne napadačke moći, čemu su kumovale i dvije teške ozljede koljena.

Iz perspektive izbornika Zlatka Dalića vrlo je važan transfer vratara Lovre Kalinića iz Aston Ville u francuski Toulouse. Pa iako je Lovrin novi klub davljenik i teško će zadržati prvoligaški status, za našega vratara najvažnije je ponovno steći kontinuitet nastupa. I s dvadesetak utakmica u nogama doći na pripreme za Europsko prvenstvo.

Veliki europski klubovi, okupirani žestokim ritmom utakmica, nisu imali potrebe za značajnijim ulaganjima. Rekordan iznos platio je Manchester United za ofenzivnog vezista, Portugalca Brunu Fernandesa iz Sportinga, čak 55 milijuna eura.

Klauzula 500 mil. eura

Barcelona je pak potvrdila dovođenje 20-godišnjeg Portugalca Francisca Trincaoa iz Brage za 31 milijun eura. Napadač će službeno prijeći u Barcelonu tek 1. srpnja, a novi klub u ugovor mu je stavio otkupnu klauzulu od nevjerojatnih 500 milijuna eura.

Sjajan posao obavio je milanski Inter kupivši od Tottenhama danskoga genijalca Christiana Eriksena (27) za samo dvadeset milijuna eura, što je znatno umanjena svota za takvoga igrača budući bi Eriksenu na kraju sezone istekao ugovor s Tottenhamom i mogao bi otići bez odštete.

Juventus je pak doveo samo jednoga igrača, i to za ljeto, Šveđanina makedonskog porijekla Dejana Kuluševskog iz Atalante za čak 35 milijuna eura. Taj će nogometaš do ljeta ostati na posudbi u Parmi. Najzvučnije ime koje je ove zime stiglo u Italiju ipak je 38-godišnji Zlatan Ibrahimović, s kojim je počeo preporod 
Milana.

Top pet zimskih transfera:
Bruno Fernandes (iz Sportinga u Man. U.) 55
Dejan Kuluševski (iz Parme u Juventus) 35
Steven Bergwijn (iz PSV-a u Tottenham) 30
Krzysztof Piątek (iz Milana u Herthu) 27
Paco Alcacer (iz Borussije D. u Villarreal) 23

Napomena: Uz imena igrača i klubove navedeni su iznosi u milijunima eura. Blizu top 5 je i bivši dinamovac Dani Olmo, prodan u RB Leipzig za 20 milijuna eura.

>>> Pogledajte kamp vatrenih na EURU 2020. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije