Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE OPTUŽBE

Je li Nike pokušao zataškati da je Armstrong uzimao doping?

'(dpa) - US cyclist Lance Armstrong of the Postal Service team laughs during the final stage of the 89th Tour De France from Melun to Paris, 28 July 2002. With an outstanding lead of 7:17 minutes Arms
'Gero Breloer/DPA/Pixsell'
18.10.2012.
u 16:07

Je li se uloga Nikea isključivo svodila na sponzoriranje posrnulog šampiona ili je kompanija sudjelovala i u prikrivanju dokaza o Armstrongovu ilegalnom djelovanju?

Nakon nepobitnih dokaza kojima je Američka antidopinška agencija (USADA) potvrdila dugogodišnje spekulacije da je sedmerostruki pobjednik Tour de Francea Lance Armstrong uzimao doping, oglasili su se i čelnici kompanije Nike koji su slavnom biciklistu otkazali unosan sponzorski ugovor. Iznenadilo je to mnoge jer je, unatoč optužbama na Lanceov račun, jedan od najlukrativnijih proizvođača sportske opreme biciklistu godinama pružao bezrezervnu podršku.

Nike je, u sklopu otkazivanja ugovora, odlučio povući i ''Livestrong'', modnu liniju za sportaše koju je kreirao u suradnji s posrnulim biciklističkim prvakom dok je Armstrong najavio gašenje istoimene humanitarne fondacije za borbu protiv raka kroz koju je od 1997. uplaćeno više od 470 milijuna dolara.

No, je li se uloga Nikea isključivo svodila na sponzoriranje šampiona ili je kompanija sudjelovala i u prikrivanju dokaza o Armstrongovu ilegalnom djelovanju? Tim pitanjem bavi se američki list New York Daily News koji tvrdi da je Nike 2006. godine bivšem predsjedniku Međunarodne biciklističke organizacije Heinu Verbruggenu uplatio 500.000 dolara kako bi zataškao dokaze Armstrongova uzimanja dopinga tijekom vožnje Toura 1999. godine. U članku se navodi da je iznos uplaćen na račun u jednoj švicarskoj banci te da je transakciju nadgledao bankar Tom Weisel.

Tu je tvrdnju potvrdila i Kathy Lemond, supruga bivšeg američkog biciklista Grega Lemonda, koja je još 2006. godine izjavila da su Lanceovi uzorci bili pozitivni na kortikosteroide.

– Ne znamo o čemu je govorila gospođa Lemond dok je davala iskaz koji tereti našeg klijenta. No opće je poznato da ga ona mrzi – izjavio je Lanceov odvjetnik Mark Fabiani.

Dok se dopinška afera razvija, mnogi podsjećaju da je Nike i ranije sponzorirao problematične sportske zvijezde. U prvom redu spominju se imena golfera Tigera Woodsa i košarkaša Kobea Bryanta koji su bili upleteni u seks-skandale.

>>Lance Armstrong puca po šavovima: Sponzor Nike ga šutnuo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije