Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZ JAZZ GLAZBU

Izložba slika Ratka Rudića: Otvaranju prisustvovala brojna lica iz hrvatskoga sporta

Foto: Igor Šoban/Pixsell
1/20
26.09.2023.
u 23:30

Izložbu koju čini 17 Ratkovih slika (u apstraktnom stilu) otvorili su glumac i redatelj Dejan Aćimović, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša koji je bio i jedan od inicijatora izložbe te kustos Vanja Babić koji je kazao da je u Rudiću prepoznao iznimnog autora sklonog smionom apstraktnom izričaju

Niz hrvatskih vaterpolskih velikana  prisustvovalo je otvaranju izložbe slika legendarnog vaterpolskog trenera Ratka Rudića u Galeriji Kranjčar na Kaptolu.

Obzirom da Ratko slika uz jazz glazbu organizatori izložbe su ga iznenadili  nastupom Sabrine Hebiri koja je a cappella otpjevala jednu od njegovih omiljenih pjesama, jazz standard "Misty. 

GALERIJA Otvorena izložba slika Ratka Rudića

1/20

Izložbu slika iz ciklusa "Iznad površine" koju čini 17 Ratkovih slika (u apstraktnom stilu) otvorili su kustos Vanja Babić, glumac i redatelj Dejan Aćimović, Rudićev veliki prijatelj koji dovršava i dokumentarni film o legenddarnom treneru, te predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora  Zlatko Mateša koji je i nagovorio trenersku legendu da javnosti prikaže svoje najbolje radove.

- Sve je počelo neformalnim razgovorom s predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom o umjetnosti, da bi me prije petnaestak dana nazvao iz Mongolije i nagovorio na sve ovo. Puno mi znači ova izložba jer sport i umjestnost imaju dosta poveznica. Zadaća sporta je uvijek težiti nečem bolje, inovacijama i ulaganju da se uvijek ide naprijed. I umjetnost je slična, uvijek traži inovacije, analize, eksperimente. Inače, kritika mojih djela me ne zanimaju iako se ne plašim niti onih loših jer sam naučio u sportu da loši rezultati mogu biti itekako motivirajući. Nakon nekih loših rezultata, znali smo ostvariti vrhunske. Ne znam hoću li u slikarstvu doći do vrhunskih rezultata kao u sportu, ali temeljit sam i ambiciozan pa ću pokušati - najavio je Rudić.

Zahvaljujući Galerii Kranjčar, ali i svima zaslužnim za realizaciju izložbe, posebno Ninni Lari Vidaković i Dejanu Aćimović, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša podsjetio je na činjenicu da je umjetnost bila sastavnicom olimpijskog programa na Igrama od 1912. do 1948. godine:

- Zato sam sretan da smo Ratka Rudića prikazali u jednoj bivvšoj olimpijskoj disciplini i to kompletnu osobnost koja krasi samo one najnadarenije.

VEZANI ČLANCI:

Među uzvanicima bilo je, dakako, najviše vaterpolista (Perica Bukić, Dubravko Šimenc, Milivoj Bebić, državni tajnik Josip Pavić...), odreda Rudićevih bivših igrača, ali i stolnotenisač Zoran Primorac, odbojkašice Maja Poljak i Vesna Jelić, predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak...

Većinu njih pitali smo znaju li za takav slučaj izvrsnosti u umjetnosti nekog velikana iz njihova sporta i nisu nam znali pronaći nekoga sličnog Ratku Rudiću kod kojeg je umjetnička duša isplivala na površinu nakon što je umirovio svoju neponovljivu trenersku karijeru koju čine i četiri olimpijska trenerska zlata s tri različite reprezentacije (SFRJ, Italija, Hrvatska) a po tri puta je bio i izbornički prvak svijeta i Europe.

VIDEO Sabrina Hebiri Galerija Kranjčar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije