Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRAIG BREEN

Irski relijaš koji je poginuo u Loboru bio je veliki talent: 2012. godine izgubio je suvozača

Poznati irski reli vozač Craig Breen poginuo na treningu u Loboru
Foto: Luca Barsali / ipa-agency.net
1/7
13.04.2023.
u 15:48

Breen je u svom Hyundaiju i20 popisivao stazu sa suvozačem Jamesom Fultonom. Auto im je sletio s ceste i udario prednjim lijevim krajem u drveni stup. Tom prilikom vozač je smrtno stradao, a suvozač nije ozlijeđen. Inače, Craig Breen u veljači je napunio 33 godine, prvu WRC utrku odvozio je 2009. u Portugalu, a posljednju ove godine u Švedskoj

Tragedija je bila uvertira u WRC Croatia Rally koji će se voziti od 20. do 23. travnja u pet hrvatskih županija. Naime, u četvrtak je u Loboru došlo do teške prometne nesreće tijekom treninga za reli. Iz PU krapinsko-zagorske javili su da je smrtno stradao vozač, a riječ je o Ircu Craigu Breenu. Do nesreće je došlo oko 12.40 sati na lokalnoj cesti broj 2201 tijekom održavanja trening vožnje.

Breen je u svom Hyundaiju i20 popisivao stazu sa suvozačem Jamesom Fultonom. Auto im je sletio s ceste i udario prednjim lijevim krajem u drveni stup. Tom prilikom vozač je smrtno stradao, dok suvozač nema ozljeda. Inače, Craig Breen u veljači je napunio 33 godine, prvu WRC utrku odvozio je 2009. u Portugalu, a posljednju ove godine u Švedskoj

Craig je sin Raya Breena, nekadašnjeg državnog prvaka u irskom reliju. Svoju auto-moto karijeru počeo je s kartingom 1999. u Irskoj. U reli priču krenuo je 2007. godine, kombinirajući to s obavezama u kartingu. U reli se u potpunosti prebacio 2009. godine, natječući se u irskim, britanskim i međunarodnim Fiesta Sporting Trophysima, osvojivši sva tri prvenstva.

U WRC akademiju stigao je 2011. godine, osvojivši naslov u Fiesti R2 nakon pobjeda u Njemačkoj i Britaniji, a iduće sezone je osvojio SWRC naslov u Fiesti S2000 nakon četiri pobjede u kategoriji.

Veliku traumu doživio je u lipnju 2012. godine kada je njegov tadašnji suvozač Gareth Roberts poginuo u nesreći tijekom relija Targa Florio. Sada je takvu nesreću sa smrtnim ishodom doživio i sam uoči četvrte postaje WRC-a. Inače, u karijeri je uspio doći do osam podija, a osvojio je i 30 brzinskih ispita. 

Ove godine na WRC Croatia Rally prijavilo se 57 posada, među kojima je i osam hrvatskih, a nažalost posada Breen – Fulton sada je otpala. U ukupnom poretku prošle sezone završili su sedmi, a gledali smo ih i na lanjskom WRC-u u Hrvatskoj, tada su ukupno završili četvrti. 

Breen je prošle sezone startao s podijem u Monte Carlu (treće mjesto), ali serija nesreća i incidenata kroz ostale utrke spriječila ga je da napravi veći rezultat koji bi na kraju zadovoljio i njega i M-Sport Ford za koji je tada vozio. Ove sezone Irac se odlučio vratiti u Hyundai i do sada je sa suvozačem u ukupnom poretku držao šesto mjesto. Postolje su osvojili na svom posljednjom reliju u Švedskoj, tamo su bili drugi.

Ovakva tragedija narušila je ozračje uoči ove najveće automobilističke priredbe u Hrvatskoj, ali podsjetila nas je koliko ceste mogu biti opasne. Kiša i zavoji bili su smrtonosni za Breena. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Komunikolog1
Komunikolog1
16:39 13.04.2023.

To nije sport!

BE
Berri
16:05 13.04.2023.

Loš asfalt, kiša, drveće pored ceste i izuzetno opasan sport. Ne možeš toliko ojačati konstrukciju automobila da budeš siguran. R.I.P.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije