Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA 'SALATARU'

Impozantno zdanje stadiona od 324 mil. € na kojem će igrati Hrvatska

Lille
Foto: Reuters/Pixsell
09.11.2018.
u 23:36

Stadion Pierre-Mauroy u Lilleu impozantno je zdanje, sagrađeno 2012. godine za 324 milijuna eura, od čega je čak 42 milijuna eura “otpalo” na hotelski smještaj i restorane.

Međunarodna teniska organizacija (ITF) učinit će sve da Francuska obrani titulu osvajača Davisova kupa, izjavio je izbornik hrvatske teniske reprezentacije Željko Krajan.

Možda je to malo previše sklono nekakvim teorijama zavjere, ali ako se pogledaju uvjeti u kojima francuski tenisači kod kuće igraju, lako se može povjerovati u Krajanove riječi. Naime, stadion Pierre-Mauroy u Lilleu impozantno je zdanje, sagrađeno 2012. godine za 324 milijuna eura, od čega je čak 42 milijuna eura “otpalo” na hotelski smještaj i restorane. Luksuz pljušti na sve strane, a u njemu ponajprije uživaju nogometni klub Lille i njegovi nogometaši jer ipak im je to domaći travnjak. Problem je što u prosjeku na utakmice dolazi 31 tisuća gledatelja pa zbog kapaciteta stadiona od 50 tisuća mjesta to djeluje podosta prazno.

Lille - grad u srcu Europe

Vjerojatno je zato pametna ideja da, kad se stadion “pretvara” u veliku arenu, kapacitet bude 28 tisuća te je tako praktički uvijek sve popunjeno. Jer, u takvoj situaciji na Pierre-Mauroyu održavaju se samo najveći spektakli, kao polufinale ili finale Davisova kupa, koncerti velikana kao što je Depeche Mode, pa čak i festivali nalik na Ultru u Splitu.

Da, kad se sve to uzme u obzir možda Krajan nije daleko od istine. Kako god, ne mijenja se činjenica da su Francuzi favoriti za novu titulu, posljednju u ovakvom formatu Davisova kupa. Domaćin je zato posebno “nabrijan”, imat će žestoku podršku kao i u dvoboju sa Španjolskom u polufinalu, baš kao i u dvoboju s Belgijom prošle godine u finalu. U takvom grotlu francuski tenisači igraju bolje no što bi u mnogo sterilnijoj atmosferi, kakva je za tenis inače uobičajena.

I ništa nije slučajno, 2009. godine nastala je ideja da se izgradi stadion u Lilleu jer, kako Francuzi kažu, taj je grad u samom srcu Europe. Samim time, zaslužio je jedno novije zadnje, idealno za moderno doba. I ne samo to, izgradnja je bila dio projekta “EURO 2016.”, kojeg je Francuska željela dobiti svim silama. Kao što znamo, jest. Ali, Pierre-Mauroy nije svoj “debi” doživio na toj kontinentalnoj smotri u punom sjaju već godinu prije na Eurobasketu, čija se kompletna završnica, uključujući finale, igrala u Lilleu.

Na nogometnom Euru Lille je ugostio utakmice skupine C između Njemačke i Ukrajine (2:0), skupine B između Rusije i Slovačke (1:2), skupine A između Švicarske i Francuske (0:0), skupine E između Italije i Irske (0:1), osmine finala između Njemačke i Slovačke (3:0) te četvrtfinala između Walesa i Belgije (3:1).

Španjolci rekorderi

Što se tenisa tiče, ovogodišnje finale protiv Hrvatske trebalo bi ući u povijest, ne samo zbog činjenice da se ovakav format natjecanja više neće imati prilike vidjeti već i zbog činjenice da bi trebala biti oborena brojka gledatelja na jednom meču finala. Trenutačno rekord drže Španjolci, koji su dosegli 27.200 gledatelja 2004. godine u finalu protiv Sjedinjenih Američkih Država, a s obzirom da je kapacitet Pierre-Mauroya kad se “pretvori” u arenu 28 tisuća, jasno je da uz sve prodane ulaznice Španjolci odlaze u povijest.

Osvojiti u takvom okruženju i s takvim saznanjima Davisov kup za Hrvatsku bi bilo još posebnije! I nije to nimalo nerealno jer zdravi su svi hrvatski tenisači pa sve ovisi o trenutačnoj formi. Dok Marin Čilić pomalo muku muči da stigne do pobjeda na turnirima, Borna Ćorić igra najbolji tenis života, a tu su i naši uvijek jaki parovi u vidu Ivana Dodiga i Mate Pavića. Nije da Francuzi nemaju svojih aduta, osim te iznimne prednosti igranja kod kuće pred desecima tisuća glasnih navijača, imaju iskustvo osvajanja titule iz prošle sezone, ali i kroz povijest. A imena koja će braniti tu titulu u samom su vrhu svjetskog tenisa. Redom Nicolas Mahut, Lucas Pouille i par koji čine ili Mahut - Julien Benneteau ili Mahut - Pierre-Hugues Herbert. No, nisu to igrači kojima se ne može parirati, vidjelo se to u teškom prolasku protiv Španjolske oslabljene neigranjem Rafaela Nadala. Stoga, glave gore i neka impozantna arena bude poprište druge hrvatske krune u Davisovu kupu! 

>> Pogledajte i kako su naši tenisači proslavili plasman u finale Davis kupa

Ključne riječi

Komentara 3

DH
dalibor.hren
13:53 10.11.2018.

Toliko milijuna eura kolika je cijena stadiona - dvorane je "ubijeno" u Dinamovo ruglo! Nitko za to ne odgovara!?

MA
Mama
00:27 10.11.2018.

dobijamo to

Avatar Kellymela
Kellymela
00:32 10.11.2018.

Želiš naći sebi ženu za jednu noć? Idu na ==> www.3xDate.top

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije