Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUKČIJI KLUB

Imali su čak 6 srebrnih iz Rusije, ali njihov odnos s Dinamom za mnoge je osjetljiv

Foto: PIXSELL
1/5
06.04.2020.
u 10:00

Transfermarkt će otkriti da je Lokomotiva najveće izlazne transfere dogovorila s Dinamom, i to je partnerstvo dviju zagrebačkih klubova još uvijek neka vrsta sive zone na koju su mnogi osjetljivi

Znate li što je zajedničko igračima iz ove momčadi snova sastavljene od bivših ili aktualnih hrvatskih reprezentativaca: Sluga (Luton Town) – Vrsaljko (Atletico, Madrid), Perić (Dinamo), Barišić (Glasgow Rangers), Pivarić (Dinamo, Kijev) – Badelj (Fiorentina), Brozović (Inter) – Ivanušec (Dinamo), Kramarić (Hoffenheim), Pjaca (Anderlecht) – Marić (Osijek)?

Odgovor: to što su jedno razdoblje impozantnih, u najmanju ruku vrhunskih ili barem solidnih karijera (kao što je primjerice karijera centarfora Mirka Marića) proveli u – Lokomotivi.

Imamo i još jednu takvu jedanaestoricu s istim zajedničkim nazivnikom, u kojoj su prekaljeni prvoligaški igrači, bivši A ili mladi reprezentativci Hrvatske ili nekih drugih zemalja: Zagorac (Dinamo) – Bartolec (Kopenhagen), Rrahmani (Verona), Capan (Rijeka), Bočkaj (Osijek) – Ademi (Dinamo), Šunjić (Birmingham City) – Pavičić (Rijeka), Andrijašević (Rijeka), Majer (Dinamo) – A. Budimir (Mallorca).

Svi oni također su dio svojih karijera proveli na Kajzerici, ondje stekli afirmaciju i odande otišli u veće klubove. I još uvijek nisu svi nogometaši stali u ove interesantne plavo-bijele 11-orke, jer u Lokomotivi su svojedobno bili i vratar mlade reprezentacije Adrian Šemper, pa bivši Dinamov kapetan Domagoj Antolić, Rijekini vezisti Tibor Halilović i Ivan Tomečak, Dinamov Iranac Sadegh Moharrami, donedavni dinamovac Mario Šitum, zatim Osijekov razarač Eros Grezda... Na putu prema A reprezentaciji trenutačno je prvi vratar Lokomotive, 24-godišnji Splićanin Ivo Grbić.

Kako i čime Lokomotiva privlači talentirane nogometaše još od 2007. godine, kada je ponovno osvanula na nogometnoj karti Hrvatske kao trećeligaš?, pitali smo nekada vratara lokosa, a sada dugogodišnjeg direktora, kreatora sportske politike Božidara Šikića. Naravno, izuzev igrača koje Dinamo dekretom već godinama šalje na Kajzericu, poput posljednjeg Atiemwena.

– Cijeli sam život u nogometu, kao instruktor ZNS-a surađivao sam s brojnim izvrsnim zagrebačkim trenerima i ta poznanstva pretočio sam u suradnju i u Lokomotivi – kaže Šikić i nabraja imena:

Jurica i Silvio Čabraja, Sreten Ćuk, Damir Ferenčina..., pa kasnije poznati bivši igrači Prenga, Jerko Leko ili Agić, jamčili su i jamče mladim igračima dobar razvoj. Uz to, mladi igrači koji dođu u prvu momčad Lokomotive, koja je zdrava, ambiciozna sredina, dobivaju jednu dodatnu dimenziju, koju ne mogu dobiti ni u jednom drugom klubu. Mi smo čvrst, stabilan klub, u kojemu nema pritiska, imamo izvrsno, stimulativno ozračje. I vodimo računa o kontinuitetu struke.

Šikić je, primjerice, svojedobno u Zadru otkrio Šimu Vrsaljka, danas desnog braniča od 15 milijuna eura, koji je na Kajzerici debitirao sa 17 i pol godina kod trenera Roya Ferenčine, u momčadi u kojoj su bili i Kelava, Musa, Maleš, Bule, Sopić, Antolić... Vrsaljko je prethodno prošao čuvenu Dinamovu školu nogometa.

Na Kajzerici počeo i Badelj

– Šime je kao klinac bio napadač i zadnji vezni, a ja sam tvrdio da ćemo od njega napraviti vrhunskog braniča. On je najbolji naš desni branič nakon Darija Srne – nastavlja Šikić, koji je iz Hrvatskog dragovoljca iz anonimnosti iščupao Marcela Brozovića i doveo ga na Kajzericu. Kasnije su ključne sezone karijere u Lokomotivinu dresu ostvarili i Andrej Kramarić, Marko Pjaca, Franko Andrijašević..., a seniorski nogomet na Kajzerici prvi put je osjetio i Milan Badelj, još 2007. godine u – Trećoj ligi! Badelj je tada bio suigrač već prekaljenoga majstora Edina Mujčina... Lokomotiva je među osvajačima svjetskoga srebra u Rusiji imala čak šestoricu svojih bivših igrača, Vrsaljka, Brozovića, Pivarića, Badelja, Pjacu i Kramarića, nogometaše koji su u prosjeku imali po četrdeset nastupa za klub s Kajzerice. Ne zaboravimo i da je put prema Svjetskom prvenstvu 2018. s reprezentacijom započeo i trener Lokomotive Ante Čačić.

– Kod nas je i treći vratar reprezentacije Simon Sluga dobio prve seniorske minute, Pivarić je u Lokomotivi počeo ozbiljno igrati nogomet, danas prema reprezentaciji strelovito napreduje naš vratar Ivo Grbić. Mi smo jednostavno drukčiji klub od ostalih; igrač neće kod nas zaraditi ogroman novac, ali će sigurno postati bolji i mi ćemo mu omogućiti da u perspektivi zaradi velik novac – nastavlja Šikić.

Transfermarkt će otkriti da je Lokomotiva najveće izlazne transfere dogovorila s Dinamom, i to je partnerstvo dviju zagrebačkih klubova još uvijek neka vrsta sive zone na koju su mnogi osjetljivi. Tako su četiri najunosnije Lokomotivine prodaje išle u smjeru Maksimira: Luka Ivanušec za tri, Lovro Majer za 2.5, Marcelo Brozović za 2.4, te Lirim Kastrati za dva milijuna eura. Međutim, Lokomotiva je izvrsno zaradila i u poslovima s drugom klubovima, pa je Antu Budimira bila prodala St. Pauliju i Antu Puljića u belgijski Gent za po milijun, Bartoleca u Kopenhagen i Grezdu u Osijek za po 600 tisuća eura...

Lokosi su bili i doprvaci

– Lirim Kastrati bit će ozbiljan, vrhunski nogometaš. Osim smisla za igru i izdržljivosti, Kastrati ima iznimnu, nevjerojatnu brzinu – ističe Božidar Šikić, koji i Frana Karačića vidi kao potencijal za A vrstu. Najbolji plasman u Prvoj HNL Lokomotiva je postigla u sezoni 2012./2013. kada je bila doprvak, a protekle sezone bila je šesta. Danas je još uvijek u igri za drugo mjesto i povijesni pokušaj u Ligi prvaka.

>>> Pogledajte put Luke Modrića do Zlatne lopte

Komentara 5

RE
RedTree
19:49 09.04.2020.

Jedno je imati B momčad, a drugo je ova promenada igrača, ne jedan, dva igrača na posudbi. Navedite mi jedan primjer toga van. Ovo pitanje hitno HNS treba urediti.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
12:16 06.04.2020.

Ono što je u svijetu normalno, u Hrvatskoj se tog užasavaju. Takav vam je primjer u mnogim segmentima našeg društva. Zato i je Hrvatska takva kakva jest.

Avatar Jopa
Jopa
12:02 06.04.2020.

Lokomotiva je drugi klub od Dinama, i Hajduk bi trebao imati drugi klub, svaki klub koji vodi računa o budućnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije