Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDARNI VATRENI

Igor Štimac bez zadrške poručio što misli o Hajduku: Prestao sam pratiti, nema smisla!

04.04.2020.
u 07:00

Čini mi se da svi zajedno snose odgovornost za nastalu situaciju, jednako kao što im svima koje ste naveli pripadaju zasluge za veličanstvene uspjehe polučene u proteklim sezonama - rekao je Štimac o Dinamu

Izbornik nogometne reprezentacije Indije Igor Štimac (52) javio nam se iz Splita, u kojem u najnovijim okolnostima zastoja svih sportskih aktivnosti na svim kontinentima provodi vrijeme s obitelji.

Kada ste posljednji put bili u Indiji, kakva je tada bila situacija s koronavirusom?, pitali smo Štimca.

– Početkom veljače otišao sam pratiti uživo formu igrača u nekoliko posljednjih kola i konzultirati se s njima i s trenerima u klubovima. Sve je više-manje bilo normalno do 13. ožujka kada smo dobili službenu obavijest od resornog ministarstva da se finale ISL-a mora odigrati bez gledatelja. Najavljene mjere zatvaranja granica utjecale su na moj rani povratak kući – kazao nam je Štimac.

Jesu li Indijci uopće bili spremni na epidemiju? Jeste li tijekom boravka u Mumbaiju bili suočeni s nekim problemom ili preprekom u tom smislu?

– Hotel u kojem boravim kada sam u Mumbaiju je, poput svih ostalih, već sredinom veljače počeo strogu kontrolu mjerenja tjelesne temperature na ulaznim vratima. Indija, kao i Kina, ima problem prenapučenosti, jako su rijetki gradovi koji imaju manje od milijun stanovnika. Što se tiče izborničkih obveza, one se intenziviraju prije samih kvalifikacijskih utakmica kao i kod nas. Kvalifikacijski susreti predviđeni za ožujak (Indija – Katar) i lipanj (Bangladeš – Indija i Indija – Afganistan) odgođeni su, kao i planirani odlazak u Antalyu na šestotjedne pripreme za odlučujuće lipanjske susrete.

Izborniku povoljniji položaj

Kako će se odgoda nogometnih natjecanja odraziti na vaš status izbornika; je li došlo do kakve revizije ugovora, imate li neke zahtjeve, je li realno da vi, ako se kriza nastavi, i dalje vodite reprezentaciju Indije? Imate li u rukavu i druge opcije, možda neki klub?

– Bit će nam kao i svima drugima u nogometnoj obitelji. Najgora je neizvjesnost, nemogućnost planiranja dok je ovakva situacija. Moja situacija je čvrsta, imamo izvrsne i kvalitetne ljude u savezu na čelu s predsjednikom Patelom, tako da sam maksimalno posvećen isključivo radu na unapređenju svega vezanog za rad saveza, seniorske vrste i reprezentacije U-23 – ističe Štimac i dodaje:

– Ipak je status izbornika u povoljnijem položaju od trenerskih u klubovima. Oni su u direktnoj liniji proizvodnje, većinom u klubovima u kojima je u pitanju privatna vlasnička struktura. Oni imaju od 50 do 75 utakmica godišnje, a mi tek desetak i savezi daleko lakše mogu podnijeti aktualnu situaciju.

Kako ste vidjeli Hajdukov učinak ovoga proljeća; je li odlaskom Burića ipak napravljen korak unatrag (odnosno dva), jer Hajduk je s drugog pao na četvrto mjesto? Jeste li uočili neke pomake u Hajdukovim izvedbama, odnosno novu energiju koju stalno spominje trener Tudor?

– Prestao sam to pratiti, nema smisla više. Bolje je provoditi dane u miru.

Kako gledate na krizu u Dinamu? Jesu li u novonastalim okolnostima igrači i trener trebali prihvatiti smanjenje plaća (kao igrači brojnih europskih klubova) i je li neizbježan odlazak Nenada Bjelice velik udarac za Dinamo? Je li korektno od Mamića javno objaviti primanja trenera i je li normalno da se klub vodi iz Međugorja? Je li normalno najuriti cijeli trenerov stožer u znak odmazde?

– Čini mi se da svi zajedno snose odgovornost za nastalu situaciju, jednako kao što im svima koje ste naveli pripadaju zasluge za veličanstvene uspjehe polučene u proteklim sezonama.

Dalić uživa vodeći Hrvatsku

Je li Bjelica najbolji Dinamov trener unatrag nekoliko desetljeća?

– Ukupno gledano rekao bih da jest. Unio je smirenost u klub, znao je što želi i kako do toga doći. Samim ostvarenjem europskog proljeća zaslužio je epitet najboljega. No ne treba zanemariti ni sve suradnike i ostale vrijedne ljude u klubu koji su mu pomogli.

Kako će se odgoda Eura odraziti na ambicije naše reprezentacije, s obzirom na dob 35-godišnjega Modrića i 33-godišnjega Rakitića? A oni su ključni igrači. Kakav je vaš stav – treba li s njima razgovarati nakon ljeta i od jeseni eventualno graditi novu momčad ili i dalje računati na njih za EP 2021.?

– Teško je reći u ovom trenutku kad ne znamo kako i kada dalje. Sigurno je to da su u odmakloj dobi i teže će se nositi sa zahtjevima. Izbornik je taj koji će zajedno s njima najbolje procijeniti kako dalje.

Mislite li da Savez može u ovim okolnostima zadržati i Zlatka Dalića, s obzirom na njegove ambicije da vodi jaki europski klub, a Eura nema na vidiku?

– Zlatko očito uživa vodeći Hrvatsku, ispunio je svoj i naš san i digao letvicu za još jedan stupanj onima kojima dolaze. Pokazao je da ga bogate arapske i kineske ponude ne privlače, a ako dođe ona prava i odluči otići, sigurno je da ćemo mu svi zahvaliti i s naklonom odobriti odlazak u nove izazove – poručio je Štimac.

Kako provodite vrijeme u Hrvatskoj, jeste li bili u samoizolaciji po povratku iz Indije?

– Vratio sam se na vrijeme, nije bila potrebna izolacija, ali svejedno sam vodio računa da ne izlažem ni sebe ni druge. Nama koji smo nogomet igrali karantena nije ništa novo, a čitanje dobrih štiva, gledanje starih utakmica, filmova i igra s djecom svakako pomažu. Gledam naše nastupe na SP-u 1998.; nevjerojatan osjećaj kad znaš što će se dogoditi, a ponekad navijaš za drukčiji rasplet – kaže Igor.

Još vas peče polufinale s Francuzima?

– Nikada neće prestati – kaže Štimac i dodaje:

– U stalnom sam i intenzivnom kontaktu s čelnim ljudima saveza i lige u Indiji, radimo na mogućim varijantama nastavka rada. 

>>> Pogledajte gostovanje Davora Šukera u emisiji Igora Štimca

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije