Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEME CURI Još šest mjeseci do izbora novog predsjednika Udruge prvoligaša

Igor Štimac: Samo Liga 16 nosi boljitak

28.12.2008.
u 19:15

Mnogo planova i započetih projekata koje treba dovršiti ima Igor Štimac, predsjednik Udruge prvoligaša, no nema još mnogo vremena. Ostalo mu je šest mjeseci mandata, za drugi se, kako je pri izboru najavio, neće kandidirati.

Posljednji kvartal
– Bogu hvala, mlad sam i zdrav, to je najvažnije. Za sada intenzivno razmišljam samo o preostalih šest mjeseci mandata, ne i o tome što ću raditi nakon toga – tvrdi Igor Štimac.

U udruzi ima oponente, pet klubova koji su svoje protivljenje artikulirali u sedam točaka, no Štimac ne vjeruje da će mu oni zagorčati posljednji kvartal mandata.

– Svatko ima pravo na mišljenje, svi su prijedlozi dobrodošli. Samo kroz razgovor i iznošenje argumenata možemo doći do zaključka. No na kraju predstavnici 12 klubova prihvaćaju ili odbijaju prijedloge – jasan je Štimac.

Štimac želi Bobana u HNS-u


Štimac nije, tvrdi, znao da njegov negdašnji suigrač iz reprezentacije Zvonimir Boban više nije čelnik jednih sportskih novina.

– Ma je l’ stvarno? To su mi prvi glasi, zaista nisam znao – kazao je u prvi mah Štimac. No nije mnogo razmišljao o tome koje bi trebalo biti sljedeće Bobanovo radno mjesto.
– Volio bih Zvonu vidjeti u HNS-u – kazao je Štimac, dodavši kako on trenutačno ne razmišlja o tomu da naslijedi Vlatka Markovića.

Koplja se posebno lome oko Lige 16. Odluku o promjeni sustava natjecanja prihvatila je Skupština HNS-a, no pet nezadovoljnuih klubova traže preispitivanje te odluke.

– Ne prihvaćam da bi ijedna druga liga osim te mogla donijeti napredak našem klupskom nogometu. Već sada liga doživljava fantastičnu transformaciju, imamo nakon dugo vremena i zanimljivo prvenstvo, a sve će za nekoliko godina biti još bolje – kaže Štimac.

Mnogo toga treba popraviti, prvenstveno infrastrukturu, Štimca vesele pomaci na tom području.

– Klubovi napokon ulažu u stadione i, što je posebno važno, striktno se moraju poštovati svi propisi koje Odjel za licenciranje HNS-a nalaže. Za pet godina imat ćemo, uvjeren sam, 20 klubova za Prvu ligu – najavljuje Štimac.

A poseban pokretač napretka u segmentu transparentnog poslovanja trebao bi biti Hajduk, odnosno uspjelo preoblikovanje kluba.

– Jako me veseli kako je Hajduk prošao taj proces, a fantastična je stvar što su Osijek, Cibalia i Šibenik već krenuli istim putem. Njihovi su problemi manji, pa će i im preoblikovanje kraće trajati, do kraja 2009. godine svi bi klubovi trebali postati sportska dionička društva – optimističan je Štimac.

No pravog boljitka neće biti ne počnu li klubovi ulagati u omladinske pogone.

– Nije rješenje u bacanju novca na strane igrače, ta ista sredstva treba uložiti u domaće momke i njihov napredak. Prošlih nam je godina kvalitetu lige srozavao odljev kvalitetnih igrača, a ništa nećemo postići dok “proizvodnja” dobrih igrača ne nadmaši “izvoz” – tvrdi Štimac.

Bez privatnog interesa
Ne boji se što će se događati nakon isteka mandata, hoće li projekti koje je pokrenuo opstati.

– Pa zašto bih se bojao?! Ništa nisam radio iz svog privatnog interesa, nego za dobro nogometa. Ljudi će to prepoznati – zaključuje Igor Štimac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije