Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klub posuđenih

Hrvatski dragovoljac ima devet igrača Rijeke. Što će ostati od kluba kada na ljeto odu?

U 23. kolu HNL- a Šibenik je na svom stadionu izgubio od Hrvatskog dragovoljca 5:0
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
19.02.2022.
u 09:31

- Igrači Rijeke došli su kod nas u posljednji čas, kada sam se bio obratio Rijeci za pomoć, i naša je namjera bila dati tim dečkima prvoligašku minutažu i afirmaciju.

Nekoliko je fenomena oko, većini površnih pratitelja nogometa, najveće nepoznanice Hrvatske nogometne lige, Hrvatskog dragovoljca, a jedan od tih fenomena uključuje čak i Hajduk, njegova današnjeg suparnika, u 15 sati u Kranjčevićevoj. Na primjer, prvi je fenomen da je Hrvatski dragovoljac već odavno otpisan i “poslan” u Drugu ligu, a njegov zaostatak za pretposljednjom Istrom 1961 iznosi samo 12 bodova. U igri je, podsjećamo, još 39 bodova. Dakle, teoretski, borba za ostanak još nije izgubljena za momčad iz Sigeta.

Drugi fenomen: Hrvatski dragovoljac u čak sedam navrata svladao je Hajduk (šest puta na terenu, jednom za zelenim stolom), padali su pred dragovoljcima bijeli treneri Katalinić, Bonačić, Bilić, Miše i Tudor, a jednom je Dragovoljac čak bio Hajduku uništio šampionske snove. Naime, u sezoni 2001./2002. Hajduk je nakon 28. kola bio zaostajao samo tri boda za vodećim Zagrebom. U 29. kolu došao je u Siget, izgubio 0:1 i oprostio se od naslova. Bijele je tada vodio Slaven Bilić, a dragovoljce Luka Bonačić. Za Hajduk su tada među ostalim igrali Pletikosa, Andrić, Carević, Vejić, Sablić, Miše, Erceg, čak i Darijo Srna.

Spajićevo vrijeme

Jedan od Dragovoljčevih junaka u toj utakmici bio je nekadašnji hrvatski reprezentativac Tomislav Dujmović. Dobro se sjeća te fešte u Sigetu.

– Bilo je to vrijeme osebujnoga predsjednika Stjepana Spajića i naravno da smo se veselili toj pobjedi. Ne zato što se radilo baš o Hajduku, nego smo uvijek imali motiv protiv svake momčadi iz vrha – kazao nam je Dujmović.

Može li se danas u Kranjčevićevoj dogoditi sličan scenarij?

06.02.2022., Nogometni stadion Zagreb, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 22. kolo, NK Hrvatski Dragovoljac - NK Osijek. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

– Hajduk je u naletu, u zanosu, kvalitetniji je od Dragovoljca, imat će veliku potporu navijača, a za razliku od našega vremena, kada smo igrali na malom igralištu u Sigetu, u Kranjčevićevoj je teren velik, širok i momčadi koje napadaju imaju mogućnost raširiti igru i tako lakše ugrožavati suparnika – ističe Dujmović i nastavlja:

– Hajduk sigurno ima velike šanse za pobjedu, no samo ako ne podcijeni dragovoljce. Gledao sam njihove utakmice s Lokomotivom i Osijekom, u kojima nisu bili u podređenom položaju, a u Šibeniku su njihova mladost, polet i izvrsna tranzicija rezultirali visokom pobjedom. Ne, dragovoljce se nikako ne smije podcijeniti.

I na kraju, treći fenomen: kakav je uopće Hrvatski dragovoljac danas? Evo, i samo letimičan pogled prema popisu igrača na Transfermarktu otkriva da najvišu tržišnu cijenu, 550 tisuća eura, ima pojačanje iz Rijeke, 19-godišnji dešnjak Matija Frigan. Prvi do njega je 26-godišnji domaći dečko Valentino Majstorović, on vrijedi 500 tisuća eura.

U čemu je onda fenomen? Naravno u tome što gotovo pola svlačionice Hrvatskog dragovoljca čine igrači Rijeke. Neki na posudbi, kao Galešić, Jurišić, Kukoč, Karrica, Frigan i Bristrić, dok su Hodža, Smolčić i Braut iz formalnih razloga raskinuli ugovor s Rijekom i potpisali za Dragovoljac. Njih devetorica imaju ukupno 62 prvoligaška nastupa, dakle ni sedam u prosjeku, a zajedno su u prvoligaškom natjecanju postigli ukupno pet pogodaka: Karrica 2 te Galešić, Frigan i Bristrić po 1.

S jedne strane, njihov manjak iskustva hendikep je u borbi za ostanak, ali na to se može gledati i iz drugoga kuta: oni su mladi, poletni i neopterećeni, željni dokazivanja. I zapravo cijelo ovo proljeće igraju za svoj gušt, za svoju dušu i naravno – za novu prvoligašku šansu.

Imam novi roster

I tu dolazimo do najvećeg problema u cijeloj priči za klub iz Sigeta: što će ostati od Hrvatskog dragovoljca kada se spomenuta devetorica na ljeto vrate u Rijeku?

– Ja već imam spreman roster za sljedeću sezonu – kazao nam je predsjednik Hrvatskog dragovoljca Marinko Perić i nastavio:

– Kada sam prije dvije i pol godine preuzeo klub, u svlačionici sam zatekao samo šestoricu igrača. Krenuli smo praktički od nule, svi su nam prognozirali krah, a ja sam uveo Hrvatski dragovoljac u Prvu ligu. Ne brinite se za naš klub, mi znamo što radimo.

Dakle, ako Hrvatski dragovoljac ispadne, vi imate već spremnu momčad za novu sezonu, i bez posuđenih igrača Rijeke?

– Najprije, mi još nismo ispali i ne mogu se složiti s onima koji nas već vide u Drugoj ligi. Ako se to i dogodi, mi ćemo nagodinu ponovno napasti Prvu ligu. Igrači Rijeke došli su kod nas u posljednji čas, kada sam se bio obratio Rijeci za pomoć, i naša je namjera bila dati tim dečkima prvoligašku minutažu i afirmaciju. Rijeka nam je tu pomogla, što cijenim, a mislio sam da će i drugi prvoligaši više držati do našeg kluba i poslati nam ponekog igrača. No oni očito gledaju samo svoj interes. Hajduk nam je bio poslao dvojicu, Teklića i Skorupa, ali sam ih zbog neprimjerenog ponašanja potjerao – dodao je Marinko Perić.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Komentara 1

IK
Ikonoklast
10:43 19.02.2022.

Znaci Miško je udrio šakom u stol i rekao: Zelim i ja svoju Lokomotivu u prvoj ligi! Posteno, nema sta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije