Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE OD POLA LIGE NEMA IZAZOVA

HNL je zanimljiv, ali postoji jedan problem: Treba razmisliti o prijašnjem sustavu natjecanja

Zagreb: Hrvatski Dragovoljac i Osijek sastali su se u 22. kolu HNL-a
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
08.02.2022.
u 22:33

Očito je da će Hrvatski dragovoljac ispasti iz lige, a osim prva četiri kluba koji se bore za naslov, pet klubova samo 'odrađuje' prvenstvo, niti objektivno mogu ugroziti četvorku, niti mogu ispasti.

Hrvatsko nogometno prvenstvo zanimljivije je nego ikada, napokon imamo četiri kluba koji se bore za naslov prvaka i svako nogometno kolo može donijeti promjene na vrhu pa se sa zanimanjem prati što rade Dinamo, Rijeka, Osijek i Hajduk, hoće li kiksati na manjim utakmicama ili će u međusobnim susretima odlučivati o naslovu prvaka.

No, ima naša liga i drugu stranu medalje, onu puno manje zanimljivu, a u toj manje primamljivoj priči su svi ostali klubovi, njih šest. Uz to, već je sada jasno, ne dogodi li se nekakvo čudo neviđeno, da će iz lige ispasti Hrvatski dragovoljac. Momčad iz Sigeta je na dnu, sa samo jednom pobjedom u 22 utakmice. Nikad ni jedan klub nije u ovom dijelu natjecanja, iako je bio posljednji, toliko zaostajao za onim ispred njega. Hrvatski dragovoljac za Istrom 1961 "kasni" čak 14 bodova.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Prilika za razvoj mladih

Ostalih pet klubova: Gorica, Lokomotiva, Šibenik, Slaven Belupo i Istra 1961 ne bore se ni za što. Bodovno previše zaostaju za vodećom četvorkom i ne mogu je, objektivno, dostići (peta Gorica zaostaje 12 bodova za četvrtim Hajdukom, koji ima i utakmicu manje). Ti klubovi zapravo ne igraju ni za što, biti peti ili deveti ne donosi im baš nikakvu razliku. Zanimljivi su samo igraju li s nekim od četiri vodeća kluba, pa mogu krojiti raspored te četvorke na vrhu ako im, kao što su znali, otkinu bodove.

Naši nogometni stručnjaci kažu da ti klubovi sada mogu dati priliku mladim igračima, mogu od njih stvarati igrače koji će im u sljedećim sezonama donijeti novu kvalitetu, podizati igru, stjecati prvoligaško iskustvo. I ima takvih primjera, mladi igrači dobivaju veću minutažu i to je u toj priči pozitivno. Nadajmo se da će tako i nastaviti, da ćemo brzo dobiti nove Kačavende, Zvonareke, Lisice.... Jer razvojem tih mladih igrača moći će onda živjeti svi naši klubovi koji žive od prodaje svojih najboljih igrača koji još nisu ušli u godine, stoga neće morati strahovati od golog preživljavanja u ovim nelagodnim financijskim godinama.

No, natjecateljske draži više nema kao prethodnih godina kada smo također imali ligu s deset klubova, ali i doigravanje za ostanak. I dok su se dva kluba, uglavnom Dinamo i Rijeka, borila za naslov prvaka, na dnu tablice vodila se velika i neizvjesna borba. Pa ako bi se i pojavio klub koji je bio daleko slabiji od ostalih u ligi, kao što je to ove godine Hrvatski dragovoljac, te već u ovoj fazi natjecanja bio 99,9 posto siguran putnik u Drugu ligu, imali smo borbu za izbjegavanje devetog mjesta.

Naime, po tadašnjem sustavu natjecanja, deveti klub Prve HNL igrao bi dodatne kvalifikacije, na dvije utakmice, kod kuće i u gostima, s drugoplasiranim klubom Druge lige. I bilo je to zanimljivo, ali je puno zanimljivija i neizvjesnija bila ta borba za izbjegavanje devetog mjesta u Prvoj ligi. Sada Istra ne bi nimalo lako živjela na tom devetome mjestu, ne bi bilo puno lakše ni Slavenu Belupu i Šibeniku koji imaju samo dva boda više od momčadi iz Pule. Uzgred, Istra je bila majstor tih dodatnih kvalifikacija, uglavnom je ona bila na tom devetome mjestu, ali i redovito ostajala u ligi nakon borbe s drugoligašem. Ne bi čak ni peta Gorica i šesta Lokomotiva imale pravo na opuštanje, jer s porazom ili dva već bi mogle doći blizu opasne zone.

Imali bismo derbi začelja

Tako bismo već u sljedećem kolu imali važan derbi između Lokomotive i Istre u kojem bi se Puljani pobjedom mogli približiti lokosima na samo tri boda zaostatka.

Stoga, ne bi bilo loše razmiliti o vraćanju doigravanja kako bi svi klubovi igrali za nešto kao što je to prije znalo biti. Znamo da je malo klubova Druge lige spremno za Prvu ligu, da nemaju ni kvalitetu ni novac ili infrastrukuru za dobivanje prvoligaške licencije, ali ne treba previše zbog toga ni strahovati. Jer, rijetko će se dogoditi da drugoligaš izbaci prvoligaša u ta dva susreta doigravanja i da izbori Prvu ligu a da za nju nema uvjete. Uostalom, i to tko može u doigravanje također se može regulirati propisima. A Prva liga, koja ipak treba biti u fokusu, znatno bi dobila na natjecateljskom duhu za 90 posto klubova, a ne kao sad, za samo njih 40 posto koji se bore za naslov prvaka.

Ključne riječi

Komentara 2

PE
peronja
08:24 09.02.2022.

gle, gle nekaj pametno od Junacija.

JO
Joks56
10:06 09.02.2022.

Ovo nije moguće,vl u pozitivi,hm.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije