Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strijelci važnih pogodaka

Hrvatska traži novog heroja: Hoće li Petković naslijediti ove velikane?

Ivan Perišić
Foto: Reuters/Pixsell
1/9
16.11.2019.
u 19:38

Nastupili smo na po pet europskih i svjetskih prvenstava, a donosimo vam pregled igrača koji su odlučujućim pogocima znatno pomogli Hrvatskoj u kvalifikacijama za tih deset natjecanja

Hrvatska u subotu protiv Slovačke ima priliku osigurati odlazak na 11. veliko natjecanje od 13 mogućih. Nastupili smo na po pet europskih i svjetskih prvenstava, a donosimo vam pregled igrača koji su odlučujućim pogocima znatno pomogli Hrvatskoj u kvalifikacijama.

1. Davor Šuker, Europsko prvenstvo 1996.

Nekoć omiljeni čovjek hrvatskog nogometa bio je prvi strijelac kvalifikacija za Euro 1996. godine. Šuker je u samo deset utakmica postigao 12 zgoditaka i doveo nas do prvog mjesta skupine 4 ispred Talijana. Danas, naravno, Šuker obnaša dužnost predsjednika HNS-a, a popularnost mu više nije velika kao što je to bilo u igračkim danima.

2. Alen Bokšić, Svjetsko prvenstvo 1998.

U uzvratnom susretu doigravanja za Mundijal protiv Ukrajine imali smo 2:0 iz Zagreba. Andrij Ševčenko u 5. minuti zabio je za 1:0, ali Hrvatska nije dugo strepila jer je Bokšić u 27. minuti zabio važan gostujući pogodak s kojim smo otišli na povijesno SP. Danas taj 49-godišnjak živi u rodnoj Makarskoj. Više nije u nogometnom svijetu, već sa suprugom Jadrankom (ex. Fržop) i najmilijima uživa u zasluženoj mirovini u koju je otišao 2003.

3. Boško Balaban, Svjetsko prvenstvo 2002.

”Bole Top” je golovima protiv Latvije (hat-trick na Maksimiru i odlučujući pogodak u gostima) donio Hrvatskoj šest važnih bodova na putu do prvog mjesta u skupini, a i bio je najbolji strijelac Hrvatske s pet pogodaka. Balaban je u mirovini od 2012., posljednji klub za koji je igrao jest malezijski Selangor, a u posljednje vrijeme više je punio medijski prostor zbog privatnog života negoli zbog nogometa. Na Instagramu se može vidjeti kako uživa u čarima golfa, a i u društvu svoje djece.

4. Dado Pršo, Europsko prvenstvo 2004.

Najpopularniji rep reprezentacije u doigravanju protiv Slovenije svojim dvama pogocima vatrenima je omogućio prolazak s ukupnim rezultatom 2:1, a što radi danas? Sa zetom Đanijem je otvorio agenciju i surađuje s brojnim igračima iz Monaca, Nice i ostalih klubova. Dado Pršo u mirovini je još od 2007. kad se oprostio u dresu Rangersa.

5. Darijo Srna, Svjetsko prvenstvo 2006.

Imali smo priliku prošlog tjedna vidjeti Darija na njegovoj službenoj funkciji i u Zagrebu kao pomoćnog trenera svojeg Šahtara. Klupska ikona ukrajinskog kluba postigavši dva pogotka protiv Švedske u pobjedama 1:0 te ukupno pet pogodaka u kvalifikacijama (najbolji strijelac Hrvatske) znatno je pripomogla vatrenima u pohodu na prvo mjesto skupine 8.

6. Eduardo da Silva, Europsko prvenstvo 2008.

Dudu je otvorio mrežu protiv Engleza na Maksimiru, zabio hat-trick u ludoj gostujućoj pobjedi 4:3 u Izraelu, zabio za pobjedu protiv Makedonije u 88. minuti, ali i još jednom protiv Izraela te dva puta protiv Estonije. S 10 pogodaka bio je najbolji strijelac skupine E, a Hrvatska je bila prva ispred Rusa i Engleza. Od prvog siječnja da Silva je bez kluba, a prema našim izvorima živi u Riju s obitelji.

7. Ivica Olić, Europsko prvenstvo 2012.

Sadašnji pomoćnik Zlatka Dalića je jedan od najpožrtvovnijih reprezentativaca u povijesti, a reputaciju junaka dobio je kada je načeo mrežu protiv Turaka u gostima i odigrao briljantnu utakmicu za pobjedu 3:0 u doigravanju. Brzo nakon odlaska u igračku mirovinu 2017., kad je igrao za München 1860, Olić je postao član Dalićeva stožera i od tada je u reprezentaciji.

8. Mario Mandžukić, SP 2014./SP 2018.

Super Mario je u objema utakmicama sa Srbijom u skupini zabio važne pogotke za ulazak u doigravanje, a tamo je protiv Islanda u Zagrebu postigao ključni, prvi pogodak za odlazak na SP u Brazilu. Također, s pet pogodaka bio je najbolji golgeter vatrenih u kvalifikacijama za SP 2018. Mario danas u Juventusu nije u planovima trenera Sarrija te čeka siječanj kako bi pronašao novu sredinu.

9. Ivan Perišić, Europsko prvenstvo 2016.

Perišić je bio najbolji strijelac skupine H sa šest pogodaka, idući na ljestvici su zabili tek tri. Da nije bilo Ivana, tko zna bismo li otišli na prvi Euro s 24 reprezentacije. Sadašnji igrač Intera na posudbi u Bayernu tada je bio u životnoj formi igrajući u dresu s kvadratićima.

Komentara 1

DH
dalibor.hren
09:06 17.11.2019.

Ne trebaju nam nikakvi heroji. Treba nam ekipa, a izbornik Dalić je na pravom putu! Samo se bojim da će ga častohlepni iz HNS poslije prvog eventualnog kiksa potjerati!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije