Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA DOMAĆIN EP-a

Hrvatska brani splitsko zlato, prvo u Gružu, a potom na Mladosti

Hrvatski vaterpolisti osvojili naslov Europskog prvaka
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
18.11.2023.
u 22:57

Vjerujem da ćemo imati snage ponoviti splitski spektakl. Sa sportske strane napravit ćemo sve kako bismo postigli vrhunski rezultat, a uz pomoć navijača vjerujem da ćemo u tome i uspjeti. – rekao je hrvatski izbornik, Ivica Tucak

Prostora za nagađanja sada ni službeno više nema. Hrvatska je domaćin 36. Prvenstva Europe za vaterpoliste (od 4. do 16. siječnja), dok će kontinentalno natjecanje vaterpolistica organizirati Nizozemska. Oba natjecanja trebala su se održati u izraelskom turističkom biseru Netanyi, no čim je počeo izraelsko-palestinski rat, European Aquatics dao se u potragu za novim domaćinima.

Vladina dva milijuna eura

Bilo je govora da bi uskočiti mogao Berlin, no na koncu će 16 najboljih europskih reprezentacija ugostiti Dubrovnik i Zagreb. Svaki od ta dva grada ugostit će po osam momčadi, nakon čega će se završnica igrati na Plivalištu Mladosti u Zagrebu. Doduše, isprva se spominjala i kombinacija Hrvatske i Crne Gore, odnosno Dubrovnika i nekog od crnogorskih gradova, no politička situacija kod naših južnih susjeda trenutačno je prilično zamršena pa se Lijepa Naša ovog posla prihvatila sama.

GALERIJA Hrvatska postala europski prvak u vaterpolu. 'Barakude' protiv Mađarske do zlata

Hrvatski vaterpolisti osvojili naslov Europskog prvaka
1/35

Ono što se čekalo bilo je zeleno svjetlo iz Vlade Republike Hrvatske i ono se upalilo još u četvrtak, kada je premijer Plenković dobio suglasnost svojih ministara, a ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac objavila da će država za to izdvojiti dva milijuna eura. U to je ime Perica Bukić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, naglasio:

– Baš kao i 2022., kada smo bili domaćini EP-a u Splitu, predsjednik Vlade i ovom je prilikom stao iza naše kandidature. Zahvaljujem i Josipu Varvodiću koji je kao dopredsjednik European Aquaticsa jako pridonio tome da Hrvatska ponovno dobije ovu čast te da upravo u Dubrovniku i Zagrebu pokušamo obraniti naslov najboljih u Europi. Nama je ovo natjecanje ujedno i kvalifikacijsko za Svjetsko prvenstvo u Dohi, no ovo prvenstvo nudi i jedno mjesto za izravan plasman na Olimpijske igre.

Prvi dio EP-a naši će igrati u Dubrovniku. U nimalo jednostavnoj skupini, Hrvatska će prvo igrati protiv Španjolske (4. siječnja), dva dana poslije protiv Francuske, da bi taj dio natjecanja završila dvobojem sa susjednom Crnom Gorom, čiji će vaterpolisti tako biti u prilici imati snažnu podršku svojih navijača.

VEZANI ČLANCI:

Reprezentacije sudionice podijeljene su na gornji i donji dom. Osim naše skupine (A), gornji dom čini i skupina B, u kojoj su Mađarska, Italija, Grčka i Gruzija te koja će se igrati u Zagrebu. Skupine donjeg doma pak čine Slovačka, Nizozemska, Slovenija i Rumunjska, odnosno Njemačka, Izrael, Malta i Srbija, velika reprezentacija koja je tu dospjela jer na prethodnom Prvenstvu Europe nije završila među najboljih osam.

Sustav natjecanja je takav da će po prve dvije selekcije iz skupina gornjeg doma izravno u četvrtfinale, za koji će pak treći i četvrti razigravati s prvim i drugim iz skupina donjeg doma.

VEZANI ČLANCI:

Nije nezanimljivo reći da će Francuze predvoditi trener vaterpolista Juga Vjekoslav Kobešćak, koji u reprezentaciji galskih pijetlova figurira kao pomoćni trener, a zapravo je ključni taktičar nacionalne selekcije domaćina sljedećih Olimpijskih igara koji u ovo natjecanje ulazi bez kvalifikacijskih briga. Za razliku od Hrvatske, koja se za kartu za Pariz može izboriti u siječnju naslovom prvaka Europe ili pak u veljači visokim plasmanom na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Stoga se domaćinstvu obradovao i hrvatski izbornik Ivica Tucak:

– Vjerujem da ćemo imati snage ponoviti splitski spektakl. Sa sportske strane napravit ćemo sve kako bismo postigli vrhunski rezultat, a uz pomoć navijača vjerujem da ćemo u tome i uspjeti.

Izbornik se nada Jokoviću

Ono čemu se izbornik Tucak još nada jest da će uspjeti nagovoriti Maru Jokovića da se vrati u reprezentaciju. U svim loptačkim sportovima ljevaci su jako cijenjeni, posebice ako su igračke klase kakvu posjeduje ovaj gospar. Maro se od reprezentacije oprostio prije dvije godine, no u HVS-u se nadaju da će ga privući prigoda da se od kapice s crvenim kvadratićima oprosti u svom gradu. Doduše, kad bi se Hrvatska plasirala na Olimpijske igre (u što vjerujemo), onda bi grehota bila da se u toj selekciji u Parizu ne pojavi i ovaj plemeniti igrač.

VIDEO Preko 1000 hrvatskih navijača stiglo je u hladnu Rigu: 'Volim te Hrvatsko'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije