Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pružile veliki otpor Španjolkama

Hrvatice iznenadile protiv europskih doprvakinja: Bio je užitak igrati

Košarkašice
Zvonimir Barisin/PIXSELL
11.11.2023.
u 07:00

U Splitu, pred malim brojem gledatelja, izgubile su od Španjolske, aktualnih doprvakinja Europe (65:70). Imale su naše košarkašice priliku u samoj završnici da čak i pobijede, ali promašaji Bure i Slonjšak odveli su u minimalan poraz. Hrvatska je igrala bez četiri ozlijeđene igračice, a Dojkić i Dedić nisu se odazvale.

Košarkašice Hrvatske ugodno su iznenadile u prvoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo koje će se 2025. godine igrati u četiri zemlje. U Splitu, pred malim brojem gledatelja, izgubile su od Španjolske, aktualnih doprvakinja Europe (65:70). Imale su naše košarkašice priliku u samoj završnici da čak i pobijede, ali promašaji Bure i Slonjšak odveli su u minimalan poraz. Treba istaknuti da je Hrvatska igrala bez četiri ozlijeđene igračice, a Dojkić i Dedić nisu se odazvale.

Nitko nije ovo očekivao

– Odigrali smo dosta dobru utakmicu, nemam što zamjeriti curama. Igrali smo protiv najbolje europske reprezentacije i četvrte reprezentacije svijeta, sve te djevojke dugi niz godina igraju Euroligu. Imali smo dobar ritam igre, cijela utakmica bila je u egalu, a na kraju su presudili jedan ili dva njihova šuta i ogromno iskustvo, njihova dva-tri skoka u napadu, par naših promašenih zicera. No, kada pogledamo u kojim klubovima igraju njihove igračice, koliko imaju osvojenih trofeja i s reprezentacijom i s klubovima, jasno je da smo zaista odigrali kvalitetnu utakmicu. Kada bismo ovako igrali i u nedjelju, mogli bismo se nadati jer znamo da u ovom sustavu natjecanja i nekoliko najboljih drugih ide dalje, a mi smo izgubili minimalno. S ovakvom požrtvovnošću i s ovakvim načinom igre imamo se čemu nadati i u budućnosti – rekao je Stipe Bralić, izbornik Hrvatske.

Patricija Bura uz 15 koševa imala je osam skokova, a Iva Slonjšak uz 14 koševa po tri skoka i asistencije. Po 10 koševa postigle su Mihaela Lazić (3 skoka, 4 asistencije) i Andrijana Cvitković (2 skoka, 4 asistencije).

– Bio mi je užitak igrati i znam da nitko nije očekivao da će biti minus pet. Tijekom cijelih priprema u reprezentaciji je super atmosfera i same smo sebi rekle da se ne bojimo nikoga. Znamo da je Španjolska prva na europskoj ljestvici, znale smo da nitko nije očekivao pobjedu, no mi smo vjerovale da možemo i ipak nam je krivo što je toliko malo nedostajalo da pobijedimo. No to je iza nas, sada imamo fokus na nedjelju i utakmicu protiv Nizozemske – rekla je Iva Slonjšak.

Španjolski izbornik Miguel Mendez sigurno je očekivao puno lakšu pobjedu.

– Nismo igrali najbolje, a Hrvatska je igrala dobru i pametnu obranu. Ipak, sretni smo zbog pobjede, zato smo i došli – rekao je španjolski izbornik, a na upit je li uspio skautirati hrvatsku ekipu, s obzirom na mali vremenski rok od objava rostera, odgovorio je:

– Naravno, poznajemo većinu igračica, no uvijek je drugačije igrati u gostima nego kod kuće. Za nas, ali i za sve ostale ekipe, teško je napraviti dva-tri treninga i igrati. Nemamo ravnotežu i teško je uspostaviti napad i obranu, no to nam je posao. Vrlo smo sretni zbog pobjede, ali ne i svojom igrom.

A sada Nizozemska

– Bilo je važno pobijediti, znali smo da neće biti lako i zaista je to bila vrlo teška utakmica. Istina je da nismo igrali najbolje, Hrvatska je igrala vrlo dobro, no ipak smo sretni zbog pobjede i sad idemo dalje prema novim pobjedama – rekla je pak Alaba Torrens, najbolja španjolska igračica.

U nedjelju 12. studenog s početkom u 18 sati Hrvatska se, također na Gripama, sastaje s Nizozemskom. Ulaz u dvoranu je besplatan, a utakmicu ćete moći pratiti uživo na programu SportKluba. Nizozemska je u prvom kolu lako svladala Austriju sa 64:45.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije