Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJE 9 GODINA

Hrvati su ispisali povijest svjetskih prvenstava, onakvu pobjedu možda nitko neće moći nadmašiti

Zagreb: Slavlje Barakuda nakon osiguranog finala u Europskom prvenstvu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
09.02.2024.
u 23:30

Iako ovoga petka nisu uspjeli ostati 'čiste mreže', naši su dečki upisali očekivanu, vrlo uvjerljivu pobjedu na putu do borbe za medalje

Onaj tko je gledao vaterpolsku utakmicu Južne Afrike i Hrvatske nikada ne bi rekao da je to susret koji se igra na Svjetskom prvenstvu. No, bio je i izabranici Ivice Tucka glatko su ga dobili. Hrvatska je na kraju slavila očekivano, zasluženo i s golemom razlikom od 23 gola prednosti.

U Dohi su naši vaterpolisti treću utakmicu skupine dobili 29:6 (7:2, 7:1, 7:3, 8:0), a svi hrvatski igrači koji su igrali upisali su se u strijelce.

Bijač i centri odmorni

Bio je to takav susret da igrači nisu imali ni potrebu slaviti pogodak kada su ga zabili, posebice kako se bližio kraj, a i za pobjedu su si stisnuli ruke, zbunjeno se pogledali, slegnuli ramenima i otišli dalje kao da su odradili trening.

Izbornik Tucak za ovu je utakmicu najavio da će odmoriti neke igrače pa je tako i napravio. Oba centra – Luka Lončar i Josip Vrlić – dobili su poštedu, a umjesto njih u postavi su bili kapetan Ivan Krapić i Matias Biljaka. Osim toga, cijelu je utakmicu branio Mate Anić, dok je priliku za odmor imao vratar Marko Bijač.

Bio je ovo pravi pucački trening za hrvatske vaterpoliste, a najviše je golova zabio Jerko Marinić Kragić (5), dok su Franko Lazić i Krapić postigli po četiri gola. Svoj doprinos u ovoj golijadi dali su Loren Fatović, Ante Vukičević i Marko Žuvela koji su zabili svaki po tri, dok su po dva gola dali Matias Biljaka i Zvonimir Butić. Rino Burić, Konstantin Harkov i Filip Kržić zabili su po pogodak.

14.01.2024., bazen Mladost, Zagreb - LEN 36. Europsko prvenstvo u vaterpolu, polufinale, Hrvatska - Madjarska. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Debitant na našim vratima Mate Anić upisao je osam obrana, a kod Južne Afrike najbolji je s dva pogotka bio Tucker. Za igrača utakmice proglašen je Franko Lazić.

Inače, Hrvatska je na ovo Svjetsko prvenstvo došla kao srebrna europska momčad, a u prvom kolu u Dohi svladala je Australiju, nakon čega je uslijedio poraz od Španjolske. Finalisti s Eura tom su pobjedom osigurali prvu poziciju u skupini i izravan plasman u četvrtfinale. Skupina je zatvorena velebnom pobjedom protiv Južne Afrike, ali za tu se pobjedu znalo i prije igranja samog susreta.

S JAR-om ispisali povijest

Dodajmo da Hrvatska i Južna Afrika imaju zanimljivu zajedničku povijest. Iako je ta reprezentacija, uz Kazahstan, trenutačno najlošija u Dohi, recimo da je prije ovog susreta odigrala sedam utakmica s Hrvatskom i sve je, naravno, dobila – Hrvatska.

No, u srpnju 2013., na Svjetskom prvenstvu u Barceloni, naša je izabrana vrsta pobijedila 19:0, a taj je rezultat ušao u povijest kao prva utakmica na nekom SP-u na kojoj jedna momčad nije postigla ni jedan pogodak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije