Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomišljao na odlazak

Hrvat o teškim trenucima u Njemačkoj: Bio sam otpisan praktički bez objašnjenja

19.09.2020.
u 09:30

Imao sam upite klubova iz liga petice, želim igrati jer se bliži Euro, kaže Borna Sosa.

Njemačku Bundesligu u njezinu 58. izdanju činit će i petorica hrvatskih nogometaša, a niti jedan od njih u redovima aktualnoga prvaka Bayerna. Dakle, Marinu Pongračiću i Brekalu iz Wolsfburga, Kramariću iz Hoffenheima, te Jedvaju iz Bayera ove sezone priključit će se i 22-godišnji lijevi branič povratnika u Bundesligu Stuttgarta Borna Sosa.

Sosa je u Njemačkoj od 2018. godine, kada je za šest milijuna eura (izvor: Transfermarkt) prešao iz Dinama u Stuttgart, a njegov klub u toj je sezoni izgubio prvoligaški status. Sosa je ukupno u prvoj bundesligaškoj sezoni skupio 12 nastupa, potom još toliko u 2. Bundesligi u povratničkoj Stuttgartovoj sezoni.

Situacija mi je sada bolja

Jeste li, kada ste dolazili u Njemačku, ipak očekivali da ćete imati više nastupa za Stuttgart?, pitali smo Bornu.

– S obzirom na to da je moj transfer bio jedan od najvećih u povijesti ovoga kluba, naravno da sam očekivao da ću i više igrati. Vjerojatno bi tako i bilo da je trener u Stuttgartu ostao Tayfun Korkut, stručnjak koji je inzistirao na mome dolasku i kroz razgovor me pripremao za nastupe u Bundesligi. Kod njega sam i počeo nastupati, s dozirajućom minutažom, no nakon što je on bio smijenjen, kod trenera Weinzeirla izgubio sam poziciju, praktički bez objašnjenja – počeo je svoju priču Sosa, koji je za Stuttgart postigao jedan pogodak u 2. Bundesligi.

1/5

Jeste li u tim trenucima pomišljali napustiti Stuttgart?

– Sigurno da se pojavila i takva misao, no, opet, kada klub toliko uloži u vas, kada u vama vide igrača za budućnost, onda je i nerealno da vas samo tako puste. Danas je moja situacija u Stuttgartu bolja, kod američkog trenera Matarazza u pripremnom razdoblju počeo sam sve utakmice i s optimizmom gledam na nadolazeću sezonu. Pa ipak, prijelazni rok traje do 5. listopada i još uvijek je otvorena mogućnost odlaska. Imao sam upite iz Španjolske, Italije i Engleske, a moj prioritet je odabrati klub u kojemu znam da bi mi bila zajamčena minutaža. Znate, dolazi Europsko prvenstvo, svaki igrač gleda kako bi si ojačao poziciju, a ja ne isključujem ni mogućnost da će ona i u Stuttgartu biti stabilna – naglašava Sosa.

Po čemu će ova sezona Bundeslige biti specifična?

– Bundesliga će i dalje biti najujednačenija od svih najjačih liga u Europi, s jednim izrazitim favoritom Bayernom, a za ostale klubove ne može se baš ništa predvidjeti. Primjerice, Wolfsburg je prije dvije godine bio 16-plasiran i igrao je kvalifikacije za ostanak u Bundesligi, a u sljedeće dvije sezone s istom je momčadi bio visoko plasiran i imao zapažene nastupe u Europi. Schalke je u jednoj sezoni drugi na tablici, u sljedećoj 14-plasiran. Da me pitate na primjer tko je favorit u utakmici Hoffenheima i Freiburga, ne bih vam se usudio ništa reći jer je u Bundesligi doista u svakome susretu sve otvoreno. Po tome se ona razlikuje od engleske i španjolske lige – kaže Sosa.

AUT, Helden Cup, VfB Stuttgart vs Arminia Bielefeld 29.08.2020, Grenzlandstadion, Kufstein, AUT, Helden Cup, VfB Stuttgart vs Arminia Bielefeld, im Bild v.l. Borna Sosa (VfB Stuttgart), Cedric Brunner (DSC Arminia Bielefeld) // during the Helden Cup match between VfB Stuttgart and Arminia Bielefeld at the Grenzlandstadion in Kufstein, Austria on 2020/08/29. EXPA Pictures © 2020, PhotoCredit: EXPA/ Stefan Adelsberger EXPA/ Stefan Adelsberger
Foto: EXPA/PIXSELL

U svojoj prvoj sezoni nastupio je i u utakmici s Bayernom, pred 75 tisuća gledatelja u Allianz Areni. Trener ga je uveo u posljednjoj minuti kod rezultata 4:1 za Bayern. Mogu li Borussia Dortmund ili RB Leipzig ugroziti Bayern u ovoj sezoni?

– Bayern ima osam naslova prvaka zaredom, zar ne? Uoči svake od tih sezona priča se kako je baš ovo prilika da Borussia prekine Bayernovu dominaciju, i onda ta Borussia dođe u München i s lakoćom dobije pet komada. Bayern je toliko dominantan u svim segmentima da očekujem da i u ovoj sezoni uvjerljivo osvoji naslov prvaka.

Cilj je sredina ljestvice

Koji su dometi vašega Stuttgarta?

– Kada ulazite iz druge lige, uvijek bi prvi cilj trebao biti ostanak. No, kada gledate tradiciju, a ona kaže da je Stuttgart peta najuspješnija momčad u povijesti Bundeslige, onda sigurno gledate i prema većim dometima. Ne kažem da ćemo sada odmah biti momčad za plasman u Europu, ali očekujemo da bismo bili negdje za plasman oko desetoga mjesta.

Na popisu bundesligaških igrača za ovu sezonu četvorica su izdanaka Dinamove škole nogometa, uz vas još Brekalo, Jedvaj i Kramarić, plus Dani Olmo iz Leipziga, koji je u Dinamo došao sa 16 godina. Što to govori o vama, ali i o Dinamu?

– Dinamova škola ima visoki rejting u Europi, i to ne govori samo ova činjenica da smo nas četvorica zastupljeni u Bundesligi. Ono što se u Bundesligi najviše cijeni i najvažniji faktor pri odabiru igrača svakako je brzina te fizička moć. Najbolji primjer za to je Ivan Perišić, čije je fizičke kapacitete Bayern i te kako dobro iskoristio u svojoj sezoni iz snova. Bundesliga sigurno nije liga u kojoj su najveći znalci na svijetu, ali su u njoj sigurno najveći radnici – zaključio je Borna Sosa.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Shizo
Shizo
16:02 19.09.2020.

Ono kad pišeš gluposti i praviš se pametan!

DM
drazen.muhvic
11:03 19.09.2020.

Ono kada rezervni igrač njemačkog drugoligaša traži klub iz liga petice u kojemu će imati zagarantirano mjesto u početnoj postavi? Neprocjenjivo! (ps: dokle seže glupost tih preplaćenih gurača napuhane kožne mješine?)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije