Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGRAO U NBA LIGI

Hrvat je ispisao povijest sporta, a život mu je obilježila tragedija zbog koje se povukao u mirovinu

Youtube BaskeMaker screenshot
21.10.2023.
u 16:27

Zarnečić je kao dijete napustio Korčulu s roditeljima u valu emigracija početkom prošlog stoljeća i odrekao se hrvatskog imena kako bi se lakše prilagodio životu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nicholas Nat Hickey i dan danas je rekorder kao najstariji igrač u historiji NBA lige. Ispisao je povijest nakon što je zaigrao na jednoj utakmici 1948. godine u dobi od 45 godina i 363 dana. Taj podvig je sam sebi omogućio. Bio je član Providence Steamrollersa na mjestu trenera, a onda je sam sebe uveo u igru u dvije utakmice i postavio rekord, usput je zabio dva koša. 

GALERIJA Predstava o Draženu Petroviću premijerno prikazana u kazalištu Trešnja

1/12

Inače, Providence Steamrollersi jedni su od originalnih ekipa tadašnje BAA lige i ekipa koja drži neslavni rekord od najmanje pobjeda u povijesti NBA lige (šest u sezoni). Međutim, malo je poznato da je Hickey rođen pod potpuno drugim imenom i to u Hrvatskoj. Nat Hickey rođen na Korčuli 30. januara 1902. godine kao Nikola Zarnečić.

Zarnečić je kao dijete napustio Korčulu s roditeljima u valu emigracija početkom prošlog stoljeća i odrekao se hrvatskog imena kako bi se lakše prilagodio životu u Sjedinjenim Američkim Državama. Hrvatski otok u tom razdoblju napustilo je više od 5.000 stanovnika zbog teških životnih uvjeta. 

VEZANI ČLANCI:

Iz košarke je otišao zbog velike tragedije koja je obilježila njegov život. Kao trener je vodio momčad Johnstown Clippersa. Vozio je nekoliko igrača nakon treninga te je na autoputu zbog zaleđene ceste izgubio kontrolu nad automobilom, a u sudaru s vozilom, smrtno je nastradao George  Karmarkovich, 24-godišnjak i najveća zvijezda ekipe. 

Komentara 5

Avatar Art of Noise
Art of Noise
18:53 21.10.2023.

Koji Hrvat, on je Amerikanac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije