Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riskantna ideja

Hoće li HNS povjeriti reprezentaciju čovjeku s jednom utakmicom iza sebe?

Zlatko Dalić i Ognjen Vukojević
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/4
26.09.2019.
u 06:45

Za usporedbu, nekadašnjem reprezentativcu Joeu Šimuniću također bez ikakvoga trenerskog iskustva povjerena je selekcija do 19 godina i Joe na njezinoj klupi još nema nijednu pobjedu u četiri nastupa.

Dojučerašnji trener Rijeke Igor Bišćan ipak neće prihvatiti ponudu Hrvatskog nogometnog saveza i preuzeti vođenje mlade reprezentacije (do 21) uz obrazloženje da mu je potreban odmor od trenerskih stresova.

Igoru se čini prenaglim praktički preko noći klupsku trenirku zamijeniti HNS-ovom jer ga je posao u Rijeci iscrpio, a i radije bi u skoroj budućnosti prihvatio klupski angažman. Tako je plan Izvršnog odbora HNS-a o Bišćanu kao izborniku pao u vodu i Savez je prisiljen okrenuti se novom kandidatu.

Od izvora u HNS-u saznali smo da bi HNS-u za sada najprihvatljivije bilo rješenje unutar kuće, pa makar i kao v. d., a tu se onda nameće samo jedan kandidat, onaj još s početka priče, nakon Gračanove smjene, Ognjen Vukojević (35).

Iako ni ta priča nije posve izvjesna pa smo tako od istog izvora iz HNS-a čuli i da se imenovanje neće dogoditi prije sljedećeg tjedna, “jer ima više kandidata”.

Reprezentacija je čast

Premda neki treneri na njegovu mjestu možda i ne bi pristali na taj aranžman, s obzirom na to da nije bio prvi (Bišćan), možda ni drugi (Sablić) izbor HNS-a, Ognjenu Vukojeviću kao vojniku Kuće nogometa nije ispod časti prihvatiti se ove dužnosti.

Klupa reprezentacije koja se natječe za nastup na Europskom prvenstvu uvijek je čast, a nerijetko je, uz jaki “poguranac” lobija i raznih kombinatora, znala biti i odskočna daska prema klupi A selekcije.

Kao u slučajevima Slavena Bilića ili Nike Kovača koji su, poput Ogija (55 nastupa, četiri pogotka, dva EP-a, jedan SP), bili zaslužni reprezentativci, bez ijedne mrlje u karijeri.

Ognjen Vukojević ima još jedan jaki argument, jači od svih ostalih kandidata, a to je potpora najutjecajnije figure HNS-a Zlatka Dalića.

Ogi je od početka Dalićeve ere lojalan i pouzdan izbornikov skaut i suradnik, što onda jamči blisku suradnju između stožera A i mlade vrste. Dva tijela, jedna duša.

Kad je Ognjen Vukojević kao izbornik u pitanju, postoji tek jedna otegotna okolnost o kojoj se u HNS-u očito vodi računa, a to je činjenica da je Ogi svojoj trenerskoj karijeri vodio tek jednu jedinu utakmicu.

Kao izbornik selekcije do 20 godina prije tri tjedna remizirao je s Francuzima (1:1) u prijateljskoj utakmici u Zagrebu. Iz tog rakursa Ogijevo ustoličenje, u situaciji kada se plasman na Europsko prvenstvo nameće kao imperativ (sa sjajnom generacijom Šempera, Bradarića, Ivanušeca, Majera, Bistrovića, Majera, Kulenovića...), ipak nosi stanoviti rizik.

Za usporedbu, nekadašnjem reprezentativcu Joeu Šimuniću također bez ikakvoga trenerskog iskustva povjerena je selekcija do 19 godina i Joe na njezinoj klupi još nema nijednu pobjedu u četiri nastupa.

Tako je prekjučer glatko poražen od Mađara u prijateljskom susretu u Novom Selu Rok s 1:4. Srećom, kvalifikacije još nisu počele pa na Joea još ne treba raditi pritisak.

Nezavidna situacija

Odabir novoga izbornika selekcije U-21 već se pretvorio u nezabilježenu trakavicu, što je nastavak trvenja unutar Kuće nogometa, s obzirom na to da su se koplja mjesecima lomila i oko Nenada Gračana.

Umjesto da je novi izbornik već odavno zasukao rukave, nakon što je Gračan potpuno podbacio na Euru u Italiji (jedan bod u tri utakmice), danas njegov nasljednik uskače u nezavidnoj situaciji kada Hrvatska već ima zaostatak za jednim od najvećih konkurenata jer je poražena od Škotske kod kuće.

Vukojeviću bi išlo na ruku što bi ga sljedeći mjesec u kvalifikacijama čekala samo rekreacija u San Marinu (14. listopada), a upoznavanje s igračima trebalo bi se dogoditi tri dana ranije u prijateljskoj utakmici s Mađarskom.

Pravi ispiti slijede tek u studenome (14. i 18.), kada Hrvatska gostuje u Litvi i dočekuje Češku (a u skupini je još i Grčka). Na Euro 2021. godine u Sloveniji i Mađarskoj plasirat će se devet pobjednika skupina i najbolji drugoplasirani, a preostalih će osam drugoplasiranih u doigravanje.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije