Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometna 2011. u hrvatskoj

Glamur i bijeda plavih, bijelih 100 i gladni nogometaši

\'18.10.2011., Maksimir, Zagreb - Nogometna utakmica 3. kola skupine D Lige prvaka, GNK Dinamo - Ajax. Krunoslav Jurcic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL\'
Sanjin Strukic/PIXSELL
30.12.2011.
u 08:00

Dinamov predsjednik Zdravko Mamić u 2011. godini promijenio je čak četvoricu trenera, Kruno je ušao u legendu, s gol-razlikom minus 19, Mamić je šokirao, Hajduk slavio, Šibenik i Karlovac štrajkali...

Mamić je u 2011. godini nadmašio samoga sebe. Godinu prije Dinamo je imao trojicu (Jurčić, Zajec, Halilhodžić), a ove godine čak četvoricu trenera (Halilhodžić, Jurčić, Tot, Čačić)! Najgore se od svih proveo Vaha, kojemu je gazda upao u svlačionicu u poluvremenu utakmice s Interom, vrijeđao ga i prisilio ga na ostavku. Igrokaz je bio unaprijed pripremljen, samo da se riješi "opakoga" Vahe, čak i pod cijenu milijuna.

U prvom dijelu godine Dinamo je zabljesnuo u punom sjaju, na glamuroznoj proslavi stogodišnjice kluba u Hrvatskom narodnom kazalištu. Nazdravljalo se Građanskom, Dinamu, HAŠK Građanskom, Croatiji, pa opet Dinamu, sada GNK Dinamu, Večernjak je izabrao idealnih 11 u sto godina te trenera stoljeća – Ćiru Blaževića.

Herojski otpor Realu

Još tada, u travnju, vapilo se za Ligom prvaka, a želja im se – nažalost – u kolovozu i ispunila. Još početkom rujna slavili smo plave zbog herojskoga otpora Realu, a tri mjeseca poslije Europa je bila u nevjerici i trljala oči pred maksimirskim "čudotvorcima" – zar je moguće da netko u šest utakmica primi čak 22 pogotka!?

Sumnjalo se i na namještaljku s Lyonom, tražile su se istrage, najavljivale kazne, tresla se brda, a rodio se samo – otkaz Jurčiću. I bujica Mamićevih uvreda prema igračima koji su "ostavili svoj klub na cjedilu...".

Na kraju jeseni rastali su se na "pas mater", sa šest bodova više od Hajduka, a za tampon-zonu između Mamića i igrača odabran je Ante Čačić.

Hajduk je ove godine oscilirao od neobuzdane euforije do teške depresije. Proslava stogodišnjice počela je u veljači, kada je Poljud napunila praška Slavija, a vrhunac je bilo gostovanje Barcelone (bez najvećih zvijezda) u srpnju. Slavilo se novoga šefa Balakova, simpatije su pobrali Australac Miličević i Japanac Inoha, Split je opet disao šampionski, kao i svakoga ljeta unazad mnogo gladnih godina.

Balakov čudom preživio

A onda ih je prvi razotkrio Stoke City, potom su stigle i gorke pilule u prvenstvu (Inter, Karlovac, Lokomotiva), pa i ispadanje iz Hrvatskoga kupa (Zagreb). Nekim čudom Balakov je ipak preživio, možda i stoga što Dinamova prednost ne izgleda tako nedostižno.

Na izmaku godine izrečene su presude namještačima utakmica u aferi Offside, koja je buknula još u lipnju 2010. godine, a Prva HNL našla se pred kolapsom nakon štrajkova u NK Karlovcu i NK Šibeniku. Karlovčani su ustrajali u obračunu s vlastitom upravom pa su bojkotirali utakmicu s Rijekom, što se nikada u povijesti Prve HNL nije dogodilo.

Gladni nogometaši najvjerojatnije će obilježiti i sljedeću godinu budući da se ne nazire kraj agoniji klubova. Karlovac će se možda osloniti na sponzorstvo Nijemaca, premda je taj posao još poprilično tajnovit, a što će biti sa Šibenikom, Varaždinom...?

Nije nemoguć scenarij za 2012. godinu – da Prvu HNL u svibnju ne okonča svih 16 klubova, a da u ljetu započne i "grozničava potraga" za svim sudionicima buduće lige 12.

Ključne riječi

Komentara 8

JA
jadre
09:41 30.12.2011.

ti izgleda to koristiš,,,,vazeljin..kad viriš ovom iz ...stražnjice....ajmoČmarko

KL
klubuhb1
10:01 30.12.2011.

Jedina dobra stvar, osim repke, je proslava 100 godina Hajduka. jbga i Dinamo je slavio ali stvarnih 66 a ne 100 .

OB
-obrisani-
08:19 30.12.2011.

ajme evo opet ovoga vazelincica. gadi mi se citat kad vidim ko pise. potirate ga u slobodnu jalmaciju.....Maminjo Care

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije