Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRMIĆ VS. PETKOVIĆ

Došao kao najveće pojačanje, a nijednom nije odigrao 90 minuta! Nije ni zabio već sedam utakmica

storyeditor/2022-09-16/PXL_240822_95286820.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
17.09.2022.
u 07:00

Tako Josip Drmić kao ozeblo sunce čeka novu priliku, pa eto - i novo dokazivanje u 31. godini, čemu se sigurno nije nadao kada je u lipnju potpisao za Dinamo.

Stvari se nekada u nogometu odvijaju strelovitom brzinom, i ne iznenađuju samo njegove aktere, nego čak i površne promatrače. A netko od njih tko sa zanimanjem prati Dinamove nastupe, osobito nakon utakmice u Milanu, mogao bi se zapitati gdje je nestao Josip Drmić. Zar taj centarfor nije zaslužio, ili zar ne vrijedi više od 12 minuta na travnjaku?

Strelovita brzina s početka teksta odnosi se na razdoblje od svibnja do rujna ove godine, na mjesece u kojima je Josip Drmić od drugoga strijelca prvenstva i zvijezde prijelaznoga roka "evoluirao" do pričuvnoga napadača Dinama, i statusa – MVP-a u Dinamovoj svlačionici. Skraćeno od "manje vrijedim od Petkovića". Ne samo po "Čačićmarktu", nego i po Transfermarktu: Petković 6, Drmić 3 milijuna eura.

U sezoni 25 golova

A evo kako su stvari izgledale u spomenutom svibnju, na kraju prošle sezone: uz ime Brune Petkovića stajala je brojka od 45 nastupa za Dinamo u svim natjecanjima, 11 pogodaka i pet asistencija, dok je Josip Drmić u dresu Rijeke imao 37 nastupa, 25 pogodaka i tri asistencije. S takvom statistikom vjerojatno bi u bilo kojem klubu ponovno bio prva špica. No ne i u Dinamu, u kojemu je konkurencija očito toliko jaka da igrač od 25 golova po sezoni nema zajamčeno mjesto u momčadi.

Tko zna što o tome misli Josip Drmić...

A kako stvari stoje ove sezone? Dakle, obojica napadača imaju po 17 nastupa za Dinamo, ali Bruno Petković proveo je na travnjaku 347 minuta dulje od Drmića ili gotovo četiri utakmice (Bruno 1137, Josip 790 minuta), a golgeterski učinak im je identičan: obojica po pet pogodaka. Bruno u prosjeku zabija svakih 227 minuta, a Josip svakih 158 minuta. Bruno ima tri asistencije, Josip dvije.

Kad smo već kod golgeterskoga učinka, Mislav Oršić postigao je ove sezone već 11 pogodaka, dakle više od Brune i Josipa zajedno, ali Mislav je jedna sasvim druga kategorija, i ne spada u ovu priču.

Bruno Petković svojih je pet pogodaka rasporedio ovako: dva u HNL-u, tri u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Josip ima tri u HNL-u, dva u pretkolima. No, ono što zapanjuje kod Drmićeva statusa ove sezone kod Čačića jest činjenica da on u 16 nastupa ni jednom nije igrao cijelu utakmicu! Za njega ove sezone ne vrijedi ona: radio je svih 90 minuta, ili novinski naslov: "Drmićevih 90 minuta iz snova!". Tu povlasticu Drmić u Dinamu još nije doživio. I opet, tko zna što sad Josip Drmić o tome misli...

Poprilično je jasno da se Drmić i Petković za poziciju prvoga napadača neće nadmetati u utakmicama Lige prvaka, nego će njihov, a Čačiću sudbinski važan poligon, biti HNL. To zasad Drmića stavlja u nepovoljniju poziciju, budući da je iza njega čak sedam uzastopnih nastupa u HNL-u bez postignutog pogotka ili čak 351 minuta. Posljednji put bio je strijelac još 23. srpnja u Koprivnici protiv Slavena Belupa, a od tada je "šutio" protiv Istre 1961, Varaždina, Hajduka, Osijeka, Šibenika, Rijeke i Gorice. U tim je utakmicama u prosjeku igrao po 43 minute.

No, statistika je uvijek nezahvalna kategorija. Na primjer, Drmić je počeo utakmicu protiv Gorice u prošlome kolu i u njoj se mučio do 64. minute, ali u trojcu iza njega nije bilo uvijek produktivnog i kooperativnoga Oršića, nego su tu bili Špikić, Baturina i Ivanušec.

Novo dokazivanje

Tako Josip Drmić kao ozeblo sunce čeka novu priliku, pa eto - i novo dokazivanje u 31. godini, čemu se sigurno nije nadao kada je u lipnju potpisao za Dinamo. Ne pokraj centarfora od kojega je zabio čak 14 golova više u prošloj sezoni, i to u neusporedivo slabijoj momčadi.

Za razliku od Josipa Drmića, koji je za reprezentaciju Švicarske posljednji put nastupio još 2019. godine, Petkovićevih pet golova u 16 nastupa ponovno su mu otvorili vrata nacionalne momčadi. Čovjek koji na leđima uspješno nosi teret od osamdeset milijuna eura, koliko vrijedi Fofana iz Chelseaja, tu je priliku i zaslužio. Bruno do sada u reprezentaciji ima 21 nastup i šest pogodaka, a od toga ni jedan u svome Maksimiru. Zabije li Dancima 22. rujna, više ga nitko neće moći izbaciti iz reprezentacije.

>> Pogledajte i video: Arijan Ademi odigrao 100. europsku utakmicu za Dinamo

Komentara 11

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
08:49 17.09.2022.

Dinamu se Drmić već isplatio. Odigrao je najbolje u najvažnijoj utakmici sezone protiv Norvežana. Koliko će se Drmiću isplatiti dolazak u Dinamo još ćemo vidjeti.

ZA
!zagreb!
09:01 17.09.2022.

Drmić je jako važan za klub. Petković neće biti vječno u formi, to znamo. A Drmić je već dosta doprinjeo i u europi i u prvenstvu. Ako je netko mislio da će Drmić doći i zabiti kao prošle godine je bez uvrede glup. U Dinamu jednostavno to nije njegova uloga, nema prostora za tolikl golova.

ZO
zoranos
08:37 17.09.2022.

Kad su ga kupovali rekao sam da je to copy/past Gavranovića - kojega su otpisali! Sve što su trebali je bilo ostaviti Gavru koji je veliki navijač Dinama i kad igra igra maksimalno za klub! Drmić je super i još će puno koristi donjeti Dinamu, ali nisu ga trebali - imali su Gavranovića! A Gavranović je otišao zbog Krznara koji ga je ignorirao - a čovjek igra možda zadnjih 2,3 sezona jer je već prešao 30tu i još želi igrati ozbiljan nogomet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije