Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
\"Trener stoljeća\"

Dinamo izbačen iz Europe zbog Ćire i - Majana Debića!?

Ćiro Zdravko Mamić
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
15.03.2012.
u 17:59

– Bio sam u svečanoj loži i nit\' sam luk jeo, nit\' sam luk mirisao – prisjeća se Mamić

Dinamov izvršni predsjednik Zdravko Mamić ekskluzivno je u Ćirinoj biografiji \"Trener stoljeća\" otkrio niz detalja iz burnoga tridesetogodišnjeg odnosa s najtrofejnijim Dinamovim trenerom.

Među ostalim, na vidjelo je izašla do sada nepoznata istina o Dinamovu izbacivanju iz europskih natjecanja 1994. godine, nakon famozne uzvratne utakmice 1. kola Kupa pobjednika kupa Auxerre - Dinamo (3:0).

Soldino isključenje

Ovo je Mamićevo sjećanje na crni 29. rujna 1994. godine:

– U Zagrebu smo pobijedili Francuze sa 3:1, a u uzvratu sudac je u ranoj fazi dao dva žuta kartona Soldi i isključio ga. Bilo je očigledno da smo u neravnopravnom položaju, suđenje je bilo tendenciozno. Izgubili smo 0:3, a tom zgodom izbačeni smo iz Europe isključivo zbog ponašanja navijača i, nažalost, Ćire Blaževića. Bio sam u svečanoj loži i nit\' sam luk jeo, nit\' sam luk mirisao. A bilo je tada jako poželjno da me se diskreditira, kao da sam ja krivac za Dinamovo izbacivanje iz Europe – priča Mamić.

U Dinamu postoji originalni Uefin dokument, odluka o jednogodišnjoj suspenziji, u kojemu se detaljno opisuju svi delikti gostiju iz Zagreba na Auxerreovu stadionu. Pa se tako, osim bakljade BBB-a u kojoj je bilo čak i ozlijeđenih gledatelja, navodi i kako je trener Blažević prije kraja prvog poluvremena vrijeđao glavnoga i četvrtoga suca, a u poluvremenu je uvrede na njihov račun ponovio i u mikrofon TV postaje Canal +.

Ćiro Blažević te je večeri i udaljen s Dinamove klupe, a zbog svega poslije je bio suspendiran i nije smio kao izbornik voditi hrvatsku reprezentaciju na kvalifikacijskoj utakmici protiv Italije u Palermu.

A za što se Zdravka Mamića teretilo u Auxerreu? Formalno – ni za što! Naime, iako će se mnogi sjetiti kako je i on u poluvremenu utakmice napravio ispad prema delegatu Courtoisu, u Uefinoj odluci Zdravkovo ime nigdje se ne spominje, nego se kao vinovnika incidenta prema Belgijcu navodi ime – sponzora-navijača NK Croatije Majana Debića (!?). Netko vrlo lukav dostavio je Uefi ime toga imaginarnoga dužnosnika i tako oslobodio Zdravka Mamića svake krivnje.

Prvi susret s \"tatom\"

Dinamov izvršni predsjednik u knjizi \"Trener stoljeća\" opisuje i svoj prvi susret sa slavnim trenerom te zanimljive detalje iz šampionskoga pohoda 1982. godine. Mamić se prisjeća kako je čak tri puta Ćiru vraćao u Dinamo, a želio ga je na klupi i prošle zime nakon ispadanja iz Lige prvaka.

Ispričao je i kako je 1997. godine na kartanju kod predsjednika Tuđmana propala ideja o vraćanju Dinamova imena...

Ćirina biografija \"Trener stoljeća\" u prodaji je uz Večernji list za pet kuna. Čitajte nepoznate detalje iz Ćirine mladosti u Travniku, prvim švicarskim danima...

Ključne riječi

Komentara 7

MG
mgodek2
18:36 15.03.2012.

Ćiro Blažević bi se trebao tretirati kao legenda Crvene Zvezde, on je protjerao Prosinečkog u Zvezdu i taj \"netalentirani\" igrač je C. Zvezdi donio naslov prvaka Europe i svijeta. Hej, da li vi čujete što vam ja govorim PRVAKA svijeta. Sram bilo vas,koji veličate Ćiru, zapravo grobara Dinama i zagrebačkog nogometa.

Avatar Piruška
Piruška
19:06 15.03.2012.

U knjizi sigurno nema ni retka o milijunima iz crnih fondova pa iz prodaje igrača gdje je naš majstor Čira bio posebno uspješan !!!

AR
arjavas
18:12 15.03.2012.

Za dvadesetak godina o Ćiri će se i dalje pričati kao o legendi a o Z. Mamiću niko nebu imal poima , možda ga se nađe u policijskim analima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije