Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekskluzivno za max!

Colangelo: Kukoč je na pragu Kuće slavnih!

Toni Kukoč
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
03.03.2015.
u 11:06

Tonijevo ime je u bubnju i on će se pojaviti prije ili poslije kao ozbiljan kandidat.

Kada je za uvrštenje u košarkašku Kuću slavnih u međunarodnoj kategoriji izabran Lindsay Gaze (78), ostali smo poprilično razočarani. Maxov reporter bio je nazočan toj newyorškoj objavi, za vrijeme NBA All-Star Weekenda, i nije nam bilo jasno kako je moguće da takav kandidat može biti ispred Tonija Kukoča.

Naime, taj australski trener diči se s tri igračke i četiri trenerska nastupa na Olimpijskim igrama, ali bez značajnijeg uspjeha. Što je to u usporedbi s naslovom svjetskog prvaka (1990.), dva olimpijska srebra (1988., 1992.), dvije europske krune s reprezentacijom (1989., 1991.) i tri s klubom (1989. – 1991.), tri NBA prstena (1996., 1997. i 1998.)? Osim toga, Kukoč je bio i najbolji šesti igrač NBA lige, pet puta najbolji košarkaš Europe...

Kako netko s takvom trofejnom reputacijom može biti iza trenera čija je najvažnija referenca olimpijsko geslo "važno je sudjelovati"? Na to pitanje pokušali smo dobiti odgovor od Jerryja Colangela (75), predsjednika Glavnog odbora Košarkaške kuće slavnih.

– Za izbor međunarodnih počasnika brine se naš Međunarodni odbor, a njega čine eksperti na tom području. Svaki od predloženih pojedinaca mora biti predložen i mora imati glasačku podršku. Inače, mi u tom odboru rotiramo ljude i nikad nije istih deset ljudi u njemu.

Kako takvom veleumnom odboru može promaknuti kandidatura trofejnog majstora kao što je Kukoč? A predložen je prije nekoliko godina od njegovih Chicago Bullsa?

– Znam da je Kukočevo ime u bubnju i on će se pojaviti prije ili poslije kao najozbiljniji kandidat. Ista je stvar i sa srpskim košarkašem Vladom Divcem.

Za razliku od spomenute dvojice koji takvih mrlja u karijeri nemaju, prije njih u Kuću slavnih mogao bi dospjeti jedan bivši kokainski ovisnik. Naime, Spencer Haywood po treći put je finalist izbora, a čovjek je 1980., uoči treće utakmice NBA finala, izbačen iz momčadi Lakersa jer je zbog droge zaspao na treningu, nakon čega je priznao da je u tom svom stanju čak razmišljao da ubije trenera Paula Westphala. Kako se čovjek takve prošlosti uopće može naći među kandidatima?

– On je u karijeri imao problema, no on je sada druga osoba koja traži oprost i treba mu ga dati. On je svoje cehove platio i ja sam sada u njegovu kutu.

Nakon svega, ostalo je nejasno zašto je glasovanje za Basketball Hall of Fame tajno, dok je za kuće slavnih ostalih sportova javno? Zašto su članovi odbora anonimni, zašto taj proces nije transparentan?

Kako na to pitanje nismo dobili odgovor, a ipak je riječ o američkoj povijesno-sportskoj instituciji, na sve to smo odlučili gledati kao na američka posla. Zato smo se u nastavku razgovora s Colangelom pozabavili njegovom drugom važnom ulogom u košarkaškom svijetu, a to je mjesto direktora Američkog košarkaškog saveza (USA Basketball).

Pritisak vlasnika klubova

Upravo je Colangelo taj koji radi inicijalni popis američkih reprezentativaca, a bitno sudjeluje i u formiranju završne liste najjače svjetske reprezentacije za velika svjetska natjecanja. Pa kakav američki sastav možemo očekivati za Olimpijske igre u Riju 2016. godine?

– Velika skupina sjajnih NBA igrača spremna je igrati za reprezentaciju. Imamo veliki rezervoar talenata i tendenciju među njima da žele braniti američke boje. Od 2006. koristimo puno različitih igrača. Jest da smo neke i izgubili, no još uvijek smo dominantni jer smo blagoslovljeni talentom. Recimo, olimpijsko zlato u Pekingu osvojili smo s jednom, a svjetsko zlato u Istanbulu s posve novom momčadi. Slično je bilo i s londonskim olimpijskim zlatom i potom s najnovijim svjetskim zlatom iz Španjolske gdje smo imali samo dva igrača, Hardena i Davisa, iz sastava aktualnih olimpijskih pobjednika.

Nažalost, vlasnici NBA klubova sve glasnije se protive nastupima svojih igrača na Fibinim natjecanjima.

– Ne mogu govoriti uime vlasnika jer više nisam jedan od njih, a ono što mogu reći jest da sam 2004. bio zamoljen da preuzmem ovaj program koji tada nije dobro funkcionirao, a na vlasnicima je sada da donesu svoje odluke. Čujem priče da žele da se za Olimpijske igre postavi dobni limit, da nastupaju vrlo mladi igrači, i da Svjetsko prvenstvo u tom smislu bude značajnije natjecanje. Ne vidim da bi to bila dobra odluka jer ovo je globalni sport čije su perjanice upravo NBA igrači.

Vlasnici gunđaju zbog ozljeda na pripremama i tijekom nastupa za reprezentaciju, a upravo jedna takva dogodila se Paulu Georgeu, nakon čega je od nastupa na SP-u odustao Kevin Durant.

– Čujte, ozljede su sastavni dio ove igre i one se mogu dogoditi na svakom treningu, na običnom haklu. Uvijek postoji rizik, ali i nagrada za one koji ga preuzmu.

U Fibinu izvršnom odboru nalazi se i Mark Tatum, zamjenik komesara NBA lige Adama Silvera. Hoće li se on protiviti Fibinu prijedlogu da se od 2017. kvalifikacijske utakmice reprezentacija igraju i tijekom sezone u takozvanim zimskim ligaškim stankama?

Zimske kvalifikacije?

– Mark Tatum je moj osobni prijatelj, ima američku košarku u svom krvotoku i za tim stolom on neće predstavljati samo vlasnike NBA klubova nego i interese Američkog košarkaškog saveza. Uostalom, to je tek prijedlog za koji nitko ne zna kako će funkcionirati, a za američku reprezentaciju to bi značilo da bi igrala s igračima i NBDL lige ili s američkim košarkaškima koji igraju na ostalim kontinentima. Osim toga, inzistiranje na toj odluci značilo bi i da bi mnoge europske i južnoameričke, pa i neke afričke reprezentacije bile bez svojih najboljih igrača jer su oni zaposlenici NBA klubova.

>>Steve Kerr: Kukoču nije kasno ni da u 46. krene u trenerske vode

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije