Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DR. FUČKAR:

Čilić bi mogao tužiti i laboratorij i ITF te zaraditi

Marin Čilić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
01.11.2013.
u 09:00

Dr. Fučkar je uvjeren da bi Međugorac mogao zaraditi dobar novac kada bi tužio i nadležni antidopinški laboratorij i Međunarodni teniski savez.

Nakon rukometaša Davora Dominikovića, i Marin Čilić je doživio da mu antidopinški laboratorij učini nepravdu. I dok su Dominikoviću u Barceloni zamijenili uzorke, barem je takva bila konačna verzija tog previda, kod našeg najboljeg tenisača riječ je o pogrešci analitičara u montrealskom laboratoriju. A u čemu je pogriješio dotični pokušao nam je objasniti doktor Božidar Fučkar, dopinški kontrolor s 22-godišnjim iskustvom i nagradom MOO-a za borbu protiv dopinga:

- Čilić je uzeo voćni šećer koji je u sebi imao sastojak koji na reagens reagira kao da je uzeo niketamid, a naknadnom analizom se pokazalo da niketamida u toj glukozi uopće nije bilo. Zaveden tom pogreškom Međunarodni teniski savez je na njemu išao trenirati strogoću pa su i oni pogriješili odrezavši mu kaznu od devet mjeseci zabrane igranja i pričinili mu štetu.

Izgubio je novac i čast

Dr. Fučkar je uvjeren da bi Međugorac mogao zaraditi dobar novac kada bi tužio i nadležni antidopinški laboratorij i Međunarodni teniski savez.

- Ako se Marin zainati i potraži zadovoljštinu, mogao bi potegnuti tužbu protiv ekipe iz ITF-a koja ga je htjela stjerati u kut da služi kao primjer drugima. Uz dobrog odvjetnika mogao bi dobiti odštetu jer on je ipak zakinuta strana. Zbog pogrešne procjene i odluke pao je sa 12. na 41. mjesto i zbog neigranja propustio zaraditi nemalu svotu novca. Osim toga, premda je uzeo nevažnu stvar, njegova je čast ukaljana i bit će nepravedno obilježen poput Sandre Perković - naglašava dr. Fučkar.

Iskusni kontrolor je uvjeren da će se nakon ovog slučaja promijeniti i ponašanje antidopinških laboratorija, ali i sportaša.

Slabo su educirani

- Ubuduće će svi biti oprezniji jer bi nakon ovakva slučaja netko s pravom mogao propitkivati vjerodostojnost dotičnog laboratorija. Osim toga, dobro je primijetio Čilić da su sportaši preslabo educirani. Odveć zauzeti svojim natjecanjima, treninzima, putovanjima, savjetuju se uglavnom kada već pogriješe, a tada je kasno - ustvrdio je antidopinški predavač i savjetnik s Hrvatske olimpijske akademije.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Mag
Mag
10:10 01.11.2013.

Ako je ovo istina Čilić bi MORAO tužiti odgovorne ne samo zbog sebe nego i zbog svih ostalih koji bi se mogli naći u sličnoj situaciji zbog amaterskog i neodgovorno (ne)odrađenog posla.

MK
mario.keca
09:39 01.11.2013.

Naši velik prijatelji Britanci lijepo su uredili da Čilić ne igra protiv njih! Toliko o njihovom poštenju i "fair playu"!!!

IV
ivica.vranjic
10:55 01.11.2013.

Čilić bi morao?! A gdje je Hrvatski olimpijski odbor, savez, predsjednik saveza...ups...jel to onaj u bajbukani? Da je Marin Englez il Amerikanac digli bi graju do neba zbog nepravde, a ovi naši gegavci ni slova! Nismo u banani, banana smo država!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije