Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijest

Červar donio prve pobjede, srpski komentator plakao!

\'Serbia\'s Dragan Sudzum (R) leaps to score past Croatia\'s Slavko Goluza (L) during their Men\'s Handball World Championship second round match in Nabeul, Tunisia, February 3, 2005.   REUTERS/Jean P
Reuters
19.01.2011.
u 13:09

Najteži poraz doživjeli smo baš u Švedskoj prije devet godina, a iz te utakmice "preživjeli" su Balić, Zrnić i Valčić, te Bojinović kod suparnika. Vlado Šola bio je junak prvog trijumfa

Posljednji put kad je Hrvatska u rukometu izgubila od istočnih susjeda igralo se u Švedskoj. Od tada je prošlo osam zlatnih godina Line Červara koji nijednom nije izgubio od najvećeg suparnika. Na velikim natjecanjima nakon rata sudarili smo se pet puta, ukupni omjer je 3-2 za istočne susjede, a jednom su Balić i društvo pobijedili s 15 razlike (41:26), no bilo je to na Svjetskom kupu 2006. u Njemačkoj.

Hrvatska - SRJ 24:27

Prvi poslijeratni sudar s "onima tamo" bio je u svibnju 1996. na EP-u u Španjolskoj. U vrlo emotivnoj utakmici izgubili smo od tadašnje SR Jugoslavije 24:27, a pokojni komentator RTS-a Srđan Knežević završnicu utakmice prenosio je plačući u eter i uzvikujući: "Vratite im milo za drago! Osvetite izbjeglice i nejač!". Bolni poraz platio je izbornik Abas Arslanagić koji je smijenjen usred natjecanja i ispraćen na kolodvor. Dva mjeseca kasnije Hrvatska je postala olimpijski pobjednik u Atlanti.

Hrvatska - SRJ 23:30

Na Svjetskom prvenstvu u Egiptu 1999. Hrvatska je postigla jedan od najslabijih rezultata (10. mjesto), a Jugoslavija nas je ispratila u osmini finala (23:30). Utakmica je ostala zapamćena po sukobu izbornika Velimira Kljaića s igračem Božidarom Jovićem usred utakmice, a novinare iz Srbije ta utakmica asocira na jedan puno važniji događaj: "Tog dana NATO je prestao bombardirati Jugoslaviju."

Hrvatska - SRJ 22:34

Najteži poraz od istočnih susjeda doživjeli smo u 1. kolu Europskog prvenstva u Švedskoj na koje smo došli kao prvaci Mediterana. Od šokantnih -12 nismo se oporavili i ispali smo u prvom krugu te završili 16. Iz tadašnjih sastava, od prije devet godina, na SP-u u Švedskoj su danas Balić, Zrnić i Valčić (bio bi i Sulić da se nije ozlijedio), a izbornik Goluža bio je najbolji hrvatski strijelac, dok za suparnike i danas igra 34-godišnji Mladen Bojinović. Bila je to posljednja utakmica protiv reprezentacije koja se zvala Jugoslavija. Zanimljivo, od tri poraza, dvaput su nam sudili Norvežani Oie i Hoegness.

Hrvatska - SiCG 24:23

Hrvatska je prvi put pobijedila na Svjetskom prvenstvu u Tunisu, u posljednjoj utakmici drugog kruga u kojoj se izravno odlučivalo o ulasku u polufinale, kamo je Červarove izabranike vodila samo pobjeda. U vrlo gruboj utakmici, u kojoj je Đurković zbog udaranja Lackovića dobio izravni crveni karton, Hrvatska je slavila pred 3000 uglavnom naših navijača koji su dan prije izveli desant na Tunis. Junak dana bio je naš slavni vratar Vlado Šola koji je u posljednjoj sekundi obranio udarac s krila Draganu Sudžumu za veliko hrvatsko slavlje. Červar je na kraju odveo naše rukometaše do velikog srebra.

Hrvatska - SiCG 34:30

Posljednji sudar s istočnim susjedima dogodio se na Europskom prvenstvu u Švicarskoj 2006., također u posljednjoj utakmici drugog kruga. Opet nam je trebala pobjeda za polufinale, ali taj put Srbiji i Crnoj Gori utakmica ništa nije značila jer je već izgubila sve šanse za polufinale. Fantastičan je bio Goran Šprem koji je suparničke vratare prevario devet puta. U očaju zbog neuspjeha, suparnik je pokušao nakon svega izazvati skandal, igrači SiCG optužili su nakon EP-a vodstvo saveza i izbornika Vujovića da su ih pokušali nagovoriti na predaju Hrvatima. EHF je proveo istragu i, naravno, ništa sumnjivo u utakmici nije otkrio.

Komentara 9

MI
MIG
14:42 19.01.2011.

Svakako se nadam da ce Hrvatska pobijediti. Mislim da tolika netrpeljivost izmedu Hrv i Srb nebi postojala da je ne \"Kuhaju\" novinari. Novinarima porucujem da prestanu siriti netrpeljivost i nacionalizam, i da pisu samo o sportu i igri

DF
dinamo ffm
14:06 19.01.2011.

ima jedna dobra za navijace sutra : nemoze nam niko nista jaci smo od srbije mogu samo da nam puse oni sto nas ne vole.MI HRVATI

IV
ivicas
09:11 20.01.2011.

meni tu nesto smrdi na dogovor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije