Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kucnuo je čas

Čelni čovjek HOO-a: Imam povjerljivu informaciju, Igre se neće održati!

Olimpijske igre u Tokiju
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.03.2020.
u 11:26

Po meni, odluka je već donešena samo se sada traži novi termin, a to je logistički vrlo zahtjevan posao, ističe predsjednik HOO-a Zlatko Mateša

Nakon što su Kanada i Australija javno objavile da zbog pandemije koronavirusa neće poslati svoje sportaše na Olimpijske igre u Tokiju ukoliko se njihov ovoljetni termin ne pomakne, nazvali smo predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Matešu koji je uvjeren da je ideja opiranja odgodi najvećeg festivala ljudskog roda doživjela svoj krah.

- U nedjelju sam dobio povjerljivu informaciju i mogu vam reći da Olimpijskih igara u planiranom ovoljetnom terminu neće biti. Nema teorije, to je neodrživo. Sinoć mi je to potvrdio, kako se to kaže, neimenovani visoki izvor. To što su istupile Kanada i Australija snažna je poruka predsjedniku Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasu Bachu.

A koliko god izgledalo da ovaj Nijemac "živi u svemiru", Mateša ipak ima ponešto razumijevanja za njegovo oklijevanje.

- Čelnici MOO-a i organizatori Igara upravo rade na pronalaženju novog termina, da li će to biti do kraja ove ili sljedeće godine i očito im za takvo što treba vremena. Doduše, tijekom Bachove konferencije sa nacionalnim olimpijskim odborima moj je dojam bio da tada on i njegovi suradnici još nisu dovoljno ozbiljno shvaćali ovu situaciju i to insistiranje da se ne mijenja termin po meni bilo suludo.

Zašto su Japanci toliko insistirali na održavanju od 24. srpnja do 9. kolovoza ove godine?

- Ponajprije zbog investicije od najmanje 12-13 milijardi USD ali i zbog puno logističkih problema koji će iz odgode proizaći. Naime, oni su obučili volontere, oni su osigurali logistiku, rezervirali hotele te izgradili olimpijske selo i sada sve to treba preusmjeriti na neki drugi termin. A to olimpijsko selo su zapravo stanovi koje su trebali preuzeti građani koji se neće moći useliti u ugovorenom terminu a možda su već unaprijed plaćeni. Osim toga i hladni pogon svih tih objekata ima svoju cijenu.

Jesu li već unaprijed utvrđeni kalendari sportskih federacija za sljedeću sportsku sezonu možda i najveći problem da se Igre održe u studenom?

- Istina je, nije lako mijenjati sportske kalendare, no što vam danas, pored ove više sile kao što je koronavirus, uopće znači neki utvrđeni kalendar. Ako je dobre volje sve se to može dogovoriti i po meni se Igre moraju održati nikako kasnije od istog termina sljedeće godine.

Baš kao i mnogi Zagrepčani, i prvi čovjek hrvatskog sporta u nedjelju je imao prečih problema od Olimpijskih igara.

- Ja vam živim u Markuševcu, u epicentru ovog snažnog potresa koji je pogodio Zagreb. S obzirom da je riječ o novogradnji, za razliku od brojnih obiteljskih kuća ovdje, na našoj zgradi nema štete jer je seizmički očito dobro projektirana. Unatoč brojnim staklenim terasama stakla nisu popucala a u zidovima nema pukotina. No, zato nam je po kući razbilo sve živo. Kada vam se krevet u kojem leže dvije osobe "šeće" po sobi osjećaj je vrlo, vrlo neugodan. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije