Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud za sportsku arbitražu

CAS potvrdio: Ruskim atletičarima zabranjen nastup na Igrama u Riju

Jelena Isinbajeva
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
21.07.2016.
u 12:05

Sud za sportsku arbitražu (CAS) sa sjedištem u Lausannei odbio je žalbu Ruskog olimpijskog odbora i 68 ruskih atletičara te potvrdio zabranu nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, koju im je izrekla Međunarodna atletska federacija (IAAF) zbog sustavnog dopingiranja.  

Suci su saslušali argumente obje strane i presudili da je suspenzija koju je izrekao IAAF čvrsto utemeljena na činjenicama.

Ovakav rasplet ovog slučaja mogao bi dovesti do zabrane nastupa svim ruskim sportašima u Rio de Janeiru koju bi mogao izreći Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Naime, nakon što je u istrazi nezavisnog istražnog povjerenstva predvođenog kanadskim profesorom prava Richardom McLarenom nepobitno dokazano da su ruske državne institucije sudjelovale u manipuliranju uzorcima ruskih sportašica i sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju i na Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi, čime je prikriveno korištenje nedopuštenih stimulativnih sredstava, Međunarodni olimpijski odbor donio je odluku o suspenziji pojedinih ruskih sportskih dužnosnika te najavio moguću sankciju izbacivanja svih ruskih sportaša s Olimpijskig igara u Brazilu.

MOO je najavio da će prije donošenja ove odluke pričekati rasplet slučaja ruskih atletičara na Sudu za sportsku arbitražu. Kako je CAS podržao izrečenu zabranu nastupa, lako je moguće da će Igre u Rio de Janeiru proći bez sudjelovanja ruskih sportaša. To se posljednji put dogodilo 1984. godine, kad je najveći dio zemalja Varšavskog pakta predvođenih SSSR-om bojkotirao nastup na Igrama u Los Angelesu.

Komentara 5

NI
Nik123
12:51 21.07.2016.

Odluka temeljena na cinjenicama, ne na dokazima. Bas me zanima sto bi se dogodilo kad bi netko tako nesto rekao za americke sportase

Avatar links
links
16:00 21.07.2016.

Sramota, napravite kontrolu npr americkim NBA igracima ako smijete, politicko jeftino izivljavanje tzv. nepristranih svicaraca

RM
rmd3
23:04 21.07.2016.

Politicki kretenizam boje se Rusije u svakom obliku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije