Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova reprezentacija

Čak 10 od 15 Skelinovih izabranika nisu nikad igrali za najjaču vrstu

Predstavljen Ivica Skelin
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/6
23.11.2017.
u 21:34

– Sigurno da nekome tko je pričuva neće biti lako postati nositelj igre, no ovo je dobra klapa i mi to tako možemo iznijeti.

Uoči današnjeg odlaska u Nizozemsku, na prvu utakmicu kvalifikacijskog ciklusa za SP u Kini, hrvatska košarkaška reprezentacija pripremala se u Zagrebu. Bilo nam je neobično gledati treninge kockastih bez Bogdanovića i Šarića, dvojice najboljih naših košarkaša, no došlo je vrijeme da se gradi potpuno nova vrsta.

Prigoda za momke iz sjene

A u njoj, među 15 izabranika Ivice Skelina, samo su petorica igrala natjecateljske utakmice (Šakić, Bilan, Planinić, Krušlin, Ramljak) pri čemu su samo centri Bilan i Planinić imali značajne uloge. Branič Mavra i centar Sobin imali su epizode samo u pripremama za velika natjecanja, Mavra kod Petrovića, a Sobin kod Perasovića, a Katić, Bilinovac, Mustapić, Žganec, Barać, Bošnjak, Božić i Badžim nikad nisu bili angažirani u natjecateljskim utakmicama A reprezentacije.

– Nama igračima iz dosadašnjeg drugog plana ovo je prilika da se pokažemo i svi imamo taj motiv. S obzirom na to da nemamo pojedinca koji odskače, združenost bi trebala biti naša snaga, da se oslanjamo na protok lopte i traženje najbolje postavljenog igrača više nego na individualne akcije pojedinaca. Uvjeren sam da ćemo provesti lijepih sedam zajedničkih dana – kazao je Sobin, jedan od dvojice “poljaka” u sastavu.

Sobin je centar u vodećoj momčadi poljskog prvenstva Anwillu, u kojem mu društvo prave branič Ante Delaš i trener Igor Miličić, a u toj velikoj zemlji sve bolje igra i Jakov Mustapić koji ističe:

– Budući da smo mlada i atletična momčad, mi svoje temelje moramo graditi na energiji i obrani, na što se onda puno lakše nadogradi napad. Meni je čast biti u reprezentaciji i sve će ostalo biti bonus. Većini nas je to prilika da izađemo iz svojevrsne sjene i to moramo iskoristiti da se pokažemo.

Otvorio je Jakov još jednu temu, a to je činjenica da u ovoj momčadi ima i igrača koji nisu nositelji igre u svojim klubovima.

– Sigurno da nekome tko je pričuva neće biti lako postati nositelj igre, no ovo je dobra klapa i mi to tako možemo iznijeti.

Ulogu startnog razigravača mogao bi dobiti Mavra koji je već na početku sezone promijenio klub pa se iz Španjolske (Joventut) preselio u Makedoniju (MZT):

– Mi što prije trebamo napraviti taj iskorak u glavi, shvatiti da nas čekaju možda i veće uloge nego što neki od nas imaju u svojim klubovima. Moramo napraviti mentalni zaokret i hrabro krenuti u kvalifikacije. S obzirom na to da u sastavu nemamo individualaca razorne igračke moći, moramo si olakšati dobrom obranom bez koje nema ozbiljne igre u današnjoj košarci.

Skelin: Planiniću skidam kapu

A “ministar obrane”, a i novi kapetan bit će Filip Krušlin, i to po odluci izbornika Skelina:

– Uz Planinića, kojem skidam kapu do poda za odanost reprezentaciji, Krušlin je jedini koji je bio u reprezentaciji oba zadnja ljeta, a njega sam izabrao jer je stariji od Planinića.

Krušlina i ovaj put čeka naganjanje najboljih vanjskih igrača .

– To radim cijelu karijeru i to nije ništa novo. Uostalom, ja svaku svoju ulogu u reprezentaciji maksimalno ozbiljno doživljavam, bilo da sam pričuva, kao dosad, ili jedan od nositelja kao sada.

Krušlin je jedan od četvorice cedevitaša u novoj reprezentaciji, a svi oni propustili su priliku za odmor jer je trener Zdovc svima dao pet slobodnih dana.

– Prošla su dva mjeseca od početka sezone, a ja nisam imao slobodan dan. Zbog silnih putovanja i tri utakmice tjedno ne stignemo ni trenirati. Nisam ja fizički umoran, nisu mi utakmice problem, ali putovanja jesu.

Srećom, ovo putovanje nije teško jer se utakmica igra 40-ak kilometara od Amsterdama s kojim Zagreb ima izravnu zračnu liniju pa to ne bi trebao biti problem za centre, ali ni za najiskusnijeg reprezentativca Željka Šakića (29). A on je jedan od onih koji ni najmanje ne kalkulira i koji je još u Cluju izrazio spremnost da igra za Hrvatsku bez obzira na to što ga je tadašnji izbornik izostavio s EP-a:

– Zvuči užasno to što sam najstariji, no godine su samo broj. Kad me prije mjesec dana novi izbornik nazvao, pitao sam samo kada i gdje se trebam pojaviti.

Komentara 1

SV
svitilnik
18:02 24.11.2017.

Tako i treba. Neka igraju momci koji poštuju svoje a ne prodane duše. Prodati se je najlakše, biti pošten i čovjek je puno teže, nažalost. No to nije samo do igrača. Najviše se prodaju oni koji vode klubove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije