Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SERIA A WEEKLY

Boban - legenda Calcia koja je spojila politiku i nogomet

Zvonimir Boban
Pixsell
05.04.2010.
u 15:55

Nogomet i politika su dvije stvari vrlo isprepletene koje su imale često utjecaj na jedna na drugu. Čovjek koji obuhvaća taj odnos više nego većina je Zvonimir Boban, piše u uvodu teksta SeriaA Weekly gdje predstavlja legende Calcia.

Rođen u malom gradu Imotskom, odrastao u komunističkoj Jugoslaviji, započinju priču o Bobanu, te naglašavaju njegov nacionalizam kako se rušila Jugoslavija, a prisjećaju se njegova napada na policiju 13. svibnja 1990. godine.

Govore o tom napadu na policiju kao simbolu ustanka protiv 70-godišnje srpske dominacije u Jugoslaviji. Boban je bio suspendiran na šest mjeseci od jugoslavenskog nogometnog saveza.

Veličanstvena nogometna karijera
Kao 16-godišnjak je debitirao za Dinamo, a sa 19 je postao već kapetan momčadi za koju je zakupio 109 nastupa.

Nakon napada na Maksimiru 1990. odlazi u Milan, koji ga šalje na posudbu u Bari. Nije uspio ostati s momčadi u Serie B, ali pokazao je svoje kvalitete, odlične tehničke vještine, viziju i sposobnost.

Po povratku u Milanello nametnuo se u veznom redu u kojem su tada igrali Ruud Gullit, Roberto Donadoni i Demetrio Albertini. Osvojili su Ligu prvaka 1994. godine, te četiri scudetta, a Bobanu zasluge idu posebno za onaj 1999. godine.

2001. godine u Milano je stigao Rui Costa, što je značilo da nakon 251 utakmice u dresu Rosonera i 30 golova Zvone može potražiti novi klub. Otišao je u Celtu, ali tako se nije snašao i jedna velika karijera je bila završena.

Posvetio se studiju i diplomirao povijest na temu 'Kršćanstvo u Rimskom carstvu, a posebno su izdvojili njegovu rečenicu nakon završetka studija.

- Tek nakon četiri godine studija shvatio sam koliko malo znam- rekao je Boban tada.

U samom zaključku teksta, autori navode kako će Bobanu njegova prva ljubav uvijek biti njegova domovina.

- Hrvatska je razlog zbog kojeg živim. Umro bi za svoju domovinu - Bobanovom rečenicom zaključuju autori tekst.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:29 05.04.2010.

BOBAN JE LEGENDA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije