Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Tuđen

Bjelica će upropastiti Majerovu karijeru, baš kao što Ćiro nije prepoznao Žutog

16.07.2019.
u 18:32

Zanimljivo da u ovo doba medijskih sloboda i potpune informacijske otvorenosti dva važna dijela hrvatskog nogometa, HNS i GNK Dinamo, koriste posebne kriterije komuniciranja s javnošću

Evo kako se događaji odvijaju: Izvršni odbor HNS-a održao je u četvrtak važnu sjednicu s koje je izdano kratko priopćenje samo s nekoliko informacija, dok su druge odluke zanimljive širem dijelu nogometnog puka ostale zatajene i sve se doznaje bočnim vezama što često dovodi do neizbježnih pogrešaka. Ili nikakve odluke nisu ni donesene, što je manje vjerojatno.

Izvršni odbor HNS-a ne dopušta nazočnost medija, čak se ne organiziraju ni konferencije za novinare poslije sjednica, vjerojatno misle da će ostavljajući javnost bez spoznaja i komentara sačuvati Savez od opravdanih kritika loših poteza.

>>> Pogledajte što je Davor Šuker rekao o gostovanju reprezentacije na Poljudu

Čini se da je glavni zastupnik takve prakse upravo predsjednik Davor Šuker koji nema snage biti duhovno velik i izaći pred novinare smiren i siguran u sebe.

U svojoj novinarskoj mašti suočen s uspomenama na ranije doba prisjećam se sovjetskog lidera Brežnjeva koji je vladao državom s 280 milijuna ljudi, dok su se izvještajna priopćenja agencije TASS s najvažnijih sastanaka Politbiroa kretala po opsegu i dubini slično Šukerovim. Zašto medije sa zaključcima detaljnije ne upozna viši savjetnik ili glasnogovornik ako već predsjednik to ne želi?

Zanimljivo da u ovo doba medijskih sloboda i potpune informacijske otvorenosti dva važna dijela hrvatskog nogometa, HNS i GNK Dinamo, koriste posebne kriterije komuniciranja s javnošću.

Dok je HNS-ov sveden gotovo na minimum i više sliči nekim totalitarnim vremenima stroge kontrole, Dinamov je iznijansiran, tehnički besprijekoran, konferencije su redovne i točne, ali teško se osloboditi dojma kontroliranosti i bočnih veza s nekim poslenicima javne riječi.

Zbog toga su konferencije bez bitnih pitanja, primjerice uopće se ne pretresa “slučaj Mamić”, iako je u neku ruku zaokupio državu. Pa ako to i nisu pitanja, recimo za trenera Bjelicu, jer nisu strogo stručna, onda su to svakako vezana za problem “slučaja Majer” koji to već jest.

Bjelica izgleda kao školovan govornik, znalac stranih jezika, iznimno talentiran trener koji vlada situacijom i izbjegava osobno pokretati nezgodna pitanja pa je bilo veliko iznenađenje kad je u subotu potpalio Rijekina trenera Bišćana zbog njegove bunkeraške igre.

Ali nije bio pravedan, zapravo se nije ponio viteški prema Lovri Majeru kada je objašnjavao njegovo brzometno isključenje: ušao je u 81., prvi žuti dobio u 83. i drugi u 85.

1/14

To se ne može objasniti izgaranjem u želji za dokazivanjem, kako je učinio Bjelica, ni školovanjem, kako je na kraju dometnuo trener. Taj problem traje godinu dana. Majerov intervju 12. srpnja potvrdio je njegovu nesigurnost, općenitost i upozorio na besadržajnost iskaza o motiviranosti i tjelesnoj i psihološkoj spremnosti. Za što?

Za poziciju klasične desetke, desnog krila ili nešto treće? Zbog toga se njegovo žurno isključenje na utakmici s Rijekom više dojmilo kao odraz njegova unutrašnjeg stanja i osobnog uvjerenja da Bjelica zapravo na njega i ne računa. Nije se činilo da iz njega riga vatra koja ruši sve pred sobom, nego da suklja gnjev.

Kada je Majer prije godinu dana iz Lokomotive ušao u maksimirske dvore kao izvorni proizvod zagrebačke škole, izvan Dinama, poput Belina, Cerina, Badelja i Brozovića, još se nije znalo da će se ubrzo ozlijediti i dugo biti izvan stroja. Činilo se da to Bjelicu odveć i ne pogađa. Čak i trenerov misaoni čin u subotu, da Majer neće zbog isključenja biti u kombinaciji za prvo prvenstveno kolo protiv Lokomotive, nije izgledao kao izraz njegova posebnog žaljenja.

Bit je zapravo u tome što Bjelica daje prednost igri s četvoricom u veznoj liniji koja ne odgovara Majeru, klasičnom playmakeru. I ako Olmo ode, Bjelica u njegovoj ulozi ne vidi Majera, nego čak i prije “svog” Poljaka Kadziora, što nije nezakonito, ako je dobitno, iako je nepravedno Majera prije emotivno zlostavljati nego mu to reći. Ako Bjelica misli da Majer ne može izdržati duel ni u Prvoj HNL, to je njegovo pravo, no i Majer ima i pravo to znati.

Svojedobno čuveni trener Barcelone Johan Cruijff nije vidio Roberta Prosinečkog u “sredini travnjaka”, nego na krilu, ali mu je to rekao. Prosinečki to nije prihvatio i otišao je u Sevillu.

I kad je dolazio u Dinamo, Bjelica je trebao kazati da se Majer ne uklapa u njegov sustav. Valja priznati da u tom trenutku treneru nije bilo lako: Bjelica novak, Majer, 20-godišnjak, izvorni izdanak zagrebačke škole proglašen najvećim talentom. No, kako je Bjelica doveo i svoje igrače, bilo je jasno da nije baš izdanak “hlebinske škole”.

Bjeličinu samouvjerenost pokolebao je dolazak Zorana Mamića i njegove družine 5. lipnja, pa i ono što je možda nepromišljeno rekao Damir Krznar na prvoj konferenciji za medije. Bjelica je dobro shvatio svu opasnost za svoja uvjerenja Mamićevim dolaskom, malo se ukočio i sada kao da je opet stao na noge, što se vidjelo u njegovoj rječitosti nakon utakmice s Rijekom.

Moglo bi se dogoditi da Bjelica upropasti Majerovu karijeru, baš kao što Ćiro Blažević nije prepoznao Prosinečkoga. Događaju se neobične situacije: Ćiro je imao umijeće driblanja političkih moćnika socijalističke Hrvatske, ali u to doba nije prepoznao visoki talent Roberta Prosinečkog.

Ključne riječi

Komentara 38

IV
IvicaM
22:24 16.07.2019.

"Gospon" Tuđen, jel vam barem malo neugodno kaj za 200 kuna, koliko vam oficirsko dijete Flak daje da vam malo podeblja penziju pod stare dane, ovako jadno i bijedno pljucate po treneru i zaslužnim ljudima u Klubu? Zakaj niste tak pljuckali dok ste bili u Nadzornom odboru Dinama koji je tada, u vrijeme vašeg "nadzorništva" završio u stečaju i dugovima od više stotina milijuna kuna a igrači su redovito odlazili sa više od pola odštete? Pa otkud vam obraz pod stare dane? Nije vas sram? Jadniji ste od paćenika sa zahodskih portala tipa Index ili Telegram. Niža razina od jednog Alača. Na kaj ste spali? Da za 200 kuna pljuckate po nalogu. Pa umjesto što ste čak i javno na svom portalu kumili i molili da vas netko u Večernjaku angažira, mogli ste pitat u Dinamu, pa bi vam našli neki posao u press službi za veći novac ako ste toliko očajni da za par sto kuna pišete takve bljuvotine na razini osnovne škole. Zanemarimo čak i to da niti ne znate da je Lovro Majer proveo 4 godine u Dinamu u mlađim uzrastima a vi bubnete da je odgojen "izvan Dinama" kao "izvorni proizvod ZG škole", ma što god ta glupost značila. Strašno. Izvorni je produkt Dinama jer je od najmlađih dana 4 godine bio u sustavu Dinama pa i onda kada je formalno otišao iz Dinama kao i hrpa drugih. Svi su oni na oku Dinamu, u blizini. Ali kaj bi vi o tome znali? Vama su važni tračevi, vi bi tračali na presicama, o Mamiću, o tome koliko puta Zoki i Bjelica idu na kavu, o tome kaj je rekao Krznar(a kaj je netočno ili nezgodn

DU
Deleted user
21:39 16.07.2019.

Da pitam Tuđena!!!!!! Ima li štogod pozitivno u Dinamu ili je zadatak isljučivo pisati maštarije i crne želje nalogodavaca????? Nije za brisati ili budete mi i to brisali jer vas razotkrivam iz dana u dan.Evo gospodo pogledajte Tuđenove članke ii naslove. Mislim da bi i Cezaru i pokojnom Ševi sve bilo jasno za što je dotični zaposlen.Dakle ne budite ovce i hipnotizirani zatrovani ljudi od ovakvih i sličnih medija.Ne dajte svoj mozak tamo nekim prdonjama na viagri. Ponavljam nije za brisati......arhivira se.Hvala!

Avatar pinta162
pinta162
23:36 16.07.2019.

Novinarčiću,lupetaš jer nemaš što drugo izmisliti za članak.Danas svi mogu biti piskarala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije