Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'KATASTROFALNO STANJE'

Bivši čelnik uzvratio gradonačelniku: Došao sam s novim golfom, a otišao pješice..

vinkulja.hr
17.12.2021.
u 15:37

– Dugo me sve ovo proganja, predugo. Ali, zbog mira u vlastitoj obitelji, zbog moje djece, nisam dosad htio ići s ovim u javnost. Ovo je samo jedan mali segment iz mog debelog fascikla argumenata o Cibaliji. Imam toga još o-ho-ho, a institucijama poručujem: Tu sam, na raspolaganju - rekao je bivši predsjednik Cibalije Miroslav Gagro

Bivši predsjednik nekadašnjeg prvoligaša Cibalije iz Vinkovaca Miroslav Gagro bio je prilično uzrujan nakon izvještaja s posljednje Skupštine HNK Cibalia. Do granice fizičke boli, kaže bivši Cibalijin predsjednik, vrijeđa ga stanje u Genscherovoj 10b, a posebno ga je zasmetao dio izjave Ivana Bosančića, vinkovačkog gradonačelnika, ujedno i predsjednika Cibalijine Skupštine, piše Vinkulja.hr

– Gradonačelnik tvrdi da je 2017. godine, kada je preuzeo odgovornost za vođenje Grada Vinkovaca, Cibalijin dug iznosio 17 milijuna kuna. Odgovorno tvrdim da dug 2017. godine nije bio ni približno toliki – kaže Gagro koji je na dužnost Cibalijina predsjednika stupio 11. listopada 2014. godine, a odstupio je u srpnju 2017. godine, odnosno otprilike mjesec dana nakon lokalnih izbora na kojima je Bosančić trijumfirao.

Evo jedine i prave istine. U listopadu 2014. kada sam postao Cibalijin predsjednik zatečeni dug je iznosio 13.416.763,95 kuna, koliko je prijavljeno u predstečajnom postupku. Osim toga, postojao je dug prema uposlenicima koji prema slovu zakona nije mogao ući u predstečajni postupak. Riječ je o plaćama za siječanj, veljaču, ožujak, lipanj, srpanj, kolovoz i rujan 2014. godine, dakle za ukupno sedam mjeseci, u iznosu od oko milijun i 200 tisuća kuna. Uz to, postojao je i dug prema igračima koji također nije prijavljen u predstečajni postupak, a iznosio je 650.000 kuna. Dakle, ukupni dug u trenutku mog preuzimanja predsjedničke dužnosti, nije teško izračunati, iznosio je oko 15,2 milijuna kuna.

20.11.2018., Vinkovci - Gradonacelnik Vinkovaca Ivan Bosancic je pokazao projekte koji su u procesu rada, a imaju veliko znacenje za Vinkovce. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Gagrina matematika potom ide dalje…

– Za vrijeme mog mandata, koji je završio 5. srpnja 2017. godine, Cibalia je izmirila dug prema uposlenicima od spomenutih 1,2 milijuna kuna, riješila je i dugovanja prema igračima Zgrabliću, Milardoviću, Ottochianu, Kujundžiji, Conjaru…, u iznosu od 650.000 kuna. Nadalje, igračima je isplaćena 1. predstečajna rata u iznosu od 689.363,88 kuna, isplaćena im je i 2. predstečajna rata u iznosu od 499.363,88 kuna. Dalje, u predstečajnom postupku dug je s 13.416.763,95 kuna smanjen na 7.344.939,52 kuna. E, sad, uzet ćemo kalkulator, pa zbrojiti i oduzeti…

Sugovorniku nije mnogo trebalo za ove jednostavne računske operacije:

– U predstečajnom postupku smanjen je dug za 6.071.824,43 kuna (13.416.763,95-7.344.939,52, op. a.). Pribrojimo li tome „ispeglani” dug prema Radnoj zajednici od 1.200.000 kuna te dvije predstečajne rate isplaćene igračima u iznosu od 1.188.727,76 kuna (689.363,88+499.363,88, op.a.) dolazimo do toga da je u mom trogodišnjem mandatu dug smanjen za gotovo osam i pol milijuna kuna. Podsjećam, zatekao sam minus od gotovo 15,2 milijuna kuna. Kad sam odlazio iz kluba dug je bio daleko, daleko, daleko manji od tih 17 milijuna kuna koje Bosančić spominje.

Gagro priznaje da su iza njega ostali i stanoviti financijski repovi; Radnoj zajednici „ostao je dužan” dvije ili tri plaće, ne može se točno sjetiti. A dug prema igračima kretao se u rasponu od dvije do četiri plaće, kako kojem. Međutim…

– Važno je reći da mi iz nekog razloga nisu omogućili službenu primopredaju, pa ne mogu s brojevima biti precizan u decimalu. Ali, maksimalan dug u srpnju 2017. godine bio je osam-devet milijuna kuna, a ne 17. S tim što sam novom predsjedniku Tomi Bobeku u nasljedstvo ostavio tri milijuna kuna zarade ostankom u Prvoj HNL zahvaljujući tzv. mehanizmu solidarnosti, odnosno uspješnim Dinamovim nastupima u Europi. Taj novac na račun je „sjeo” 1. rujna 2017. godine. I uz to još dvije rate od TV prava od po 150.000 kuna. Prva je na klupski račun uplaćena 15. srpnja 2017. godine, a druga mjesec dana kasnije. I na sve to što je opterećivalo klupsko poslovanje u mom mandatu, platili smo brojače za publiku s ugradnjom i video nadzor zapadne tribine što je koštalo oko 800 tisuća kuna.

16.10.2021., stadion Cibalia, Vinkovci - Druga HNL, 9. kolo, HNK Cibalia - NK Osijek II. Marijan Orsolic, Dario Pudic
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Uglavnom, Gagro se naglas pita:

Kako je moguće da se klupski dug povećava, ako znamo da je seniorska momčad u sezoni 2018/19. igrala u Trećoj HNL, a pioniri, kadeti i juniori Međužupanijsku ligu? U toj sezoni samo kroz troškove natjecanja moralo se uštedjeti barem dva milijuna kuna. I još barem milijun kuna u sezoni 2019/20. koja je prekinuta zbog korone. Uglavnom, još jednom naglašavam da dug 2017. godine nije mogao iznositi 17 milijuna kuna – naglašava Gagro mašući dokumentacijom koju ima u posjedu i usput pozivajući da „institucije rade svoj posao”.

– Pozivam nadležne da provjere poslovanje kluba od 11. listopada 2014. godine, odnosno otkad sam postao predsjednik, na ovamo. Imam sve papire, točno znam što se događalo nakon mene. I odgovorno tvrdim da su neznanje, bahatost i politika uništili Cibaliju, što mogu dokazati, ako nekoga zanima. I slovima, i brojevima.

Gagro je potom centrirao i zanimljiv prijedlog:

– Ako volimo Cibaliju, predlažem da većinski vlasnik kluba, a to je Grad Vinkovci, pozove mene i sve predsjednike nakon mene, tj. gospodu Bobeka, Kuterovca i Kurtušića te gospođicu Lasić. Sigurno bismo došli do spoznaje zašto se Cibalia nalazi u ovakvoj katastrofi. Pritom ne želim ni u koga upirati prstom, nego samo argumentirati.

Kao što, naglašava Gagro, upiru prstom u njega već četiri godine i pet mjeseci…

– Zlonamjerni pojedinci etiketirali su me najvećim lopovom i kriminalcem u gradu. O tome koliki sam lopov najbolje govore činjenice; u klub sam se 2014. godine dovezao novim Golfom, a iz kluba sam 2017. otišao pješice, preko mosta. Prije predsjedničkog mandata živio sam u stanu od 65 kvadrata, a sada živim u garsonijeri. Eto, takav je Gagro kriminalac, baš od formata!

Uzeo je još malo daha, pa nastavio:

Dugo me sve ovo proganja, predugo. Ali, zbog mira u vlastitoj obitelji, zbog moje djece, nisam dosad htio ići s ovim u javnost. Ovo je samo jedan mali segment iz mog debelog fascikla argumenata o Cibaliji. Imam toga još o-ho-ho, a institucijama poručujem: Tu sam, na raspolaganju!

Gagro u zaključku:

– Dobro je da smo uzeli ovih sedam bodova u zadnja tri jesenska kola, jer na proljeće imamo „harakiri” od rasporeda, od 15 utakmica čak devet puta gostujemo. Siguran sam da će se iznaći spasonosno rješenje za Cibalijinu egzistenciju, jer klub u ovom momentu nije mnogo dužan. Problem je, međutim, što je u sportskom smislu Cibalia devastirana do temelja. I kad smo već kod toga, dopustite mi još tri rečenice; kada sam 2014. godine došao u Cibaliju pioniri, kadeti i juniori igrali su u Međužupanijskoj ligi, a seniori u Drugoj HNL. Kada sam 2017. odlazio iz kluba sve kategorije igrale su Prvu HNL. Za to je bilo potrebno i znanje, i novac. Hvala vam na prostoru – zaključio je Miroslav Gagro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije