Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regionalna košarkaška liga

Arapi povisili svoju ponudu, Dubai će godišnje ABA ligi plaćati 2,5 milijuna eura

Matija Habljak/Pixsell
19.03.2024.
u 16:32

Osim Partizana, svi klubovi koji su bili prisutni na Zoom Skupštini izglasali su da u svojoj ligi žele Dubai no ta odluka neće biti službena sve dok se ne izglasa novi društveni ugovor s kojim se proširuje broj klubova sa 14 na 16

Nakon što abaligaški klubovi nisu pristali na prvu ponudu Dubaija, vlasnici kluba iz Ujedinjenih Arapskih Emirata podigli su svoju ponudu koja je ovaj put prihvaćena. Za razliku od prvog dijela Skupštine, održanog prošlog tjedna, nastavak sjednice održan je video putem.

A drugo poluvrijeme, održano putem Zooma, iznjedrilo je novog člana regionalne košarkaške lige ali uz nekoliko odluka koje tek trebaju biti donesene. A najbitnija je promjena društvenog ugovora koji omogućuje i proširenje broja klubova sa sadašnjih 14 na 16. A u tom slučaju nitko nakon ovosezonskog natjecanja ne bi ispao izravno ali bi posljednje plasirani razigravao s drugoplasiranom momčadi Druge ABA lige. A njen prvak i Dubai bi ušli izravno.

A kako prvak mogao biti srpski klub (netko između Vojvodine, Zlatibora i Spartaka), klub koji bi razigravao za ulazak, vjerojatno sa slovenskom Krkom, ne bi smio biti srpski da se ne prekorači limit od šest klubova iz jedne zemlje. Po sadašnjem stanju na tablici, ali tek nakon doigravanja, to bi onda bio netko između Širokog, MZT-a, banjalučkog Borca, Podgorice...

Premda je za ovu sjednicu bilo planirano, Borcu iz Čačka, Splitu i podgoričkom SC Derbyju nije izglasano suvlasništvo jer neki klubovi, pa tako i Cibona i Zadar, nisu htjeli smanjiti svoje udjele. Nije prošao ni prijedlog o skidanju nacionalnog limita, broja klubova iz jedne zemlje, jer je se to dio cjelokupnog paketa koji nije izglasan.

A to znači da klubovima koji čine ABA ligu predstoji još posla oko usuglašavanja da bi odluka o dobrodošlici Dubaiju bila valjana. A klub s Bliskog Istoka podigao je svoju ponudu sa 1,5 milijuna USD na 1,7 milijuna eura a povećali su i svoje sudjelovanje u troškovima puta (600.000 eura) i smještaja (200.000 eura) pa se njihov godišnji doprinos procjenjuje na 2,5 milijuna eura. Po tom ugovoru svaki bi regionalni klub imao plaćen let i smještaj u Dubaiju pri čemu je olakotna okolnost što i Zagreb i Beograd imaju izravne letove za ovu atraktivnu destinaciju na Arapskom poluotoku. A to znači da će "vukovima" za to gostovanje trebati pet i pol sati leta što je tek nešto više no što provedu u autobusu do Splita. 

Većina abaligaša uvjerena je da liga teško može dobiti boljeg investitora od Dubaija kojemu je pak u interesu da igra u jednom europskom regionalnom natjecanju u svrhu svojevrsne pristupnice za najjača europska klupska natjecanja kao što su, prvo, Eurokup a potom i Euroliga.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije