Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPUNI NONSENS

Dubai ulazi u regionalnu ligu s Hrvatima i Srbima?! To nema smisla, ali jasno je što se krije iza svega

Zadar: Utakmica 22. kola AdmiralBet ABA lige između Zadra i Igokee
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/2
13.03.2024.
u 09:33

Koliko god im to nije drago, klubovi će vjerojatno na to pristati. Jer, u pitanju su novac i jamstvo veće profitabilnosti ovog natjecanja, a s time i nagradni fond. Jer, Arapi su obećali plaćati 1,5 milijuna dolara u svakoj od tri sezone plus putne troškove klubova koji bi k njima dolazili gostovati

U zagrebačkom hotelu Zonar održana je Skupština klubova regionalne košarkaške lige koja bi od sljedeće sezone mogla imati novog člana, i to onog koji ovoj regiji nikako ne pripada. A Dubai dolazi iz poprilično dalekog svijeta, s arapskog poluotoka, što je puno veća distanca od one koju su regionalni klubovi morali svladavati kada je takozvanu Jadransku ligu igrao Maccabi, i to dvije sezone.

Novac ne pita za granice

Zdravorazumski je zapitati se kakvog to smisla ima da netko tko ni po čemu nema veze s ovim podnebljem igra ovdašnju regionalnu ligu. Tu natjecateljskog rezona nema nikakvog. A bogme ni logističkog, jer nikome neće biti drago letjeti pet i pol sati do jednog od sedam emirata UAE radi jedne utakmice. Posebno se to neće sviđati klubovima koji igraju europska klupska natjecanja, naročito euroligašima Partizanu i Crvenoj zvezdi. No, takvo što neće biti drago ni hrvatskim klubovima, igrali oni ili ne u Europi.

Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages /PIXS

I koliko god svima njima to nije drago, klubovi ABA lige vjerojatno će na to pristati jer su se načelno oko toga i složili. U pitanju su novac i jamstvo veće profitabilnosti ovog natjecanja, a s time i veći nagradni fond. Jer, Arapi su obećali plaćati 1,5 milijuna dolara u svakoj od tri sezone plus putne troškove klubova koji bi k njima dolazili gostovati. Po nama je to prilika za izvući još više petrodolara s obzirom na žarku želju Dubaija da igra i ovo natjecanje uz Euroligu, za čije će članstvo biti izglasani danas.

A kad je već tako,čelnici ABA lige odlučili su se cjenkati i tražiti više novca od dosad nuđenog pri čemu se želje protežu i do 2,5 milijuna USD godišnje. Na sve to obje strane su se dogovorile da će konačna odluka ima donijeti do sljedećeg utorka inače od posla neće biti ništa. A u tom duhu je i okončano prvo poluvrijeme ove Skupštine čije se drugo poluvrijeme treba odigrati za šest dana. Ali tada s riješenim pitanjima oko suvlasništva, broju klubova u sljedećoj sezoni i pretvorbom ABA lige iz jedinstvenog trgovačkog društva (j.t.d.) u društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.).

S obzirom da je Dubai spreman platiti Euroligi 65 milijuna eura (na šest plus jednu godinu), koje će podijeliti 13 klubova, onda se ovih 1,5 milijuna USD godišnje za ABA ligu i njezinih 14 klubova nekima učinilo malo.

Doduše, i uz taj novac možda bi igrači ovdašnjih klubova imali ponešto veću plaću, a najbolje će proći oni koje Dubai izabere za svoju momčad jer će prvu godinu igrače morati i preplatiti. A to će biti prilika za neke vrlo dobre regionalne igrače, ranga Luke Božića, da znatno podebljaju račun. Dakako, ako su spremni toliko putovati koliko će to činiti Dubai.

Hoće li Srba biti sedam?

Provlačila se i priča da bi trener tog kluba bio Svetislav Pešić, što je ipak manje vjerojatno jer srpski izbornik ima 74 godine i toliko putovanja za čovjeka njegove dobi očito baš i nije blagotvorno. Vjerojatnije je pak da bi to bio netko u punoj snazi tko je klupski slobodan, poput Sergija Scariola. Dakako, taj bi klub trebao itekako dobrog sportskog direktora pa se u tim pričama provlači i ime Nikole Vujčića, koji je napustio Tel Aviv, i mjesto sportskog direktora Maccabija, te živi u Rijeci.

Ulazak Dubaija znači i širenje lige na 15 ili 16 klubova, ovisno o tome kako se suvlasnici dogovore. A to bi za hrvatske klubove, koji moraju igrati domaće prvenstvo, značilo dodatno zagušenje kalendara. Za njih je opasnost i skidanje administrativne zabrane od najviše pet klubova iz jedne zemlje. S obzirom na to da se osiromašeni hrvatski klubovi teško mogu probiti kroz Drugu ABA ligu, moglo bi se dogoditi da Prva ubrzo ima i sedam srpskih klubova što bi izazvalo veliku neravnotežu.

Ključne riječi

Komentara 3

LU
luzer96
10:20 13.03.2024.

Novinaru,zdravorazumski je da je u športu Izrael u svim športovima u Europi,to je normalno ali kada su pitanju Arapi to nije normalno,grdi svijet a još grđi ljudi koji moraju pisati ono što gazda kaže

BS
Blue_shirt
10:00 13.03.2024.

Evo još jedan razlog zašto bi hrvatski klubovi trebali napustiti ovu aba ligu.

BI
billynik
10:17 13.03.2024.

Koji bolesni Svijet?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije