Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Spašavanje vojnika Šoljića

09.07.2008.
u 17:16

Trebalo je proći pedesetak godina od završetka Drugoga svjetskog rata da bi Amerikanci priču o spašavanju posljednjeg preživjelog brata iz obitelji Ryan pretočili u svjetski blockbuster. Film je vidio cijeli svijet, a Spielberg je na njemu uknjižio pola milijarde dolara. Mala anketa, napravljena osobno pred studentskim domom "Cvjetno" u Zagrebu, otkriva da je većini studenata poznat film "Spašavanje vojnika Ryana".

Čuli su, mogu ponoviti srž priče. "A tko je Kata Šoljić", pitanje je na koje je tek manje od polovice dalo kakav-takav  točan odgovor. Premalo je njih čulo za vukovarsku "majku hrabrost", koja je u Domovinskom ratu izgubila četiri sina, a u utorak preminula u 87. godini. 

U Spielbergovu filmu američka država uspijeva, pod najdramatičnijim okolnostima i uz masovnu pogibiju posebne grupe vojnika spasilaca, ipak živog vratiti roditeljima u SAD zadnjeg od četvorice vojnika i braće Ryan. Filmska je priča djelomično istinita, temeljena na slučaju braće Niland.
Nije bilo moguće spasiti posljednjeg vojnika Šoljića, jednog od četvorice sinova majke Kate, koji su poginuli u samo nekoliko dana vukovarske tragedije.

Da je rat u Vukovaru barem donekle sličio onom u Europi 45., a nije, da su Katini sinovi bili vojnici SAD-a, a nisu, da je RH tada mogla voditi evidenciju o tome koliko je sinova iz iste obitelji već poginulo, a nije, te da se iz opkoljenog Vukovara mogao evakuirati barem jedan od sinova Kate Šoljić, a nije  starica bi, uz barem jednog preživjelog sina, zacijelo mnogo lakše podnijela strašan teret koji ju je pratio cijelog života.

Naime, priča o "vojnicima Šoljić" puno je jača od one o "Ryanima". Kata je imala i četvoricu braće  svi su pobijeni na kraju rata 45. U nekoliko dana, kao i njezini sinovi 46 godina poslije  Mijo (izvađen iz bunara, bez glave), Mate (razbacali mu kosti), Ivo (zapovjednik obrane Mitnice, gine u proboju), te Niko, kojega su nogama ubili u Srijemskoj Mitrovici. Istinu o Niki majka Kata doznala je tek 2003.

Pokojni Tuđman odlikovao ju je, a Kata je imala svu potrebnu pažnju. Potkraj života bila se angažirala na obrani optuženih hrvatskih branitelja i generala, što su neki iskoristili i čak je i vrijeđali, sprdajući se da je "prečesto na TV-u". To je izjavio jedan ugledni komentator, dodajući "a ja i ne znam za tu njezinu djecu". Je li bila njezina osobna tragedija iskorištavana u političke svrhe, to sada više nije važno.

No, važno je da se pamte njezine riječi, koje pronose kćeri Marija i Ana: "Veliki je zločin počinjen nad Hrvatima, mi nismo ni na čije išli, branili smo svoje." Klasična hrvatska istina koju treba pamtiti, kao i Katu, koja je nakon 12 godina barem postigla da sinovi leže u zajedničkoj grobnici.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?