Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rajko Dujmić

Život mu je bio buran, sudjelovao je u tučnjavama, a tvrdio je da drogu ne uzima

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/9
28.09.2019.
u 17:39

Glazbenik je imao brojne uspone i padove, a ovo ljeto završio je u Remetincu zbog prijetnji i fizičkog napada.

Rajko Dujmić u srpnju je završio u Remetincu zbog prijetnji i fizičkog napada na suprugu Snježanu. Glazbenik je pušten iz Remetinca i sada boravi na liječenju, a odlazak na liječenja bila je njegova odluka. U zadnjih nekoliko godina Rajko je imao brojne uspone i padove te je sam prije nekoliko godina priznao kako ga život nije mazio.

- Bio je dosta buran i prolazio sam i sunčane i kišne dane. I snjegove i svašta... rekao je u jednom intervju koji je dao za medije u Srbiji. Rajko Dujmić autor je nekih od najvećih hitova naše glazbene scene, a zarađivati  svirajući počeo je još kao 13-godišnjak. Tada ga je Pero Moskaljov pustio da ga zamijeni na klaviru u Intim baru u Dugom Selu, a nakon osnovne škole kreće u srednju glazbenu školu, smjer violina. Istovremeno na Kaptolu je slušao predavanja o gregorijanskom koralu, harmoniju i melodiju kod časne Imakulate.

Njegovi roditelji rano su prepoznali Rajkov talent i za jedan rođendan dobio je usnu harmoniku, a kako je sam jednom pričao toliko je svirao usnu harmoniku da je dobio žulj na usnici. Kao dijete bio je vragolan i priznao je kako je s aerodroma krao svjetla zajedno s prijateljima, a znao je upasti i u tučnjave i često je dobivao batine.

Sredinom 70-ih Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u Nove Fosile, ali Rajko poziv odbija i bendu se priključio 1977. godine i zaredali su se hitovi benda za koje je zaslužan Dujmić. Novi fosili postaju jedan od najpopularnijih bendova u Jugoslaviji godišnje su imali i 300 koncerata.

- Sve su moje pjesme stvarne! Ako događaj nije istinit, ni pjesma ne može biti uvjerljiva, emotivna - rekao je jednom Rajko za svoje pjesme. ispričao je i kako je njegov veliki hit "Za dobra stara vremena" nastao u četiri sata ujutro u Saloonu. Kad mu je Stevo Cvikić pokazao pjesmu odmah je odsvirao melodiju. Fosili su početkom 90-ih prestali nastupati, a kasnije se doznalo kako su navodno Rajkovi problemi s ovisnošću bili razlog raspada grupe. Bend se kasnije opet okupio, ali stari Rajkovi problemi su opet postali aktualni i 2014. godine Sanja Doležal, Vladimir Kočiš Zec i Marinko Colnago najavili su kako grupa prestaje s radom zbog toga što na Rajka ne mogu više računati.

- Nažalost, Rajkovo je stanje takvo da nakon prisilne hospitalizacije u bolnici Vrapče ne može ispuniti dogovorene obveze. Žao nam je zbog toga. I dalje ćemo ga podupirati u nastojanjima da se oporavi i ozdravi - u priopćenju su tada napisali Sanja Doležal,  Vladimir Kočiš Zec i Marinko Colnago. O njegovoj ovisnosti pisalo se i početkom 2000-ih godina kada nam je na tu temu rekao ovo:

- Drogu ne znam ni prepoznati, nikada nisam uspio skužiti tko uživa u tome ili je uzima. Da sam ovisnik, priznao bih to u novinama, ali zato da  pomognem mladima, a ne da netko zbog toga proda novine. Priznajem da volim popiti. Dok sam bio mlad, nisam imao vremena za drogu, a sada je ne želim niti imam mogućnosti za to. Možda sam i probao nešto kao mlad, ne sjećam se, putovao sam po svijetu, ali u moje vrijeme se više slavilo uz čašicu. Kada je čovjek pod narkoticima, tako kažu, ne može se ni potpisati ni skladati. O narkoticima ne želim ni razgovarati jer činimo medvjeđu uslugu našoj djeci, pravimo joj reklamu.

Kasnije je policija kod Rajka našla  0,8 grama kokaina zbog čega je platio novčanu kaznu od tri tisuće kuna. Rajko je 2013. godine dobio Porina za životno djelo, a u njegovom bogatom glazbenom opusu je i pjesma "Rock me" s kojom je grupa Riva pobijedila na Eurosongu, a "Sanjaj me", "Da te ne volim", "Ja sam za ples" samo je dio pjesama koje Dujmić potpisuje i koje se rado slušaju i danas. 

Komentara 4

Avatar rubinet
rubinet
19:09 28.09.2019.

Dujmić je hrvatski pop-glazbeni genijalac.

Avatar TamiFlu
TamiFlu
19:54 28.09.2019.

Vade Retro Satana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije