Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sličnosti

Tonči Huljić priznao plagiranje pjesme za seriju 'Larin izbor'

'24.03.2011., Split - Topli suncani dan iskoristili su Vjekoslava i Tonci Huljic za kavu na splitskoj rivi. Tonci je cesto ustajao i telefonirao. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
11.07.2012.
u 09:30

Vinko Škarona skladatelj je pjesme "Komadić neba plavoga", čiju je melodiju Huljić preuzeo

Preslušavanjem pjesme "Samo ljubav ostaje", pod kojom je potpisan Tonči Huljić i koja je naslovna pjesma u popularnoj sapunici "Larin izbor", glazbeni znalci uočili su kako ih Huljićeva melodija neodoljivo podsjeća na melodiju pjesme "Komadić neba plavoga", koju je grupa Azuro prije 13 godina izvela na festivalu Melodije Istre i Kvarnera.

Nesusretljivi Huljić

Glazbenu zavrzlamu koja je izgledala kao priča o plagiranju u koju je upleten Tonči Huljić rasvijetlio nam je kompozitor skladbe "Komadić neba plavoga" Vinko Škarona.

– Istina je da su melodije slične i da smo to primijetili kad smo čuli pjesmu "Samo ljubav ostaje" i s gospodinom Huljićem uspješno smo to riješili na jednom neformalnom sastanku kad smo se dogovorili oko podjele autorskih prava – kaže Škarona dodajući da se u današnje vrijeme hiperprodukcije takve stvari događaju. Na odjavnoj špici serije "Larin izbor" nije potpisan kao kompozitor, ali na službenim stranicama ZAMPA-a (Zaštita autorskih muzičkih prava) kao skladatelji potpisani su Ivan i Tonči Huljić te Vinko Škarona i Vlasta Juretić.

Zamoljen da komentira taj slučaj i kaže je li pjesmu "Komadić neba plavoga" možda čuo i prije nego što je skladao "Samo ljubav ostaje", Tonči Huljić nam je odbrusio: – Pišite što god hoćete, ne zanima me. Ja sam na odmoru!

Za krađu 110 tisuća kuna

To nije prvi put da se Huljićevo ime provlači uz krađu tuđih melodija, a zbog jednog plagijata završio je i na sudu. Naime, skladatelj pjesme "Dalmatinka mala" Ivica Bašić tužio je Huljića jer je u njegovoj pjesmi "Da me 'oće Stipe", koju je izvodila Renata Končić Minea, prepoznao puno sličnosti sa svojom skladbom. Prošle godine pravomoćnom odlukom Županijski sud u Splitu odlučio je da Huljić mora platiti 110 tisuća kuna zbog plagiranja Bašićeva refrena.

Glavni tajnik Društvu hrvatskih skladatelja Antun Tomislav Šaban kaže da se u praksi obično autor i autor navodno plagiranog djela pozivaju na sporazumno rješenje. Ako se to dogodi, služba Zaštite autorskih muzičkih prava može zaustaviti isplatu autorskih prava od predmetnog djela do sporazuma, odnosno do pravomoćnog sudskog rješenja, a autore se upućuje da slučaj riješe na sudu.

– Takvi su slučajevi rijetki, manje od jednom godišnje i obično se završe sporazumom. Sudskih postupaka bilo je svega nekoliko u posljednjih desetak godina – kaže Šaban.

 

Ključne riječi

Komentara 16

MA
Maroje2312
11:29 11.07.2012.

Sve to oko Larinog izbora me strašno iritira. Počev od imena Zlaja pa do Nikše dalmoša koji breče. OJ. Veljača da i ne govorim.Sve skupa šuć muć pa prolij.....

ZO
zof
12:20 11.07.2012.

Seriju Larin izbor počeo sam gledati sa velikim simpatijama i podrškom jer je domaća, a najavljivana je kao velika dalmatinska ljubavna priča...Mislio sam „sve je bolje od stranih sapunica, imaju moj popust u svemu, ne mora ni biti nešto posebno, neka su tu naši glumci bit će sigurno dobra..“ Kad sam vidio prvih par epizoda ostao sam šokiran radnjom, dijalozima, glumom, izgovorom dalmatinskog jezika, do besvjesti ponavljanja istih scena i dijaloga u različitim varijantama..kao da je napisana za poluidiote, s tim da je ono „polu“ kompliment. Nisam ni znao da postoji toliko vrsta dalmatinskog jezika: „osječki, purgerski, srpski.“ .Volio bi upoznati dvije osobe iz Larinog izbora. Prva je ona osoba koja je pisala ovakav scenarij, druga je ona osoba koja je oblačila Laru u seriji. Ja ne vjerujem da te dvije osobe uopće postoje, jer da postoje ne bi bilo moguće u jednoj seriji vidjeti toliko gluposti, površnosti i neukusa.

JO
josmalopanestalo
10:36 12.07.2012.

a mi mu plačamo socijalno i za pemziju a on siroće nema , pa on je zadužio hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije