Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počelo suđenje stojanu matavulju

'Kriv sam, ali alkohol i umor nisu kumovali nesreći'

stojan matavulj
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
20.11.2014.
u 09:20

- Kriv sam i izražavam duboko žaljenje zbog onoga što se dogodilo, ali ne mogu se složiti da su alkohol i umor kumovali nesreći – skrušeno je kazivao glumac Stojan Matavulj (53) na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu gdje je jučer počelo suđenje za nesreću u kojoj je preminula glumica Dolores Lambaša (32)...

- Kriv sam i izražavam duboko žaljenje zbog onoga što se dogodilo, ali ne mogu se složiti da su alkohol i umor kumovali nesreći – skrušeno je kazivao glumac Stojan Matavulj (53) na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu gdje je jučer počelo suđenje za nesreću u kojoj je preminula glumica Dolores Lambaša (32). Sutkinja Jasna Krnić kazala je kako takav optuženikov iskaz znači da se ne osjeća krivim, pozvavši ga da svoju obranu iznese na kraju dokaznog postupka.

Neprospavana noć

Matavulja se, podsjetimo, tereti da je u rano jutro 23. listopada prošle godine na autocesti Zagreb – Lipovac u blizini Sredanaca u Brodsko-posavskoj županiji skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradala njegova mlada kolegica .

Prema optužnici, umoran zbog neprospavane noći i sa 0,66 promila alkohola u krvi, Matavulj nije prilagodio vožnju svojeg nissana otežanim uvjetima na cesti, slaboj vidljivosti zbog magle i sumraku. Brzinom od 130 km na sat zabio se u volkswagen ispred sebe, zbog čega se automobil prevrnuo. Dolores, koja je sjedila na suvozačevu mjestu, ispala je iz vozila i šest sati poslije u brodskoj bolnici podlegla teškim ozljedama. Tragičnoj nesreći prethodila je cjelovečernja veselica u Iloku, u koji su glumci svratili na povratku iz Beograda. S njima u društvu bio je i Matavuljev prijatelj Željko Sladetić, domaćin Festivala glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, s kojim su večerali na terasi hotela Dunav. Naručili su butelju vina i platu mesnih delicija, koju su konzumirali u odvojenoj sali, a zatim otišli u vinariju iločkog gradonačelnika, Stare iločke podrume te, naposljetku, u diskoteku. Prema Sladetićevim riječima, Matavulj je popio samo jedan gemišt.

– Stojan i Dolores rezervirali su sobu u hotelu, namjeravali su prenoćiti. Ja sam iz diskoteke otišao malo ranije, uz dogovor da ćemo se naći ujutro u hotelu na kavi. Ne znam zašto su u međuvremenu promijenili odluku – govorio je Sladetić o događajima koji su, ispostavilo se, sudbonosno utjecali na živote dvoje glumaca.

Trebao je vidjeti vozilo

Vlasnik diskoteke Vlatko Tilović rekao je da je Matavulj cijelo vrijeme razgovarao sa Sladetićem. Na šank im je poredao četiri gemišta, ali ne zna koliko je tko popio. Istodobno, glumica se družila s njim i njegovim prijateljem, koji su igrali biljar.

– Dolores je izgledala malo alkoholizirano. Bila je vesela, razgovarala je, recitirala i pjevala nam. Naručila je dvije bočice traminca od 1,75 dl, od kojih je jednu popila, a drugu ne – svjedočio je ugostitelj. Prometni vještak Darko Konjević ustvrdio je da je, s obzirom na uvjete koji su vladali na cesti, optuženik mogao uočiti vozilo ispred sebe na udaljenosti od 200 metara. U prilog tome govori i tvrdnja Đure Piškovića, vozača u čiji se volkswagen zabio Matavulj, koji je rekao da su ga prethodno već obišla tri auta i kako ga je, unatoč sumaglici, svaki prosječan vozač mogao uočiti na vrijeme. Dolores je u trenutku nesreće bila u ležećem položaju, ali ne zna se je li bila vezana pojasom. – Nesporno je da je Dolores ispala iz auta, što je u uvjetima korištenja pojasa izrazito atipična pojava – rekao je vještak. Doloresini roditelji nisu se pojavili na raspravi te su se ispričali poslovnim i zdravstvenim razlozima.

>>Matavulj na suđenju: Teško mi je, ali alkohol i umor nisu uzrok nesreće

>>'Teško se pomiriti s time da njezina smijeha više nema'

Komentara 18

LL
lllljjjjjjjjjjgzg
12:14 19.11.2014.

Stojan posteno priznao da je krivac a najgore je sto mora nositi taj osjecaj kroz zivot.

DU
Duba
12:00 19.11.2014.

Priznati da je kriv. ... nije lako. Većina bi se izmotavala ovo ili ono je krivo samo ne ja! Poslije takve tragedije treba imati karakter i tako što priznati. Respekt

Avatar LaMer
LaMer
13:53 19.11.2014.

Odgovoran je jer je celu noć pil alkohol i onda tako pijan krenuo na put! Naravno da je alkohol kriv za nesreću , njegove rekacije su bile višestruko usporene . Da nije bio pijan sigurno bi primjetio auto ispred sebe !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije