Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dušan kojić koja

Sestra mu je spasila život, obožava Hendrixa i volio bi da rata nije bilo

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
31.07.2019.
u 21:35

Dušan Kojić Koja, frontmen rock banda Discipline A Kitschme doživio je moždani udar i u induciranoj je komi. Ova vijest potresla je obožavatelje cijele regije.

Nakon što je došao u Veliku Britaniju, Koja je osjetio određene zdravstvene probleme. Liječnici su ustanovili da je u pitanju moždani udar te mu je pravodobno pružena pomoć i čeka se da se oporavi – priopćila je obitelj Dušana Kojića Koje javnosti vijest da je legendarni glazbenik imao moždani udar i da je trenutačno u induciranoj komi.

Jedini uzor mu je Hendrix

Vijest o zdravstvenom stanju frontmena Discipline A Kitschme potresla je cijelu regiju i to nimalo ne čudi jer Kojin je utjecaj na cijelu generaciju mladih rock-glazbenika snažan, njegova glazbena inovativnost tijekom novog vala bit će upisana velikim slovima u glazbene enciklopedije ovih prostora. Novi val iznjedrio je mnogo kvalitetnih glazbenika i bendova, ali Koja i njegova Disciplina kategorija su za sebe jer su unutar tog pravca kreirali svoj glazbeni izričaj i estetiku te postali svojevrsni glazbeni fenomen. Nakon što se grupa Šarlo akrobata raspala početkom 1982., njihov basist Dušan Kojić Koja sljedeće godine objavljuje album prvijenac svojeg novog sastava.

Taj album, nazvan “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno”, odmah je najavio da je riječ o jedinstvenoj glazbenoj pojavi na glazbenoj sceni bivše države. Bas i bubnjevi okosnica su ovog albuma i prate Kojinu teoriju da su najoriginalnije one stvari koje su najjednostavnije. Hrabar i odvažan bio je taj korak s basom i bubnjevima i Koju je istaknuo kao kreativnog autora glazbe i stihova, a album je 1998. zauzeo 27. mjesto najboljih sto rock i pop-albuma u knjizi “YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rock i pop-muzike”.

O tvrdnjama da je smisao za pisanje naslijedio od oca, pisca Blagoja Kojića, Koja je u intervjuu za Nacional rekao da njegov otac nije previše literarno utjecao na njega.

– Moj otac bio je cijenjen u književnim krugovima, ali nikad nije uspio živjeti profesionalno od toga, budući da mu je izraz bio prilično težak, a nije se htio dodvoravati onome kome treba. Nije previše literarno utjecao na mene. Njegove rečenice znaju potrajati i cijeli jedan pasus, ako ne i duže, dok je kod mene suprotno. Ali pokazao mi je npr. talijanski i ruski štim na gitari – izjavio je Koja ne skrivajući da se njegov otac poput svakog roditelja brinuo može li mu sin živjeti od glazbe i zato je dijelom bio skeptičan prema njegovu odabiru.

Iza Discipline je 11 objavljenih albuma, a kritičari ocjenjuju da je najplodonosnija za bend bila Kojina londonska faza. Opstati u Velikoj Britaniji nije bilo lako jer tamo vlada pop, a Disciplinin nemogući spoj rocka i dancea, koji su sami ustanovili, nije se nikako uklapao u taj glazbeni svijet, priznao je sam Koja. U svakoj od glazbenih faza kroz koje je prolazio osjeti se tu i tamo utjecaj Jimija Hendrixa kojem se Koja oduvijek divi.

– Hendrix je pojam slobode, glazbeni inovator, apsolutno nenadmašen do dana današnjeg. Kod njega sam sve čuo: blues, funk, rock, jazz pa i punk, prije nego što se punk rodio. Njegov izraz toliko je intenzivan da ga mnogo njih ne smije ni slušati, uznemiruje im čula, zahtijeva totalnu pozornost. A to je nešto na čemu i mi inzistiramo. Ne bavimo se glazbom tek tako, prateći nogomet, politiku, šah, ne citiramo konvencionalnu umjetnost, štoviše, mi svemu tome pariramo – objasnio je Koja u intervjuu za Treći svijet.

Kojina kreativnost ne zaustavlja se samo na glazbi benda, radio je on i glazbu za filmove i kazališne predstave.

Iza njega su uspješna četiri desetljeća rada i kreativnog stvaralaštva, a kada su ga novinari pitali je li zadovoljan onim što je postigao i ima li želju nešto mijenjati, odgovorio je da je svime zadovoljan.

Preskočio bi rat

– Da, apsolutno sam zadovoljan i, kad bi trebalo, sve bih ponovio isto. Jedino bih volio preskočiti ratove i raspad zemlje, to mi baš i nije bilo neophodno u životu – rekao je Koja. Obitelj je u svojem priopćenju svima zahvalila na podršci i željama za što brže ozdravljenje zamolila da se poštuje njihova privatnost.

Komentara 10

Avatar Olujni
Olujni
21:54 31.07.2019.

Koja legendo, ozdravi, kao mlad sam obozavao Sarlo Akrobatu, Disciplinu nesto manje, ali uz Sarlo A., Ekatarinu Veliku, Haustor, Idole i Azru sam odrastao. Uh sad kad mi 'Rvatine pocnu brojati crvena krvna zrnca!

AL
altruist
21:42 31.07.2019.

Jedina opravdana vijest iz Srbije zadnjih 10 godina u VL. Koja, Zeleni zube, drzi se!!!

DU
Deleted user
22:31 31.07.2019.

Svatko pametan je bio protiv rata.Samo nažalost na svim stranama je bilo onih koji su htjeli rat i to su činjenice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije