Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hollywoodska ostvarenja

Ovih 10 filmova klasici su koje za Uskrs ne smijete propustiti

Foto: Promo
1/4
03.04.2021.
u 20:15

Gibsonova “Pasija” izazvala je brojne rasprave i kontroverze; “Uskrsnuće” iz 2016. jedno je od posljednjih velikih ostvarenja sa središnjim događajem kršćanstva kao središnjim motivom radnje.

Isusova patnja i uskrsnuće bili su inspiracija brojnim hollywoodskim ostvarenjima. Neke od filmova s tom tematikom gledat ćemo i tijekom ovih uskrsnih blagdana, a u prigodnom prilogu prisjetili smo se deset najpoznatijih.

Legendarni “Ben-Hur” svakom će ljubitelju filmskih klasika pasti na pamet kao prva asocijacija na tematiku Isusove muke. Nastao je prema romanu američkoga odvjetnika, generala Lewa Wallacea “Ben Hur: Priča o Kristu” (1880.), a režiju je potpisao Williama Wylera. Epska priča o životu židovskog princa Jude Ben-Hura osvojila je čak jedanaest Oscara i smatra se jednim od najuspješnijih filmova svih vremena. Spektakularna utrka kočija samo je jedna od antologijskih scena epskog ostvarenja iz 1959. s Charltonom Hestonom u glavnoj ulozi.

Foto: Arena Hospitality Group

Židovski princ Juda Ben-Hur (Heston), uspješan je i bogat trgovac s impresivnim imanjem u Jeruzalemu. No, dolazak rimske vojske najava je velikih političkih promjena u Judeju. Rimsko izaslanstvo uz guvernera predvodi vojni zapovjednik i stari prijatelj obitelji Ben-Hur, Messala (Stephen Boyd). Isprva se Juda i Messala pozdravljaju kao davno izgubljena braća, ali ta sloga uz uspomene na zajedničko odrastanje ne traje dugo. Politička razmimoilaženja i Judino bogatstvo uzrok su prvih razmirica koje prerastaju u sukob između Messale i Jude. Za vrijeme parade rimskih legija, odlama se crijep s Judine kuće i umalo usmrćuje guvernera. Messala, iako siguran u Judinu nevinost, osuđuje Judu na progonstvo i težak rad na rimskoj galiji, a njegovu majku i sestru baca u zatvor. Bijesni Ben-Hur zaklinje se na osvetu, a njegova osobna i obiteljska drama stapa se kroz radnju s pojavom, djelovanjem i patnjom Isusa Nazarećanina.

Narator Orson Welles

Što je za filmsku industriju 20. stoljeća bio “Ben-Hur”, to je za početak novog milenija bila “Pasija” (u originalu “Passion of the Christ). U svom trećem i uvjerljivo najskupljem (370,8 milijuna dolara) redateljskom ostvarenju, Mel Gibson 2004. donosi kontroverzni prikaz biblijske priče s Jimom Caviezelom u ulozi Krista.

Gibsona su tijekom snimanja pratili brojni problemi, od zakonskih do stalnih rasprava s vjerskim zajednicama, zbog iznimno realistično prikazanih detalja mučenja što je potaknulo mnoge da i prije kraja filma napuste kinodvorane. Najupečatljiviji trenuci u filmu, uz prikaze Isusova mučenja, bili su i pojava Sotone u liku žene koja drži deformirano dijete te Judino samoubojstvo.

Foto: Arena Hospitality Group

Film “Kralj kraljeva” jedan je od najzanimljivijih prikaza života Isusa Krista, od njegova rođenja u Betlehemu do raspeća i uskrsnuća. Snimljen je 1961. u režiji Nicholasa Raya, a predstavlja remake istoimenog nijemog biblijskog spektakla o Isusovu životu iz 1927. godine. U naslovnoj je ulozi Jeffrey Hunter, jednu od najimpresivnijih uloga ostvario je Robert Ryan kao Ivan Krstitelj, a poseban “ton” filmu daje glas naratora – Orsona Wellesa. Film obuhvaća sve važnije događaje koji se spominju u Novom zavjetu čija je vjerna interpretacija, uzbudljiva i zanimljiva zbog nadahnute obrade evanđelja. Ovo raskošno filmsko ostvarenje, s brižljivo rekonstruiranim razdobljem 1. stoljeća nove ere, zauzima posebno mjesto u opusu glasovitog redatelja Nicholasa Raya.

“Uskrsnuće” (“Risen”), film redatelja Kevina Reynoldsa iz 2016. godine, epska je biblijska priča o uskrsnuću promatrana iz kuta nevjernika. Klavije (Joseph Fiennes), moćni rimski vojni tribun i njegov pomoćnik Lucije (Tom Felton), prihvate se zadatka riješiti misterij onoga što se dogodilo s Isusom u tjednima nakon raspeća kako bi razbili glasine o uskrslom Mesiji i spriječili ustanak u Jeruzalemu. Film “Uskrsnuće” nije samo još jedan u nizu uradaka sedme umjetnosti o Isusu Kristu već se radi o izuzetno kompleksnoj, intrigantnoj i praktički detektivskoj priči snimljenoj u maniri najnapetijih trilera.

Foto: Arena Hospitality Group

Isus Krist Superstar (1973.) filmska je adaptacija broadwayskog hita, istoimene rock-opere Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea. Film opisuje posljednjih sedam dana života Isusa Krista prije razapinjanja na križ te je ispričana iz aspekta tragičnog lika Jude Iškariotskog. Redatelj i autori na vrlo suvremen način razvijaju njegov psihološki profil, suvremena je i odjeća protagonista (hipi stil), a među scenskim rekvizitima našli su se i puška i automobil! Snimljena u pustim predjelima Izraela, među kamenim ruševinama, u ruhu rocka i modernih koreografskih izvedbi, ova filmska opera avangardna je interpretacija Novog zavjeta te je u vrijeme nastajanja doživjela mnoge kritike koje su danas, 40-ak godina nakon broadwayske praizvedbe, tek podatak krutog stava prema neosporno koherentnom djelu originalnog i nesvakidašnjeg gledišta.

Film je uglavnom zadržao glumačku postavu i pjesme iz popularnog teatarskog predloška, a Iana Gillana u ulozi Isusa zamijenio je Ted Neeley. Iako je, slično kao i rock-opera, bio predmetom kritika, kako iz židovskih krugova koji su ga smatrali antisemitskim tako i iz kršćanskih, koji su prikaz Isusa kao svojevrsne rock-zvijezde smatrali blasfemičnim, Isus Krist Superstar postigao je izuzetan komercijalni uspjeh. Mjuzikl “Uskršnja parada” osmislio je skladatelj Irving Berlin predlažući Fox studiju spoj prije skladanih djela s nekoliko novih. Honorar koji je Berlin tražio za film bio bi odbijen da producent Arthur Freed nije spriječio takav neslavni rasplet. Te 1946. godine Berlin je započeo seriju svojih filmskih projekata koncentriranih oko hitova opusa jednog skladatelja. Scenarij je krenuo u razradu, a bio je pisan za tada najveću glazbenu zvijezdu MGM-a – veliku Judy Garland. Samo dan prije velike uskrsne parade Don Hewes (Fred Astaire) sazna da njegova plesna partnerica, i tajna ljubav, Nadine Hale (Ann Miller), ne želi produžiti ugovor. Kako bi dokazao da mu Nadine nije toliko važna, on prihvati ponudu mlade plesačice, Hannah Brown (Judy Garland), i zarekne se da će od nje napraviti veliku zvijezdu. Režije se prvo prihvatio Vincente Minnelli, tadašnji suprug Judy Garland, a zamijenio ga je Charles Walters. Partner Judy Garland na filmu trebao je biti Gene Kelly, a spletom okolnosti osobno se pobrinuo da ga u toj ulozi zamijeni Fred Astaire koji je baš s “Uskršnjom paradom” započeo plodnu desetogodišnju suradnju s MGM-om.

“Deset zapovijedi” posljednji je, a ujedno i najspektakularniji film velikog Cecila B. DeMillea (remake vlastitog filma iz 1923.). Kolosalni ep rađen je prema starozavjetnoj biblijskoj priči o Mojsiju, blockbuster melodramatskoga stila, posebno vidljivog u grandioznim, ekspresivnim pozama, gestama i mimici glumaca. Charlton Heston, ikona biblijskih filmskih uprizorenja, nepokolebljiv je i stoičan, sa sporom intonacijom, pravi odvažni vođa. Ističu se i karizmatični Yul Brynner u ulozi Ramzesa II. i izvrsna Anne Baxter kao egipatska kraljica Nefertari. Film je doživio pozitivne kritike i izvanredan komercijalni uspjeh, postavši najgledanijim hollywoodskim filmom 1956. i jednim od komercijalno najuspješnijih igranih filmova u povijesti.

Animirani “Princ od Egipta”

Za tadašnje prilike nevjerojatnih 20 milijuna dolara skupi biblijski spektakl “Najveća pripovijest svih vremena” djelo je iz 1965. hollywoodskog majstora Georgea Stevensa, autora brojnih sjajnih filmova kao što su “Mjesto pod suncem”, “Američka tragedija” i legendarni vestern “Shane”. Riječ je o jednoj od filmski najefektnijih ekranizacija Evanđelja.

Stevensov film može se pohvaliti uistinu zvjezdanom glumačkom ekipom u kojoj se John Wayne pojavljuje tek u ulozi anonimnoga rimskoga stotnika, a Pat Boone kao “statist sa zadatkom”, mladić pred grobom. Glavne uloge nose legendarni Max von Sydow (Isus) i Dorothy McGuire (Djevica Marija). U filmu se pojavljuju i druge hollywoodske legende: C. Heston, S. Poitier, J. Ferer, M. Landau, S. Mineo...

“Božji sin” film je Christophera Spencera iz 2014. koji priča život Isusa Krista (Diogo Morgado) dok putuje i okuplja svoje učenike te izvodi čuda. Iako ga je prigrlilo na tisuće sljedbenika i toplo ga dočekuju tamo gdje dođe, suočava se s onima koji ga kritiziraju i izokreću njegove riječi kako bi se činilo da on djeluje protiv njihove vjere. Oni se brinu da je dobio preveliku moć i prisiljavaju Rimljane da ga pronađu i uhvate. Jedan od njegovih učenika, Juda, izdaje ga i vodi ih ravno do Isusa.

I za kraj – crtić. “Princ od Egipta”  američki je animirani film  iz  1998.  godine i prvi animirani film studija,  DreamWorks Animation, koji ima značajke tradicionalne animacije. Film je  adaptacija  “Knjige Izlaska”  u kojoj  Mojsije  izbavlja  izraelski narod  iz  egipatskog  ropstva. Redatelji Brenda Chapman i Steve Hickner, uz pomoć vojske vrhunskih animatora koja je u svome radu spojila tehnike klasične i kompjutorske animacije, snimili su film impresivnoga grafičkog stila i dirljivo ispričane priče u kojoj nema mjesta za nespretna narativna rješenja ili jednodimenzionalne likove. U njezinu središtu nalazi se sukob dva brata, čiju će međusobnu ljubav i odanost pomutiti razlike u podrijetlu. Upozoravajuća lekcija koja nam je i u današnjem vremenu potrebna možda i više no ikad.

VIDEO Pogledajte Večernjakovu desetku Nike Turković

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
21:24 03.04.2021.

A koja je poveznica Princa od Egipta i Deset zapovijedi s Uskrsom? A ne, recimo, s Pashom?

NA
nananana
10:25 04.04.2021.

"Brajanov zivot" je za mene film svih filmova o tim prispodobama.Sretan uskrs i sve gluposti vezane na tu temu,svako tele ima svoje veselje.

Avatar Liberian
Liberian
13:50 04.04.2021.

Sretan Uskrs svima koji slave. Volim pogledati film na tu temu, iako sam većinu već i prije pogledao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije