Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA

Na današnji dan prije 60 godina je umrla glazba

Mjesto gdje se srušio avion
Foto: Profimedia
1/4
03.02.2019.
u 17:36

Nedugo nakon polijetanja u Clear Lakeu 3. veljaće 1959. godine srušio se avion u kojem su bili Buddy Holly, Ritchie Valens i Big Bopper

Na današnji dan prije 60 godina u zrakoplovnoj nesreći blizu Clear Lakea u Iowi poginuli su glazbenici Buddy Holly, Ritchie Valens i  J. P. "The Big Bopper" Richardson, te pilot Roger Peterson. Taj je nesretni događaj u pop kulturi poznat kao "Dan kada je umrla glazba", nakon što je Don McLean o njemu pjevao u svom velikom hitu "American Pie" iz 1971. godine. 

Buddy Holly je te godine svirao sa svojim bendom u kojem su bili Waylon Jennings, Tommy Allsup i Carl Bunch na turneji po Srednjem zapadu nazvanoj "Winter Dance Party", a snjim su svirale i nadolazeće zvijezde Ritchie Valens, Richardson i grupa Dion and the Belmonts. Glazbenici su od jednog do drugog grada išli u neudobnim autobusima u kojima nije bilo grijanja.

Neki od njih su se i razboljeli. Nakon koncerta u Clear Lakeu Holly je frustriran uvjetima unajmio charter let do grada Moorheada, gdje su imali idući koncert. Richardson je imao gripu, pa je zamijenio mjesto u avionu s  Jenningsom, a Valens i Allsup bacali su novčić i Valens je pobijedio i dobio preostalo mjesto. 

Nedugo nakon polijetanja pilot je zbog loših vremenskih uvjeta izgubio kontrolu nad avionom i srušio se u polje kukuruza. Svi putnici preminuli su na mjestu događaja. Osim pjesme "American Pie" o nesreći se govorilo u više pjesama i filmova, a možda je najpoznatiji film "La bamba", o životu tada 17-godišnjeg Ritchieja Valensa. 

Pogledajte koji razvod poznatih su šokirali javnost u 2018

Ključne riječi

Komentara 1

SJ
Samo ja
17:48 03.02.2019.

vozilo?? Dal se tako zove zrakoplov?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije