Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BYE, BYE, AMERICAN PIE

Prije pola stoljeća: 'dan kad je glazba umrla'

30.01.2009.
u 19:32

U noći sa 2. na 3. veljače 1959. oko jedan poslije ponoći iz Clear Lakea u Iowi poletio je mali jednomotorni zrakoplov Beechcraft Bonanza i srušio se odmah nakon polijetanja.

Genij rock'n'rolla: Buddy Holly (1936. - 1959.)

Pored pilota R. Petersona, u toj nesreći koja je nazvana "dan kad je glazba umrla" poginula su tri velikana rock'n'rolla čija legenda je živa i pola stoljeća nakon njihove smrti: Big Bopper, Richie Valens i Buddy Holly, jedan od najznačajnih kantautora rocka u doba kad je ta glazba još nastajala. (O njihovoj pogibiji Don McLean je 1971. spjevao slavnu pjesmu "American Pie", veliki hit koji su kasnije izvodili mnogi, između ostalih i Madonna.)

Glazbenici su letjeli zrakoplovom da bi izbjegli užasnu studen jer se u autobusu kojim su išli na zimsku turneju pokvarilo grijanje. Zima je bila takva da je njihov bubnjar završio u bolnici s promrzlim stopalima te su se na nekoliko koncerata za bubnjevima izmjenjivale najveće zvijezde – Buddy Holly i Richie Valens. Umorni od mrcvarenja, bez čistog rublja jer jedina perionica u Clear Lakeu nije radila, glazbenici su odlučili potrošiti po 36 dolara za let do Farga u Sjevernoj Dakoti, blizu sljedećeg odredišta turneje, Mooreheada u Minnesoti. Dion DiMucci iz Dion and the Belmonts, kasnije kultni pjevač, nije htio letjeti s njima jer mu je bilo preskupo – godinama je slušao kako se njegovi roditelji prepiru oko 36 dolara stanarine pa ga je užasavala pomisao da iznos mjesečne stanarine potroši na tako kratak let.

S Hollyjem su trebali letjeti njegovi prateći glazbenici Tommy Allsup i Wylon Jennings (kasnije slavni country, rock i blues pjevač). Richie Valens (koji se inače bojao letenja) bacao je novčić s Allsupom i osvojio njegovo mjesto, a Jennings je svoje ustupio Big Bopperu jer je ovaj imao gripu. Kad je Holly čuo da njegov basist neće letjeti, šaljivo mu je dobacio:
- Dabogda se smrznuo u autobusu - na što mu je Jennings odgovorio:
- Dabogda ti se avion srušio.
Sve do svoje smrti 2002. Jennings nije mogao prežaliti što su to bile zadnje riječi koje je uputio svojem prijatelju.

J. P. Richardson, zvani "Big Bopper", bio je 29-godišnji veseli debeljko iz Teksasa, bivši DJ koji se dao na pjevanje i baš je postigao velik uspjeh svojom pjesmom "Chantilly Lace", jednim od najvećih i najpoznatijih hitova ranog rock'n'rolla. Njegovo televizijsko izvođenje te pjesme iz 1958., uz zafrkavanje s telefonom, smatra se prvim videobrojem u povijesti rocka, 22 godine prije MTV-a.

Richard S. Valenzuela, poznat i kao Ritchie Valens, bio je glazbeno silno talentirano dijete meksičkih doseljenika u okolicu Los Angelesa. Od pete je godine učio svirati i savršeno je svirao gitaru, trubu i bubnjeve. Počeo je svirati tradicionalnu glazbu, ali bi često dodavao vlastite stihove i nove riffove u stari materijal, i brzo se zarazio virusom rocka; zbog eksplozivnog stila sviranja, zvali su ga "Little Richardom doline San Fernando" po popularnom rockeru. S jedva navršenih sedamnaest godina potpisao je u svibnju 1958. diskografski ugovor, i uslijedili su veliki hitovi poput balade "Donna" i legendarne "La Bambe", stare melodije na španjolskom kojoj je Valens dodao rock'n'roll štih, i po kojoj se zove i biografski film o njemu iz 1987. Nažalost, Valens nije doživio osamnaesti rođendan i nije sačuvan nijedna kvalitetna snimka njegovih živih izvedbi; zato pogledajte "La Bambu" iz biografskog filma, u kojem Lou Diamond Phillips tu pjesmu izvodi uz Los Lobos.

Ipak, najznačajniji među glazbenicima koji su u toj nesreći izgubili život svakako je bio Charles Hardin Holley, znan i kao Buddy Holly, iz Lubbocka u Teksasu, koji je u četiri kratke godine glazbene karijere poveo rock'n'roll u novim smjerovima i svojom glazbenom ostavštinom izvršio nemjerljiv utjecaj na Beatlese, Stonese, Dylana i mnoge druge. Alt-rock zvijezde Weezer o njemu su 1994. snimili hit "(Just Like) Buddy Holly". Njemu i njegovu životu posvetili smo posebnu galeriju slika, a pogledajte snimku iz 1958. u kojem on u New Yorku izvodi jedan od svojih najpoznatijih hitova, "Peggy Sue".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije