Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FESTIVAL

Kako je Ultra promijenila Split - Što je bio prije, a što je sada?

Ultra Europe
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/3
21.05.2019.
u 09:38

Split u u posljednjih desetak godina proživljava pravu turističku renesansu, a sve to djelomično može zahvaliti festivalu Ultra Europe koji je Split stavio na partijanersku kartu svijeta i privlači preko stotinjak tisuća gostiju svake godine

Najveći grad u Dalmaciji Split, u turističkom je smislu godinama u prvom redu bio tranzitna točka za putovanje prema otocima ili dalje prema jugu. Tek je posljednjih desetak godina postao grad u kojem se turisti zadržavaju nekoliko dana. To može zahvaliti afirmaciji brojnih lokaliteta kulturne baštine, primjerice od Dioklecijanove palače, brojnih muzeja i sakralnih objekata, ljupkih trgova, ali i bogate ponude restorana, barova, klubova i događanja koja su atraktivna turistima. Ne manje važno, uz legendarne Bačvice u Splitu je u posljednjih nekoliko godina uređeno i modernizirano još nekoliko gradskih kupališta, poput plaža Košjuni, Bene i Žnjana.

Za posjetitelje koji preferiraju šetnje i planinarenje, osim poluotoka i parka šume Marjan koji je nedjeljivi dio Splita, u blizini je Mosor, planina koja se proteže uz more od Splita do Omiša. Najviši vrh je Veliki Kabal na 1339 nadmorske visine, a na brdu Makirine, na visini od 700 metara nadmorske visine nalazi se zvjezdarnica Zvjezdano selo Mosor iz koje posjetitelji mogu pod stručnim vodstvom promatrati noćno promatranje nebeskih pojava.

Procvat Splita kao turističke destinacije možda najbolje pokazuje fantastični rast zrakoplovnog prometa preko zračne luke Resnik. Promet je u posljednjih dvadeset godina sa 522.167 putnika, koliko ih je zabilježeno 1998. godine, kontinuiranim rastom skočio na 3.124.067 putnika. Kako je povećani priljev turista ukazao na potrebu proširenja kapaciteta zračne luke Resnik, prije desetak godina u prvoj fazi radova proširena je rampa zračne luke, a privode se kraju radovi na proširenju terminala zračne luke, koji će sada biti gotovo četverostruko veći od dosadašnjeg.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Paralelno s povećanjem broja putnika zračnoj luci, i posljednjih nekoliko godina zamjetan je i skok broja kreveta u privatnom smještaju. Broj iznajmljivača 2017. godine povećao se sa 753 na 1 068 u 2012. godine što predstavlja rast od 40 posto.

Ono po čemu se Split izdvaja od ostalih gradova na Jadranu je gradski stadion Poljud, poznat odmilja kao Poljudska ljepotica, čija se izgradnja veže uz održavanje VIII. Mediteranskih igara 1979. godine u Splitu. Spektakularno arhitektonsko ostvarenje u obliku školjke s kapacitetom od 35.000 mjesta. Površina igraćeg terena je 105×68 m, a tu je i osam atletskih staza, a duž istočne strane dvostruko skakalište za skok u dalj i troskok. Uz atletsku stazu su i zaletišta za skok u vis i skok s motkom te tereni za bacanje kugle, diska, kladiva i koplja. Ukupna površina presvučena tartanom je 7.300 četvornih metara. Ovaj sportski hram neosporne arhitektonske i kulturne vrijednosti osvijetljen je sa 630 reflektora, a 2015. godine proglašen je zaštićenim kulturnim dobrom.

Dobra prometna povezanost, veliki turistički potencijal za rast, mnoštvo kulturnih i prirodnih ljepota,ali i ne manje važno, stadion Poljud učinili su Split idealnom lokacijom za održavanje prvog Ultra Europe festivala elektroničke glazbe. U svojem prvom izdanju, Ultra u Splitu održala se od 12. do 13. srpnja 2013 godine, uz dodatni Ultra Beach party na Hvaru 14. srpnja 2013. godine. Već je prvo izdanje festivala ostvarilo fantastičan uspjeh na koji je po nekim procjenama, stiglo oko 103.000 partijanera iz cijelog svijeta. U sljedećim godinama, Ultra je bilježila sve veći rast i popularnost, pa je uz glavni festival organizirana dodatna događanja na otocima Braču, Hvaru, and Visu.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Ultra Europe krenula je iz franšize Ultra Worldwide i danas se Ultra proširila u tridesetak zemalja diljem svijeta. Sve je krenulo od festivala Ultra u Miamiju na Floridi, s preko milijun prodanih ulaznica svake godine, a Ultra Europe je u od te brojke odgovorna za 15 posto u ukupnoj prodaji.

Na ovogodišnje sedmo izdanje festivala ULTRA Europe, na splitski Poljud stižu Afrojack, Alesso, Armin van Buuren, Axwell /\ Ingrosso, Carl Cox, David Guetta, DJ Snake, Eric Prydz, Galantis, Hardwell, Marco Carola, Marshmello, Steve Angello i The Chainsmokers, a samo 5000 najbržih sretnika uživat će na ekskluzivnom partyju ULTRA Beach na Hvaru koji dovodi Feddea Le Granda, Nickyja Romera, Olivera Heldensa, Jonasa Bluea te DJ-a San Hola. Bit će ovo najskuplji i najveći lineup do sad, a organizatori najavljuju još bolju produkciju te sedmodnevni program koji će oduševiti sve obožavatelje elektroničke glazbe i hrvatskog izdanja festivala ULTRA. Ulaznice za šesto izdanje mogu se kupiti na službenoj web stranici, na svim prodajnim mjestima Tisak Media te u sustavu Ticketshopa. Sve ostale informacije mogu se pronaći i na službenoj Facebook stranici festivala, Twitter profilu, Instagram profilu te putem aplikacije na iTunesu. Informacije o događanjima ULTRA Worldwide možete pronaći na www.umfworldwide.com, a o programu RESISTANCE na www.resistancemusic.com.

Sadržaj omogućio Ultra Europe

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije